Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Francie ztrácí konkurenceschopnost. Inspiraci hledá v Německu

Francie ztrácí konkurenceschopnost. Inspiraci hledá v Německu

16.02.2011 12:42
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Francouzsko- německý tandem je považován za tahouna evropské integrace, bez dohody Berlína a Paříže v EU prý nic neprojde. V posledních letech to však vypadá, že se jedna část motoru zadržela a že je unijní kára stále více tlačena jen jedním směrem – tím německým.

Dokládá to studie organizace COE-Rexecode srovnávající exportéry z obou evropských velmocí, která v lednu přistála na stole francouzského ministra pro ekonomiku. Vcelku se jedná o neveselé čtení. Podíl Francie na evropském vývozu klesl za posledních deset let z 15,7 % na 13,1 %. V roce 2000 činil objem francouzského exportu 55 % německého, dnes je to ani ne 40 %. Pokud srovnáme konkurenceschopnost jednotlivých odvětví (podle cen, kvality a poptávky), vítězí Francie nad Německem jen ve třech kategoriích: letecký a kosmický průmysl, nápoje a IT. Německé osobní i nákladní automobily a řada dalších výrobních segmentů jsou na míle vepředu.

Kdo za to může? Podle studie se země jakžtakž držela až do roku 2003, nedostatečnou kvalitu kompenzovala nižšími cenami. Už na přelomu tisíciletí však došlo ke „zlomu“ v konkurenceschopnosti. Splasklá internetová bublina Německo zdecimovala, Francii naopak ukolíbal samolibý pocit, že se jí krize vyhnula. Byl zachován 35hodinový pracovní týden (zavedený v polovině devadesátých let) a minimální mzda mezi lety 2002 a 2005 vzrostla o 17 %. Náklady, které musí francouzští zaměstnavatelé odvádět na své pracovníky, jsou jedny z nejvyšších v Evropě. Za každých 100 EUR platu musí na různých sociálních a důchodových příspěvcích odevzdat 50,3 EUR. V Německu je to 28 EUR.

Ve Francii je sice více průmyslových firem, ale mnoho z nich spíše připomíná manufaktury z 19. století. Méně než třetina společností vydává peníze na výzkum a vývoj, v Německu je to téměř 50 %. Francie postrádá výzkumné ústavy jako třeba Frauenhofer nebo Max Planck, které úzce spolupracují s průmyslem. Její společnosti také v mnohem menší míře využívají levnější pracovní síly ze střední a východní Evropy: z regionu pochází jen 5,5 % francouzských dovozů, v případě Německa je to 18 %.

Studie navrhuje pětibodový plán nápravy. Jedná se o směsku daňových reforem, užší spolupráce, většího důrazu na lidský kapitál, lepších vzdělávacích a výzkumných programů a snižování nákladů. Krátce řečeno: kopírovat německý model. Jinak prý zemi hrozí další zaostávání.

Imitace východního souseda se mnohým nezamlouvá. Průmyslová základna země se smrskla natolik, že její modernizace nebude mít velký efekt, tvrdí Patrick Artus, hlavní ekonom banky Natixis. Podle něj by se státy EU měly specializovat. Jiní za studií vidí tajný útok průmyslníků právě na 35hodinový pracovní týden. Toto omezení lze obejít s pomocí zvláštních dovolených nebo vyšší mzdy, ale podle zaměstnavatelů jde spíš o již zakořeněný přístup k práci a pracovní morálce vůbec. „Myslí si, že je to jejich svaté právo,“ poznamenává Dan Serfaty, zakladatel sociální sítě Viadeo, která se před několika měsíci z poloviny přestěhovala do Kalifornie.

(Zdroj: The Economist)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m