Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
QE3 by bylo krátkozrakým krokem. Pokud přijde, prodávejte

QE3 by bylo krátkozrakým krokem. Pokud přijde, prodávejte

03.06.2011 18:24
Autor: Redakce, Patria.cz

Poslední ekonomická data ukazují na zpomalení růstu ekonomiky USA. Zároveň se blíží konec programu QE2. Na intenzitě tak nabírá diskuse o tom, zda by Fed měl přikročit k dalšímu programu kvantitativního uvolňování QE3 a o jeho případných důsledcích.

Mohamed El-Erian, který stojí v čele společnosti Pimco, se domnívá, že mnoho investorů porovnává současný vývoj s tím, co se stalo v minulém roce. Tehdy vedlo ekonomické zpomalení ve druhém čtvrtletí k nastartování QE2 i ke zvýšení fiskální stimulace. Sám si ale myslí, že QE3 je velmi nepravděpodobné. A to z toho důvodu, že poměr přínosů a nákladů by u něj byl jiný, než u QE2. To znamená, že jeho přínosy by byly menší a naopak by vzrostla pravděpodobnost škod a „nezamýšlených důsledků“. Vedle toho je jasné, že Fedu se kromě vyvolání „dobré“ inflace na trhu aktiv podařilo vyvolat i inflaci „špatnou“ – ve formě vyšších cen komodit. Ty pak působily proti zamýšlenému efektu QE2.

Mimoto ve Washingtonu i na mezinárodním poli roste politický tlak proti dalšímu nákupu aktiv, uvádí El-Erian. Strukturální defekty limitují efektivitu vstřebávání peněz dodávaných Fedem v domácí ekonomice, ty pak proudí do zahraničí. Kromě oslabování dolaru je tak dalším problémem vypořádávání se s těmito likviditami přebytky v ostatních ekonomikách, které mají za následek inflaci a vznik bublin na trzích s aktivy, míní El-Erian. Výsledkem toho všeho je, že globální ekonomika je jako „automobil řízený s jednou nohou na plynu a druhou na brzdě“.

Brian Belski z Oppenheimer & Co. pro Bloomberg uvedl, že pokud QE3 přijde, bude to mít na trh negativní vliv. „QE3 si nepřejeme, myslíme si, že jen prodlouží nevyhnutelné, protože Fed bude muset nakoupená aktiva nakonec prodat,“ řekl. Nový program nákupu aktiv by představoval pouze „krátkodobý krok“, který by trh poslal vzhůru, protože investoři si za posledních deset let zvykli na levné peníze a nízké sazby. Belski tak při případné rally tažené programem QE3 doporučuje akcie prodávat. Index S&P 500 podle něho zakončí letošní rok na 1.325 bodech, zisk na akcii dosáhne 90 dolarů. Příští rok by to mělo být 1.475 bodů a 103 dolarů na akcii.

Podle Standard Chartered by na základě Taylorova pravidla nemělo dojít ke zvýšení sazeb Fedem dříve než v prvním čtvrtletí roku 2013. Jim Brown z Premium Investor zase říká, že sazby by nyní měly dosahovat -1,65 %, což ukazuje na potřebu QE2,5. Tvůrce zmíněného pravidla, ekonom John B. Taylor, však poukazuje na to, že k uvedeným odhadům není připojen konkrétní výpočet a sazby by podle jeho výpočtů nyní měly být na 1 %:

Inflace dosáhla 1,6 % (vyhlazený HDP deflátor za poslední čtyři čtvrtletí) a produkční mezera leží na 4,8 %. Odhad odpovídající výše sazeb podle Taylorova pravidla je tudíž následující:

1.5 x 1.6 +0,5 x (-4,8) + 1 = 2,4 – 2,4 +1 = 1,0

Pro ekonomiku by tak podle Taylora bylo nejlepší, kdyby Fed namísto čekání začal sazby zvyšovat hned. A rozhodně neexistuje důvod pro další kolo kvantitativního uvolňování. Bohužel to však vypadá, že Fed bude s politikou nulových sazeb ještě nějaký čas pokračovat a obchodníci budou probírat, zda přijde QE3, což zvýší volatilitu na trhu, uzavírá ekonom.

(Zdroj: Blog Johna B. Taylora, Bloomberg, CNBC)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data