Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Krugman: Trhy se nebojí deficitu ani inflace, ale stagnace. Křehké euro nevydrží politiku ECB

Krugman: Trhy se nebojí deficitu ani inflace, ale stagnace. Křehké euro nevydrží politiku ECB

19.08.2011 7:59
Autor: Redakce, Patria.cz

Záchranná operace nasměrovaná na zastavení sebenaplňující se paniky v eurozóně je podle Paula Krugmana prozatím úspěšná. Ke zhoršení ale zase došlo v reálné ekonomice. Ve třech ze čtyř největších ekonomik měnové unie, Německu, Francii, Itálii a Španělsku, tak růst klesl a nezaměstnanost dosáhla vysokých hodnot. Proč tedy ECB zvyšuje sazby, ptá se ekonom na svém blogu? Inflace v eurozóně podle něho vypadá stejně jako inflace v USA, což znamená, že většina efektu z vyšších cen komodit již prochází systémem. A jsou patrné známky toho, že cenový růst se již brzy zmenší. Evropa navíc potřebuje o něco vyšší inflační cíl než USA, aby se vypořádala s malou integrací trhů práce. Velmi křehké euro není podle Krugmana schopno vydržet politiku centrální banky, která má tak ráda utahování.

V USA je podle ekonoma patrné, že inflační tlaky upadávají. Trhy sice před několika měsíci vykazovaly známky rostoucích inflačních očekávání, nyní si to ale rozmyslely. Následující graf ukazuje, jak se vyvíjela inflační očekávání podle trhu s vládními dluhopisy, jejichž výnos je chráněn proti inflaci:

Pimco


Trhy se samozřejmě mohou mýlit, píše Krugman. Má za to, že tomu tak bylo například na počátku tohoto roku, když čekaly 2,5% inflaci. Investoři ale začínají chápat, že přechodný růst inflace byl skutečně jen přechodný. Pouze zastánci tvrdé měny to nejsou schopni pochopit, uzavírá ekonom pro tentokrát toto téma.

Trhy také podle ekonoma přímo křičí, že se neobávají deficitů Spojených států, ale slabé ekonomiky. Pokud mělo snížení jejich ratingu nějaký efekt, pak jím bylo to, že podpořilo obavy z politiky utahování, které ekonomiku ještě více oslabí. Ekonomika totiž nepotřebuje dlouhodobá řešení, jak mnozí tvrdí. Zoufale zapotřebí jsou naopak řešení krátkodobá. Pokud totiž silně krvácíte, potřebujete doktora, který ránu ováže, ne doktora, který bude poučovat o významu zdravého životního stylu.

Správným krokem by nyní bylo zvýšení, ne snížení vládních výdajů, které by šlo např. směrem k obnově škol či silnic. Přišly by agresivní kroky zaměřené na snížení dluhu domácností, včetně refinancování a odpouštění hypoték. Fed by se naplno snažil ekonomiku rozhýbat i s použitím vyššího inflačního cíle. Někteří tyto návrhy považují za nezodpovědné, ale víte, co je skutečně nezodpovědné? Nechat ekonomiku dál krvácet, píše Krugman.

(Zdroj: Blog Paula Krugmana, NYTimes)


Váš názor
  • zajímavý článek o deflaci a ....
    19.08.2011 11:51

    Doporučuji velmi zajímavé čtení o defaci, inflaci a dluzích. http://www.zvedavec.org/klasika/2011/08/4540-deflace.htm?PHPSESSID=c8i90cmh3ekjm52ohpl798t9c2
    Peté13
  •  
    19.08.2011 9:58

    již kdysi se stavěli hladové zdi nic nového pod sluncem jen ted to mají být dálnice:D
    Deny:-)
  • Pořád dokolečka
    19.08.2011 9:37

    Krugman sice není můj guru:-), ale má pravdu. Jestliže všichni teď (myšlena Evropa) bezhlavě všechno seškrtáme no tak jdeme do recese. Šetřit můžeme začít až z toho budeme venku, ale ne hned. Proboha proberte se, tím, že to seškrtáme u nás tak snížíme vlastní sptřebu, tím že to seškrtá celá Evropa no tak snížíme i vývoz a roztočíme spirálu směrem dolů.
    Richard
    • Re: Pořád dokolečka
      19.08.2011 10:08

      Víte pane, nejsou škrty jako škrty. Ono se dá snižovat dluhy i bez toho, aby se lidem šahalo na peníze. Státní mega-aparát a vše, co s tím souvisí (např. státní zakázky, nenažranci v Bruselu a další hromada nehorázného plýtvání pracně vytvořených hodnot z lidské práce a umu), tam všude jsou ty peníze, kterými je možné dluhy splácet. Jenomže do toho se nikomu nechce, protože kamarádi politiků stojí pod cedníkem zvaným státní rozpočet a otevírají tlamičky o sto šest, aby jim z toho cedníku něco káplo.
      Peté13
      •  
        19.08.2011 10:31

        To máte pravdu, to já říkám již dlouho, že je třeba zrušit celý aparát EU a to samé zredukovat u nás. Jenže tady taky pořát někdo kecá, že jsme všechno prožrali, ale když začneme šetřit tak to prožere aparát a korupce, takže defacto, proč já bych se měl mít špatně a vysoký úředník žít na mě? Marx to dobře říkal: "Kapitalismus zničí sám sebe", akorát to bude trvat trochu déle.
        Richard
    • Re: Pořád dokolečka
      19.08.2011 9:56

      Tisknout peníze umí každej trouba. Když porosteme na dluh akorát se prožere budoucnost, o to větší bude pád. Přes snížení životní úrovně to nejde a nikdy nepůjde, protože naše životní úroveň je z DLUHU z ničeho jinýho, svoji budoucnost jsme si už prožrali. Svět nemůže donekonečná růst, už nato nejsou energie a bez energie není život.
      tk69
    • Re: Pořád dokolečka
      19.08.2011 9:54

      Do recese jdeme pouze účetně, protože hodnoty vytvořené z veřejných rozpočtů jsou jen virtuální , i když ve statistikách vypadají dobře.
      Hans
      • virtuální hodnoty?
        19.08.2011 9:58

        Virtuální jsou hlavně hodnoty, které jen přerozdělují majetek lidí např. "produkty" od agentů s teplou vodou, to nemá s veřejnými rozpočty nic sppolečného.
        sgt.Mike
  •  
    19.08.2011 8:43

    Bože Krugman. Vždyť to je furt dokola. Deficit. Nefunguje? Ještě větší deficit. A ještě větší, Víc! VÍC!
    Hans
  • konečně
    19.08.2011 8:15

    jsem četl od toho chlapa něco rozumného,má pravdu
    prorok
    • Re: konečně
      19.08.2011 8:27

      Vždyť ten ma-gor chce odpouštět hypotéky. Měli by ho zavřít do blázince. Kdy už konečně pochopí, že Amíkům musí klesnout životní úroveň o 10-15%, ale to nejen jim, to i Řekům, Španělům, Italům, Francouzům.... ale i nám!!!! Bez toho to nikdo nedá dohromady a státy budou postupně bankrotovat.
      tk69
    • Re: konečně
      19.08.2011 8:25

      Dle mého nemá. Každý nově (a levně) půjčený dolar na tzv. podporu ekonomického růstu znamená, že ikdyž je nyní obsluha dluhu relativně levná (nízké úroky), nebude to tak věčně. Pumpování nových peněz do ekonomiky dříve či později vyvolá inflaci, která následně obsluhu obrovského a stále nafukujícícho se dluhu výrazně prodraží. Kde na placení monstrózních úroků potom vezmou ? Vytisknou se další dolary ?
      Peté13
      • Vyšší inflační cíl
        19.08.2011 8:48

        To by byla pravda, když se kloníte k názoru, že státní rozpočet je jako rodinný rozpočet (což mimochdem přes to, že to říkal pan Kalousek, není pravda). Vyšší inflační cíl by snížil nezaměstnanost, snížil by reálnou hodnotu dluhů a pokud je ekonomika relativně uzavřená, multiplikačním efektem by vládní investice násobně zvýšily GDP. Vláda si při deficitním rozpočtu půjčuje od svých občanů a také jim to splácí - vlastně si lidé půjčují sami sobě a sami sobě to také splácí atd...
        sgt.Mike
        • Re: Vyšší inflační cíl
          19.08.2011 9:50

          Cituji sgt. Mike. "Vyšší inflační cíl by snížil nezaměstnanost, snížil by reálnou hodnotu dluhů a pokud je ekonomika relativně uzavřená, multiplikačním efektem by vládní investice násobně zvýšily GDP. Vláda si při deficitním rozpočtu půjčuje od svých občanů a také jim to splácí - vlastně si lidé půjčují sami sobě a sami sobě to také splácí atd..." Vážený sgt. Mike sám sebe usvědčujete. Vláda si půjčuje od občanů a následně zvýšeným inflačním cílem usiluje o reálné snížení hodnoty dluhů=úspor, které tyto dluhy financují. Spoří pouze část občanů s nějakými přebytky a ta je tímto způsobem OKRÁDÁNA=jejich peníze jsou znárodněny. Pokud opravdu funguje multiplikátor tak musí fungovat i perpetum mobile. On i ten multiplikátor není "one way story" a pokud se nějaká vláda rozhodne dluhy splácet tak musí působit opačným efektem jako při zadlužování. Samozřejmně pokud se někdo rozhodne dluhy nesplatit a skrze brutální inflaci se jich zbavit přidáním nul tak okrade střádaly/věřitele, kteří to celou dobu financovali. V reálném světě vždy bude platit, že pokud si někdo půjčí je dlužníkem dokud tu samou reálnou hodnotu (nikoliv částku peněz ) nevrátí. Pokud se cíleně snaží nevrátit věřiteli tu samou reálnou hodnotu tak je to podvodník a zloděj lhostejno jakými teoretickými konstrukcemi (ekonomickými teoriemi) to zdůvodňuje.
          nugisek
          • nugisek dodatek
            19.08.2011 10:15

            A mimochodem, není okrádána skupina lidí mající úspory, jen se aktivují jejich vklady (bohužel v případě USA je paradoxně nejvíce aktivovat Reagan a Bush), může však dojít k vytěsnění investic soukromého sektoru atd atd. Otázkou je co vlastně navrhnout?
            sgt.Mike
          • nugisek
            19.08.2011 10:07

            Rozumím Vaší argumentaci, ale jde o načasování - také se v době nemoci nevydáte do mrazu a nenaordinujete si hladovku. A další otázkou je, zda řešení inflací nevyjde levněji, než uvrhnutí se na roky do recese. Byť s dobrým pocitem, že škrtám. Nicméně třeba pro Řecko se toto řešení nenabízí, neb má Euro...
            sgt.Mike
            • sgt. Mike
              19.08.2011 12:21

              Příteli, řešení , které navrhujete - pumpování peněz je opakováním starých chyb. Minulá krize byla vyřešena asi tak, jako když notorikovi po flámu dáte ráno flašku rumu jako "vyprošťováka". Jeho okamžitý problém - kocovina se vyřeší, nicméně jeho dlouhodobý problém - závislost na alkoholu se prohloubí. Vy teď navrhujete dát mu další flašku. Minule to byla 1/2 litrovka, teď to bude 1L. Papouškujete tady sice spoustu teoretických učebnicových pouček, nicméně jste se nevyrovnal s faktem, že inflace převyšující výnosy z vládních dluhopisů (cíleně snižované) je fakticky záměrným okrádáním věřitelů. Krize by měla mít očistný efekt - zlikvidovat staré, shnilé , neschopné. Minulá krize takto vyřešena nebyla - dluhy bank se konvertovaly do zadlužení států.Skrze zadlužení států se na sanaci nedobytných dluhů budou podílet i ti , kteří je nevytvořili a svoje hypotéky ajiné dluhy splatili včas.Nebo věříte, že ty dluhy převezme nějaká "kosmická konsolidační agentura"??? Ta je teď asi na řadě. Ale možná ji na čas nahradí "mezistupeň" - Evropská konsolidační banka fedrovaná tištěnými "penězi" ECB.
              nugisek
        • Re: Vyšší inflační cíl
          19.08.2011 9:01

          Žádný multiplikační efekt neexistuje, to je stará keynesianská pověra.
          Hans
          • ad pověry
            19.08.2011 9:26

            To je opravdu racionální argument, děkuji za vysvětlení. Ale daňový demultiplikátor asi existuje, že?
            sgt.Mike
            • Re: ad pověry
              19.08.2011 10:07

              Ono v ekonomice je to jako hádání z koule, a ty učebnice o ní platí jen částečně. Krugman by ještě víc zadlužil USA, aby tentokrát opravdu zbankrotovaly. Ještě víc takových "chytráků", a povede se.
              Ricochet
              • jediná cesta
                19.08.2011 10:38

                jít ruku k ruce cestou REVOLUCE v US to ještě neměli tak aď si taky užíjí jako my v evropě :D a křižníků na to mjí dost to by bylo výstřelů:D když si neváží co mají a všechny války pozorovali jen na TV
                Deny:-)
Aktuální komentáře
25.04.2024
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.