Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Budou tento rok Vánoce?

Budou tento rok Vánoce?

24.10.2011 11:17
Autor: Petr Kováč

Pomalu se blíží období Chanuky a Vánoc (pro zjednodušení konec kalendářního roku). V investičním bankovnictví je blížící se roční období spojeno s bonusy. Tento rok, vedle každoroční nervozity, celou záležitost kazí ještě jedna mnohem významnější záležitost. Populistickým politikům se podařilo prosadit, že veskrze privátní vztah mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem v privátní společnosti (bance) bude pěkně po komunisticku regulován. Prosazená regulace se netýká pouze bankovních institucí, které například přijaly státní pomoc, ale všech subjektů působících v sektoru finančních služeb. Není přece nic lepšího než pěkně ukázat na jednu skupinu a identifikovat je s příčinami finanční krize. Pak se samozřejmě jeví tento krok jako správný a zasahování do práva (takto vybraného) jednotlivce jako společensky akceptovatelné. Tak to alespoň začalo. S jistým časovým odstupem je velice zajímavé podívat se na první výsledky takovéto regulace.

  1. Velké množství bank (finančních) institucí navýšilo úroveň fixních platů. Regulace bonusů totiž omezuje jejich výplatu násobkem právě fixní složky.
     
  2. Proběhlo pár soudních sporů mezi zaměstnanci a zaměstnavateli o právu na bonusy, ve kterých většinou došlo k mimosoudnímu vyrovnání.

  3. Ne–nevýznamné množství vysoce kvalifikovaných investičních bankéřů změnilo adresu a odebrali se směrem k hedge fondům a podobným neregulovaným subjektům.

  4. Navýšil se objem takzvaných garantovaných bonusů – tj. jednorázové odměny, jejíž výše není vůbec vztažena k výkonu jednotlivce. Zjistil to Institut of International Finance ve svém průzkumu.

Všechny tyto kroky jednoznačně směřují k eliminaci záměru potrestat zaměstnance bankovního sektoru za jejich „chamtivost“ – nejsou totiž o nic chamtivější než ostatní populace. Výsledkem je klasické nasycení vlka a ponechání života koze. Banky se ale stávají mnohem méně flexibilní a dochází tak k deformaci motivace zaměstnanců.

Takže bonusy (nebo něco na ten způsob) pro bankéře zase budou. Vzhledem k celosvětové ekonomické situaci celkově objem bonusů poklesne oproti roku 2010) a hlavně se nebude vyplácet každému. Samozřejmě a tak jako každý rok, odměny se odvíjejí od toho, jak se daří zaměstnavateli. Na jedné straně tedy jsou společnosti, kde se mohou zaměstnanci docela těšit na konec roku a na druhé straně banky, kde to tenhle rok nebude vůbec slavné.

Bankéřům z RBS (24,86 GBp, 1,76%) (banky, která byla před třemi lety zachráněna vládou), zaměstnavatel nedá ani příspěvek na tradiční vánoční večírky a v UBS (11,07 CHF, 0,73%) celkem dobře se vyvíjející hospodaření narušil svými neautorizovanými obchody jeden trader. Jeho ztráta přesahující 2 miliardy dolarů prakticky vymazala bonusy pro velkou část zaměstnanců UBS.

Na druhé straně jsou tady banky jako například Morgan Stanley (17,02 USD, 2,47%), které budou alokovat celkem nadprůměrný (procentuální) podíl na svých výsledcích na odměny zaměstnanců. Celkově se investiční banky snaží i v i v období ekonomického poklesu finančně zajistit svoje zaměstnance (alespoň ty, kteří generují hodnotu pro svého zaměstnavatele), aby neměli důvod odejít ke konkurenci. Alespoň ty dobré banky to dělají.


Váš názor
  • REFORMA USA&EU metodiky banksekty?!
    01.11.2011 7:29

    USA & EU -metodika, ktorá výrazne "platí už od 2008-2011" vylučuje aj zodpovednosť skutočných vinníkov /údajne ich pozná aj Premierka SR/-ako aj adresnosť pomoci, a tým aj hospodárnosť & návratnosť pomoci v eurozóne, ktorá akoby sa skladala len z bankových subjektov a ich parazitovania na štátoch & občanoch. Tento hazard má až moc "predkonfliktných atribútov" končiacich aj najreakčnejšou alternatívou "riešenia" - oveľa horšieho, ako v"kadaffiho hre" s US dolár kartami 1970-2008 i s "finále" 2011, ale to neni postscriptum Lýbie!!!
    turcan
  •  
    24.10.2011 13:50

    Domnívám se, že mnohem účinnější než omezovat výši platů či bonusů by bylo posílení spoluodpovědnosti. Není přece možné, aby stát ze společných peněz zachraňoval banku, ale "zisky" (odměny, platy) zůstaly těm, kdo jí do toho stavu dovedli, podle hesla "znárodňování ztrát - privatizace zisků". Spíš než omezovat výši odměn by bylo užitečnější požadovat "zástavu", jejíž velikost by byla úměrná velikosti odměny (platu). Například ve výši x-násobku té části platu+odměny, která překračuje y-násobek průměrné mzdy v EU. Pokud někdo takový majetek nemá, byla by zástavou samotná mzda, která by až na určité rozumné minimum byla vyplácena s nějakým odstupem. Zástava by do jisté míry trvala i po odchodu z banky (tedy nikoli "po mne potopa"). V okamžiku, kdy by se banka dostala do potíží, zástava by (jako poslední v řadě) posloužila k vyrovnávání závazků. V případě státní pomoci by byla zástava "zmrazená" tak dlouho, dokud by stát nezískal všechny vložené prostředky (vč. úroku, který platí na dluhopisech).
    David Hanslian
Aktuální komentáře
23.04.2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
7:40WEBINÁŘ už dnes: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  
11:35Akcie se zvedají z pátečního propadu, sentiment však zůstává křehký  
11:18Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
10:58Trhy mohou absorbovat geopolitická rizika, ale jen do určité míry
9:09Rozbřesk: Revize neutrální sazby ČNB se blíží - co čekat?
8:56ČEZ zažaloval ČNB kvůli milionové pokutě, na řadu přijdou tento týden výsledky big techu a futures jsou zelené  
8:53Bitcoin prošel dalším halvingem. Silný vliv na jeho cenu má letos spuštěné obchodování s ETF

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů