Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Čína mění strategii vůči zbytku světa: Žádné záchranné půjčky, ale skupovat aktiva pod cenou

Čína mění strategii vůči zbytku světa: Žádné záchranné půjčky, ale skupovat aktiva pod cenou

16.12.2011 12:14, aktualizováno: 16.12. 14:03

Aktualizováno

Byla to bolestivá lekce, ale Peking se poučil. Po dvou letech, kdy Čína sledovala padající hodnotu svých 3,2 bilionu dolarů z rezerv investovaných i do evropských a amerických dluhopisů, už žádné kupovat nebude a počká si na nucené prodeje vládních aktiv. Taková je nová investiční strategie Číny podle zasvěcených odborníků. Prostředky, které budou ve hře, přitom nejsou nijak zanedbatelné. Již minulý týden se objevily zprávy o tom, že čínská centrální banka plánuje v rámci snahy o zvýšení výnosů z devizových rezerv vytvořit dva nové fondy, které budou spravovat celkem 300 miliard dolarů a nebudou se bát agresivnějšího přístupu. Experti na zahraniční investice této světové mocnosti přitom považují tento objem pouze za začátek budoucí expanze.

„Čína se rozhodla, že reálná aktiva jsou lepší než nesplněné sliby o nápravě zadlužení a nízké úroky,“ komentuje změnu investiční strategie čínské vlády Paul Markowski, šéf společnosti MES Advisers a dlouhodobý externí poradce tvůrců čínské měnové politiky v oblasti globálních finančních trhů.

Podobně promluvil pro CNBC i obchodník, který se stará o některé investice na devizových trzích pro instituce jak jsou centrální banky: „To co chtějí, jsou podkladová aktiv. Akcie, korporátní dluhopisy a nemovitosti – vše, co budou vlády ochotny „střelit“.“ Konkrétně tento zdroj naznačil například zájem čínských vysokých míst o koupi podílu portugalské vlády v portugalském energetickém podniku Energias de Portugal, jehož čistá cena je odhadována na 2,5 miliardy eur. Také ostatní zadlužené země podle něho nebudou mít brzy jinou možnost než prodávat některá státní aktiva do zahraničních rukou, aby si zajistily další potřebnou hotovost. Tato artikulovaná vynucenost spolu se současným napětím na všech trzích bez výjimky přitom nevěští nic dobrého pro schopnost vlád dosáhnout vysokých prodejních cen.

Čínské devizové rezervy jsou s objemem kolem 3,2 bilionu dolarů největší na světě. Ekonomové odhadují, že Peking má v různých formách v eurech denominovaných aktiv investovánu již zhruba pětinu svých rezerv a až dvě třetiny jsou „uzamčeny“ v dolarových aktivech, která nemohou být prodána. To Číně dává reálnou šanci ročně investovat zhruba 470 milionů dolarů z jejich celkového objemu. 

Sami čínští představitelé v poslední době upozorňují, že po ztrátách z držených amerických (třetinová ztráta za poslední dekádu) a evropských dluhopisů (obavy z bankrotu eurozóny srazily ceny) hodlají nyní v USA a Evropě více investovat do konkrétních hospodářských aktivit. Náměstkyně čínského ministra zahraničí Fu Ying na začátku prosince překvapivě otevřeně prohlásila, že Čína nebude používat své devizové rezervy na pomoc zemím v krizi, když jich není schopna využít na řešení domácích problémů - jako je například chudobou, a nebude tak ve značném rozsahu činit ani směrem k Evropě, kde mnozí viděli v této velmoci možného zachránce.

Posun Číny od investic do vládních dluhopisů směrem k nákupům aktiv z reálného světa však není jen zákulisní „šuškandou“, potvrzují jej i oficiální data z čínské ekonomiky. „Přímé zahraniční investice Číny byly ještě v roce 2007 na úrovni 23 miliard dolarů, aby v roce 2008 vyskočily již na 52 miliard dolarů a postupně rostly až od 68 miliard dolarů za loňský rok,“ komentuje vládní statistiky Karl Sauvant, expert na přímé zahraniční investice na Columbia University. Institut Vale Columbia Center on Sustainable International Investment, který Sauvant vede, přitom počítá s tím, že tu pravou čínskou investiční expanzi teprve uvidíme v následujících letech. Prognóza tohoto univerzitního výzkumného ústavu odhaduje, že za další dekádu Čína rozšíří současné 300miliardové portfolio dohodami o zahraničních investicích za jeden až dva biliony dolarů.

I nová poučená investiční strategie Číny však má svá možná úskalí. Nikdo nečeká, že by čínské státní fondy byly při nabídce na nákup „národního stříbra“ v Evropě či Spojených státech vítány s otevřenou náručí. „Jednodušeji se to říká, než dělá,“ naznačil investiční bankéř z Hongkongu, který radí čínské klientele při zámořských akvizicích. Čína podle něho například nemůže čekat, že by od Paříže či Washingtonu bez problémů získala strategickou infrastrukturu – v minulosti se prý například zajímala o nákupy přístavů. Bankéř však vidí jako mnohem průchodnější možnost nákupu například zemědělské půdy.

(Zdroj: CNBC, Vale Columbia Center on Sustainable International Investment, Reuters)


Váš názor
  •  
    16.12.2011 15:07

    Konečně na to číňani přišli, že je výhodnější dát peníze do něčeho, co bude vydělávat, produkovat a tvořit, než do dluhopisů, kterými se po té jen hradí různé dávky a nic se netvoří. Jsem zvědavý, jestli se Evropa prožere až na samotné dno a kdy to bude.
    LB
  • nahodou skvela strategie
    16.12.2011 12:53

    Konecne jim doslo ze je lepsi nakoupit az po kolapsu nez nahazet penize do ohne pred nim. +1 pro Cinu
    eurodoom
  •  
    16.12.2011 12:46

    A jak budou v těchto transakcích kalkulovány letadlové lodě.
    Homo
  •  
    16.12.2011 12:19

    Je to tady...... to co každýmu bylo jasný už x let. Když nás nepřeválcoval Hitler a pak Stalin, tak se to konečně povede žluťákům.
    Chudas
    • Musíš doufat ...
      16.12.2011 14:17

      vzhledem k tomu, že 90% klíčového průmyslu patří nizozemcům, němcům a rakušanům, tak se modli, aby oni nebyli nuceni nás prodat klukům šikmookým. Jestli je v tom nějaký rozdíl se zeptej ve Foxconnu nebo v Toyotě.
      velkyprcek
      • Re: Musíš doufat ...
        23.01.2012 17:53

        Veru Velkyprcek, presne ako pises :) Myslim ze na co sme zvyknuti by cinska kultura ci uz riadenia a vyroby rozprasila to ako si zijeme my. A to este len bude kriza....osobne si myslim ze cinania su sice sikovny, ale v momentalnom zriadeni im chyba invencia....momentalne su "dobre zaplatenim" robotnikom, ktory v mysliach inych povysil, alebo sa profiluje ako schopny vodca rozumej manazer...len teda so svojimi praktikami ktore ked to prezeniem nemaju daleko od otroctva. A to este len budu nepokoje :( No ale to ja asi uz nebudem na tomto svete.
        Lewis
Aktuální komentáře
19.04.2024
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data