Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Španělské banky potřebují navýšit rezervy o dalších 50 miliard eur, více než polovina realitních pohledávek je nedobytná

Španělské banky potřebují navýšit rezervy o dalších 50 miliard eur, více než polovina realitních pohledávek je nedobytná

05.01.2012 15:36
Autor: Redakce, Patria.cz

Španělské banky budou potřebovat kvůli své angažovanosti v realitním sektoru navýšit rezervy na ztrátové investice o dalších 50 miliard eur (1,29 bilionu Kč). Uvedl to v rozhovoru pro list Financial Times nový ministr hospodářství Luis de Guindos. Za klíčové pokládá to, aby banky ozdravily své rozvahy bez toho, aby zatížily státní pokladnu. Dodatečné prostředky si tak budou muset obstarat samy bez pomoci vlády. Podle ministra je většina z nich schopná si tuto částku zajistit v příštích letech z vlastního zisku.

Uvedených 50 miliard, které představují zhruba 4 procenta španělského HDP, je více, než banky očekávaly. Někteří analytici dokonce spekulovali, že vítěz parlamentních voleb, Lidová strana pod vedením Mariana Rajoye půjde cestou založení obří státem dotované „špatné banky“, pohlcující nedobytné pohledávky po vzoru irské NAMA (National Asset Management Agency). Nápadu však oponovaly velké španělské bankovní domy jako Santander a BBVA s tím, že dokážou vlastní problémy vyřešit bez státní pomoci a že slabší zástupce trhu lze v případě nutnosti podrobit převzetí silnějšími konkurenty. Touto cestou se nová vláda vydává a ministr de Guindos již naznačil potřebu dalšího kola konsolidace tamních problémových spořitelen.

Podle centrální banky Bank of Spain činí investice španělských bank do realit 338 miliard eur, z toho špatné úvěry a toxický majetek činí 176 miliard eur. Banky již musely na žádost Bank of Spain vytvořit rezervy na 30 procent této částky a trhy nyní spekulují, že budou nuceny své rezervy navýšit až na polovinu této částky.

Španělsko patří k zemím, které mají v eurozóně v současné době největší problémy. Země sice nebyla nucena žádat o mezinárodní finanční pomoc, výsledky zátěžových testů evropských bank ale potvrdily, že s malými španělskými spořitelnami je stále spojeno vysoké riziko. Vláda již zasáhla, ať už poskytnutím finanční injekce či znárodněním, v sedmi případech finančních institucí, což ji zatím stálo 21 miliard eur.

Ministr financí, který před kolapsem Lehman Brothers v roce 2008 působil jako její šéf pro oblast Pyrenejského poloostrova, uvedl, že reformy finančního sektoru patří mezi její hlavní priority. To by však mohlo znamenat, že vláda bude muset do problémových ústavů napumpovat více hotovosti. Země se nyní pohybuje na pokraji druhé recese za dva roky a minulý týden uvedla, že rozpočtový deficit za rok 2011 bude vyšší, než očekávaných osm procent hrubého domácího produktu. Nezaměstnanost v zemi činí 21 procent a je nejvyšší za 15 let.

(Zdroj: FT, čtk)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m