Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Krugman o snižování dluhu: Evropa moralizuje; to, co USA, ale nedokáže

Krugman o snižování dluhu: Evropa moralizuje; to, co USA, ale nedokáže

25.01.2012 18:08
Autor: Redakce, Patria.cz

Ekonomika USA se stále nachází v hrozném stavu a nezaměstnanost zůstává bolestivě vysoko. Můžeme se ale domnívat, že konečně nastal (pomalý) pozitivní posun. Poslední data byla o něco lepší, i když falešných signálů jsme viděli již několik. Objevují se však důkazy, že se zlepšuje situace ve dvou klíčových oblastech – na trhu s bydlením a u předluženého soukromého sektoru.

Před šesti lety začala praskat bublina na trhu nemovitostí a jejich ceny nyní leží na úrovni roku 2003. Měřeno podle historických standardů, počet domů je nyní vysoce nedostačující. Slabá ekonomika ale neumožňuje, aby ti, kteří by jinak bydlení kupovali, tak učinili. Tato slabost je však z velké části právě odrazem krachu na trhu s nemovitostmi. Existuje tak možnost roztočení pozitivní spirály, kdy lepšící se ekonomika podpoří nákupy nemovitostí, ty zvýší aktivitu ve stavebnictví, což podpoří ekonomiku, atd. Pravděpodobnost roztočení této spirály navíc roste i díky tomu, že došlo k významnému pokroku v oddlužení. Veřejnost se sice zaměřuje na rostoucí federální dluh, skutečným problémem ale bylo zadlužení sektoru soukromého. To ovšem nyní pokleslo jak v absolutní hodnotě, tak relativně k HDP.

Pokrok v oddlužení je naopak nedostatečný v Evropě, a to z toho důvodu, že tam panují obavy z nevýznamných věcí. ECB se namísto nedostatečného růstu bojí inflace a v roce 2011 dokonce zvedla sazby, aby je ale na konci roku zase snížila. Fiskální utahování by podle představ vedení eurozóny mělo snížit tempo růstu vládního dluhu. Ekonomika kvůli němu ovšem zpomaluje a soukromý sektor není schopen omezit své zadlužení. Přes veškeré moralizování o dluhovém zlu tak Evropa není schopna v této oblasti pokročit dopředu, zatímco Spojené státy ano.

Co se týče dalšího vývoje ve Spojených státech, můj opatrný optimismus neznamená, že je vše v pořádku. Kvůli neadekvátní reakci na krizi se napáchaly velké škody a i pokud se zmíněná pozitivní spirála roztočí, bude trvat roky, než dosáhneme alespoň zdánlivé plné zaměstnanosti, píše na stránkách NYTimes Paul Krugman. Na svém blogu se tématu snižování dluhu v Evropě a USA věnuje detailněji:

Analýza McKinsey Global Institute obsahuje následující graf, který ukazuje vývoj zadlužení jednotlivých sektorů ekonomiky v poměru k HDP (světle modře dluh vlády, následují finanční a nefinanční sektor a domácnosti):

kr1

Zdroj: McKinsey Global Institute

Z obrázku je dobré vyloučit finanční sektor, protože ten se od zbytku významně liší. Patrné je to na následujícím příkladu: Máme dva bankovní systémy, v tom prvním banky půjčují přímo klientům, ve druhém je velká část depozit půjčována prostřednictvím mezibankovního trhu. Druhý sektor bude generovat mnohem vyšší dluh a v určitém smyslu je rizikovější. Reálná ekonomika ale není v druhém případě zadluženější. Dluh finančního sektoru totiž odráží způsob, jakým probíhá intermediace.

Pokud tedy vyloučíme finanční sektor, je patrné, že Spojené státy prošly po roce 2008 výrazným oddlužením. Přesun dluhu domácností na federální vládu, která na rozdíl od něj nečelí omezením při získávání financí, představuje velké pozitivum a rovněž základ oživení ekonomiky.

I McKinsey Global Institute se domnívá, že si USA vedou mnohem lépe než eurozóna. Získat porovnatelná data za celou měnovou unii je složité. Zdá se ale, že v eurozóně došlo k výraznému zvýšení veřejného dluhu bez toho, aby proběhlo významné oddlužení soukromého sektoru. Příkladem je Španělsko, jehož zadlužení popisuje druhý graf:

kr2

Zdroj: McKinsey Global Institute

V první řadě tedy musíme pochopit, že dluh soukromého sektoru znamená mnohem vážnější problém než dluh vládní. Evropa, plná kázání o ďábelském dluhu, žádný pokrok v klíčové oblasti neučinila, zatímco Spojené státy ano. Pokud známe specifika rozvahových recesí a je nám jasný význam expanzivní monetární politiky, nejde o žádné překvapení. Kdyby ale Spojené státy omezily výdaje a utáhly monetární politiku tak, jak požadovala pravice, šly by stejnou cestou jako Evropa.

(Zdroj: NYTimes, blog Paula Krugmana)


Váš názor
  • Krugman
    26.01.2012 10:07

    "panují obavy z nevýznamných věcí. ECB se namísto nedostatečného růstu bojí inflace". Ten chlap je oprvadu nemocný, když inflaci nazývá nevýznamnkou (z jeho předchozích vyjádření jsem pochopil, že inflace kolem 10% pa je OK!).
    THUD
  • Všetky usapozitívne "vízie"
    26.01.2012 3:07

    Ako aj mienkotvorne hokus-pokusy 2008-2012 ovplyvňovať verejnú mienku v USA a ich "okolí"a zvlášť v čase krízy a "overovania" OBAMAsľubov - to je chladnokrvná "kalkulácia" v domnení, že OBAMOM proklamované vízie s pohľadu "žabej perspektívy" ambiciózneho senátora v USA spôsobia "hospodársky zázrak" v USA ako tomubolo v Nemecku po vojne?! NEBO a DUDY 1945-2012 -lebo ak sa reformno-zásadne nič nezmení ani po voľbe nového, či staronového prezidenta USA, tak "naá " bude čakať "biblicky neúrodných 7 ROKOV" aj s USEUROúrokmi z omeškania REFORIEM - tak v OSN, ako v USA či v EU až po naše obecné a mestské zastupiteľstvá a hlavne v REFORMNE úplne novým miestom a postavením OBČANA -daňového poplatníka -počínajúc USA,či v CZ a SR, až po "prístuopvých" občanov do EU! V opačnom prípade pôjdeme buď dopredele, alebo k "tretej - dúfam LEN KRÍZE....
    turcan
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university