Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Slovenské volby: Sociální demokracie Roberta Fica získala většinu v parlamentu. Nový premiér slibuje zdanit bohaté a banky

Slovenské volby: Sociální demokracie Roberta Fica získala většinu v parlamentu. Nový premiér slibuje zdanit bohaté a banky

12.03.2012 9:10, aktualizováno: 12.3. 16:06
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Parlamentní volby na Slovensku skončily drtivým vítězstvím Roberta Fica a jeho strany SMER. Dosud opoziční strana získala 44,4 procenta hlasů, volilo ji 1,1 milionu Slováků a bude mít 83 křesel ve 150členném slovenském parlamentu. Fico po výsledcích voleb avizoval, že se chystá zdanit bohaté i banky. Nechce ale prý vládnout sám, nýbrž bude hledat koaličního partnera.

Tvrdou porážku utrpěly pravicové strany. Druhé Křesťanskodemokratické hnutí (KDH) získalo 8,8 procenta hlasů (16 poslanců), třetí seskupení Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti dostalo 8,6 procenta (16 křesel). Čtvrtý je Most-Híd se 6,9 procenta (13 poslanců), pátá Slovenská demokratická a křesťanská unie (SDKÚ) se 6,1 procenta (11 poslanců) a šestá Sloboda a Slobodarita (SaS) s 5,9 procenta (11 poslanců).

"Prostředkem ozdravení veřejných financí budou také vyšší daně pro obyvatele s vyššími příjmy a zdanění bank... Nechceme ale ozdravovat veřejné finance jen přes daně, to by bylo málo. Naše politika půjde také cestou hospodářského růstu," oznámil včera ve Slovenské televizi Robert Fico. Na Slovensku od roku 2004 platí rovná daň ve výši 19 procent. "Nelíbí se mi, že pravice udělala z rovné daně posvátnou krávu, kterou není možné zařezat," prohlásil šéf Smeru.

Fico dále včera upozornil, že jeho vláda bude hájit euro i sociální stát. "Chceme, aby euro bylo zachráněno, chceme, aby evropská měna byla co nejsilnější, je to ve slovenském zájmu,“ řekl Fico, který byl premiérem už v letech 2006 až 2010. Tehdy jeho Směr vládl v koalici se Slovenskou národní stranou Jána Sloty a Hnutím za demokratické Slovensko expremiéra Vladimíra Mečiara.

Podle slovenského deníku SME Robert Fico a jeho Smer plánují zvýšit zdanění lidí s příjmy nad 33 tisíc eur ročně pravděpodobně až na 25 procent, zatímco v současnosti všichni živnostníci, zaměstnanci i firmy odvádějí z daňového základu 19 procent. Firmy s daňovým základem nad 30 milionů eur by pak měly odvádět 22 procent. Smer také zvažuje zavedení daně z dividend. Ta by u fyzických osob měla dosahovat 5 procent a celkem do rozpočtu přinést okolo 150 milionů eur.

"Volební výsledky jsou tak jasné, že hovoří o dominantní vládě jedné strany," řekl v diskusní relaci televize Markíza předseda vládních křesťanských demokratů (KDH) Ján Figeľ. KDH, po volbách druhá nejsilnější strana, bylo zmiňováno jako možný koaliční partner Směru-SD v případě, že by Ficova strana většinu ve sněmovně nezískala.

Stejně jako KDH se vyjádřil i místopředseda Mostu-Híd Zsolt Simon. "Nevidíme jinou možnost, než aby Směr-SD nesl plnou vládní odpovědnost," uvedl. SDKU-DS, SaS i nové seskupení Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti vyloučily spolupráci s Ficovou stranou už před volbami. Tento postoj nezměnily. "Potvrdila se naše očekávání, že nebudou chtít spolupracovat. Odejdou do opozice a budou atakovat vládu," reagoval Fico.

Podle dnešního komentáře Hospodářských novinách čeká Slovensko nejstabilnější kabinet v novodobé historii. Smer je totiž stranou, již nikdy nehrozil ani sebemenší rozkol a která je už léta zakonzervovaná kolem svého lídra Roberta Fica.

"Není proto náhoda, že hned 50 prvních míst na její kandidátce obsadili dosavadní, k Ficovi loajální poslanci," všímá si komentátor HN. Otázka podle něj však jakou podobu vlády Fico zvolí. Jeho téměř absolutní moc by ho podle něj na jednu stranu mohla svádět k tomu, aby šel cestou konzervativního maďarského premiéra a předsedy strany Fidesz Viktora Orbána a zkusil si pojistit moc omezováním demokratických principů. "Podobné nápady si vyzkoušel již během první vlády, kdy se například média snažil umlčet žalobami a kontroverzním tiskovým zákonem. Jenomže kromě humbuku tím mnoho nezískal."

(Zdroj: ČTK, MediaFax, HN, SME)


Váš názor
  • FOCOeufória dokedy?!
    12.03.2012 19:36

    Bol som sympatyzantom Smeru od jeho vzniku a znechutený som si musel vypočuť SMERotrápnosti o bohapustom rozkrádaní "politických dotácií" ako aj v pravicových stranách...VEĽKÁ POLITIKA s veľkými financiami a ROZKRÁDANIE - nielen národného bohatstva a dehonestácie úcty k občanom štátu, ale aj drzé rozkrádanie v milionových rozmeroch v čase , kedy TÍTO ĽAVOPRAVÍ farizeji Slovenska tlačili národ ku skromnosti, šetreniu a prinášaniu obetí.....PO 20 rokoch , ako aj po VOĽBÁCH 2012 - ANI SLOVO o tom, čo s GORILOU a jej "dedičstvom do volieb a ako s ním po voľbách"?! Nepostihnutelní?! §kriminálnici budú sedieť v zákonodárnom zbore štátu - akého?! AK goriloSLOVENSKÉHO aj so menou štátneho znaku podľa Matovičovho návrhu - či zmenou na Slovenskú Skorumpovanú Republiku 2012-2016, nedajboh dlhšie....Alebo "gorilorakovinový nádor" morálky a práva odstráni EUROZÁZRAK ?!
    turcan
  • Sas-Sloboda a Solidarita
    12.03.2012 10:35

    Dobry den, nazov strany SaS je Sloboda a Slobodarita.
    petermolnar
Aktuální komentáře
18.04.2024
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m