Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Skrytá hrozba

Skrytá hrozba

19.03.2012 14:38, aktualizováno: 19.3. 16:30

Aktualizováno

Nesleduji soustavně ceny amerických treasuries. Pouze, když z tohoto ezoterického světa probublají nějaké informace na povrch a objeví se na stránkách veřejně dostupných médií, zkontroluji, co se stalo. Jeden podobný moment nastal tento pátek, kdy jsem zaregistroval několik hysterických komentářů o prudkém propadu amerických státních dluhopisů. Byla použita slova jako „plunge“, „tumble“, „rock“, nevěštící nic pěkného. Jakýsi adept na analytika roku dokonce prohlásil, že se jedná o počátek sekulárního medvědího trendu na treasuries. Když jsem nedočkavě otevřel týdenní chart desetileté „trežurky“, naskytnul se přede mnou následující obrázek:

sloupek 19032012

Kdybych si před tím nepřečetl výše zmíněné komentáře a nevěděl, na graf jakého instrumentu se koukám, asi bych se nijak nevybudil do excitovaného stavu. To, co vidíme, je poměrně prudká korekce, avšak nijak nevybočující z obvyklých mezí. V žádném případě bych se neodvážil tvrdit, že se jedná o zlom v trendu natož začátek sekulárního medvědího trendu (což však neznamená, že tomu tak není). Proč tedy ta silná slova na stránkách finančních médií?

Abychom odpověděli na tuto otázku, musíme provést několik jednoduchých aritmetických výpočtů. Neudělám velkou chybu, když řeknu, že amerických státních dluhopisů je ke dnešnímu dni vydáno asi tak za 10 triliónů dolarů (10 na třináctou dolarů) a každý rok k této sumě přibývá jeden navíc. Pokles ceny o jedno procento tudíž reprezentuje ztrátu pro investory zhruba ve výši 10 na jedenáctou amerického dolaru, což je slovy řečeno sto miliard dolarů (uvědomuji si zjednodušení problému, jelikož neberu v úvahu například strukturu vydaného dluhu). Pokles ceny o tři procenta, což je zhruba pohyb z minulého týdne, tak představuje ztrátu, kterou investoři utrpěli defaultem Řecka, kolem kterého bylo naděláno tolik povyku.

Někdo namítne, že investoři do akcií jsou zvyklí na daleko větší pohyby. To je sice pravda, ale investoři do dluhopisů na druhou stranu nepředpokládají, že se jejich kapitál bude vypařovat rychlostí blesku. Někdo jiný by mohl namítnout, že americký korporátní dluh je zhruba na stejné úrovni, jako vládní závazky a také z toho nikdo problém nečiní. Neměli bychom však zapomínat, že firemní dluhopisy nesou mnohem vyšší úrok než státní papíry a polštář pro případné ztráty je zde větší.

Nepřiměřená reakce analytiků svědčí o nervozitě, kterou výše zmíněná čísla asi vyvolávají i v řadách profesionálů zvyklých na ledacos. Hranice možného se s každým dnem posouvají k novým metám. Zvykáme si na americký vládní deficit ve výši jednoho triliónu dolarů a úrokové sazby blížící se nule. Snažíme se tvářit, jako by se nic nedělo. Pokud je však tříprocentní propad cen amerických dluhopisů něco, z čeho bychom dnes měli mít obavy, co nastane v den, kdy opravdu dojde ke změně trendu?


Váš názor
  • Opravdu triliony?
    19.03.2012 16:01

    Pardon, ale nejsou ty jednotky špatně? Nejedná se o americké triliony, takže české biliony?
    JeoCZ
    • Re: Opravdu triliony?
      19.03.2012 17:39

      Opravdu se jedná o americké triliony neboli tisíc miliard. Správně česky by to mělo být bilion. Omlouvám se všem češtinářům.
      Vaškovic
  • KOĽKO "máme možností"...
    19.03.2012 15:23

    Ťažko povedať aj 69 ročnému laikovi, čo sa stane "POTOM KEĎ..." Tých reálnych euromožností neni veľa a pre roky MERKELOVEJ dekády ozaj nie, ale - ak civilizačné EUROIQ neupadne do osídiel euroradikalizmu v repríze rokov 1929-1933-1938,....a keď kumulovane eurokonzervatizmus a antireformizmus vytvoria akú-takú eurorovnováhu ako aj adekvátne sociálnu postupnú harmonizáciu v medziach trvale udržateľného stavu po afroeurópskych JARÁCH 2011,2012 a následné VOĽBY V EU vyselektujú dobrodruhov a politickosociálnych hazardérov, aby sa operatívno-preventívne predišlo "NAJHORŠIEMU" - tak je to lepšie "ako tŕň v oku"....Ešte to europremodliť v Ríme, vyvetrať hlavy na PÚŤACH do Vatikánu a Lúrd a ak nepríde CUNAMI ZHORA, ani cunami zeurodola, tak možnože,....Aj to by bolo lepšie, ako EURONIČ 2008-2012?!
    turcan
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university