Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Týden na pražské burze: Černého Petra na KITD střídá spekulační trumf (+22 %), sentiment nepřeje Erste (-6 %)

Týden na pražské burze: Černého Petra na KITD střídá spekulační trumf (+22 %), sentiment nepřeje Erste (-6 %)

30.03.2012 18:19
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Odchod čtyř ředitelů jej strhl, spekulace o převzetí ze strany silného hráče naopak „nakoply“ k růstu. Zatímco na sklonku přechozího týdne akcie technologické KIT digital ztratily 26 % a bylo s nimi v Praze pozastaveno obchodování kvůli nadměrnému propadu, konec tohoto týdne přinesl pozastavené obchodování z důvodu růstu titulu o více jak 20 %. Živily jej spekulace o řadě zajímavých zájemců včetně IBM či Cisco, kroužících kolem firmy ve snaze ji získat. S týdenním ziskem 21,55 % na 141 je KITD jasným vítězem uplynulých pěti obchodních dní. S uctivým odstupem je sledují „okrajové“ akcie AAA Auto s +3,2 % po představení dalších rekordních výsledků za 4Q a rok 2011. Na opačném konci SPADového spektra stojí akcie developera Orco, který tento týden také představil celoroční výsledky za 2011. Pro investory jsou možná ale důležitější nadcházející jednání o směně dluhu a otázky vyvolává schůzka akcionářů, svolaná za účelem odsunutí výroční valné hromady. Negativní sentiment celého týdne pak nepřeje akciím skupiny Erste, které se bez negativní korporátní zprávy sesunuly o 5,95 % na hladinu 427 korun za akcii. Index pražské burzy PX na úrovni celého týdne ztratil 1,51 % z úrovně 988 bodů na 973,10 bodu a vzdaluje se mu tisícibodová meta. Ze středového pásma nevýrazného týdenního vývoje se směrem nahoru odchylují s více jak 2% růstem dále akcie CETV a NWR, s více jak 1% poklesem pak akcie ČEZ a také povýsledkový VIG.

Vítězové a poražení pražské burzy v tomto týdnu:
Růsty % změna Závěr Poklesy % změna Závěr
KITD 21,55 141,00 Orco -6,13 92,01
AAA Auto 3,22 19,25 Erste -5,95 427,00
CETV 2,27 135,00 ČEZ -1,30 798,50
NWR 2,00 132,50 VIG -1,09 819,00
Fortuna 0,52 98,22 Unipetrol -0,86 173,00
Pegas 0,46 439,00 KB -0,05 3701,00
PM ČR 0,04 11600,00
Telefónica CR 0,00 390,00

Úvod nového týdne přinesl na pražskou burzu zajímavé změny v rámci jednotlivých titulů. Index PX však zakončil seanci téměř beze změny a likvidita na trhu byla opět spíše sváteční. Po zprávě pátku předchozích týdne na KITD ohledně odchodu či přesunu čtyř ředitelů, která vyústila v 26% propad titulu, jej investoři hned v pondělí tlačili o 10 % výše. Bez většího pohybu ceny zůstaly akcie Philip Morris ČR navzdory zprávě, že návrh ministerstva financí vyrovnávající se s evropskou regulací, podle níž musí ČR od začátku roku 2014 zvýšit spotřební daň z nynějších 85 eur za tisíc kusů minimálně na 90 eur, přinese zdražení jedné krabičky v průměru až o sedm korun. Podobné skokové zdražení v roce 2007 přitom přineslo negativní dopad do hospodaření PMČR kvůli odklonu spotřebitelů k levnějším značkám. Objem obchodů ve SPADu v pondělí činil jen něco přes polovinu průměru posledního roku.

V úterý si největší zisky na lokálním trhu připsali především menší zástupci jako je VIG, znovu KIT digital či CETV. Pražská burza během úterního obchodování částečně navázala na pondělní zámořskou rally a index PX si za stále podprůměrného, ale o něco lepšího objemu, připsal mírný 0,3% zisk. NWR obchodovalo naposledy s nárokem na dividendu ve výši 1,75 na akcii. Titul se posunul ke 138 a připsal si 1,5 %. Tomáš Sýkora, analytik Patria Finance, v online rozhovoru na Patria.cz uvedl, že předpokládá, že se stav klíčových fundamentů společnosti NWR (ceny, prodané objemy uhlí/koksu) v druhé polovině letošního roku zlepší. Akcie NWR se mu tak zdají na současných cenách atraktivní ve střednědobém horizontu, s cílovou cenou 172 . ČEZ má potíže na albánském trhu. Albánský regulátor se rozhodl pro meziroční zvýšení ceny elektřiny u státem ovládané energetiky o 91 procent. Ta je ale jediným dodavatelem elektřiny pro distributory včetně albánského ČEZu a regulátor zároveň neučinil nic, co by umožnilo tento zásadní cenový nárůst promítnout do koncových cen pro spotřebitele, uvedla firma. Světová banka v květnu 2009 vydala záruky za 60 milionů eur na částečné krytí rizik při privatizaci albánské energetické distribuční společnosti. Důvodem garancí byly právě obavy investorů ze zásahů tamního regulátora, které mohly ohrozit celou transakci. CEZ Shpërndarje nyní vyrozuměl o vývoji Světovou banku a pokud situace nebude vyřešena v nadcházejících dnech, garance Světové banky mohou být vynuceny a použity další mechanismy, uvedla firma. Paralelně s těmito kroky CEZ Shpërndarje nadále vyjednává s albánskými úřady.

Své výsledky za 4Q a FY roku 2011 neočekávaně (měla 30. 3.) zveřejnila tabáková společnost Philip Morris ČR. Konsolidované tržby bez spotřební daně a DPH vzrostly o 6,6 % na 12,155 miliardy , či o 8,2 % při vyloučení vlivu měnového kurzu. Zisk po zdanění dosáhl za rok 2011 úrovně 2 541 mil. , což je meziročně o 6,3 % více. Zisk na akcii pak dosáhl 926 , v roce 2010 to bylo 870 . Podle odhadů společnosti Philip Morris ČR a.s. byl v roce 2011 celkový trh cigaret v ČR meziročně stabilní na úrovni 21,1 miliardy kusů, podle maloobchodního průzkumu agentury A.C. Nielsen ale poklesl tržní podíl společnosti v ČR o 2,9 % z 54,5 % v roce 2010 na 51,6 % v roce 2011. Představenstvo společnosti navrhuje výplatu hrubé dividendy z čistého zisku v roce 2011 ve výši 920,00 na akcii. Rozhodným dnem pro uplatnění práva na dividendu je 20. duben 2012. Titul zakončil v mírném zisku.

Úterní online rozhovor s makléři Patria Direct a analytiky Patria Finance přinesl nejednu otázku na vývoj akcií KIT digital. Tomáš Tomčány, analytik Patria Finance, který tento titul pokrývá, mimo jiné uvedl, že za nedávným propadem titulu vidí nejistotu ohledně dalšího směrování společnosti nebo pozdržení zveřejnění dokumentu 10-K kvůli věcem okolo účtování goodwill a nehmotných aktiv souvisejících s loňskými akvizicemi. Celkově akcie KIT digital z fundamentálního pohledu hodnotí jako podceněné, i když zmiňuje rizika například jako vysoký podíl goodwill na celkových aktivech, rostoucí konkurenční prostředí, nebo vstup většího hráče na stejný trh.

Šéf tuzemské sítě autobazarů AAA Auto Anthony Denny pak uvedl, že společnost vážně zvažuje otevření dalšího autobazaru na ruském trhu, přičemž v úvahu připadá Petrohrad i okolí Moskvy. Pokud se ke kroku rozhodne, ruské podnikání by se mělo ocitnout v zisku v roce 2013, řekl Denny. Developerská skupina Orco Property Group svolala na 26. dubna schůzi akcionářů, na níž by mělo vedení společnosti informovat o pokračující restrukturalizaci dluhu a finanční situaci firmy. Na schůzi by se také mělo hlasovat o odložení řádné valné hromady OPG.

Středeční dění na pražském trhu proběhlo především díky bankovním zástupcům v červeném teritoriu a index PX podobně jako zbytek celého regionu uzavřel se ztrátou 0,33 %. Od rána byla pod tlakem Erste, ani Komerční bance nedokázalo pomoci zvýšení cílové ceny od Morgan Stanley z 4100 na 4519 slibující více než 20% růstový potenciál. NWR prvním dnem bez dividendy propadlo k 134 . V tisku se objevily spekulace, že by nakonec vůbec nemuselo dojít k plánované dostavbě Temelína. Ministr financí Miroslav Kalousek dnes pro HN uvedl, že vylučuje jakékoliv státní garance za bankovní úvěry na Temelín. Nevyloučil sice ČEZem navrhovanou státní garanci ceny elektřiny, ale proti těm se zase postavila šéfka energetického regulátora ERÚ. Problémem, který by mohl zamezit spuštění asi 200miliardového projektu, by však mohl být kromě peněz také další propad cen emisních povolenek, který by znevýhodnil čistější (a nákladnější) zdroje energie jako je jádro vůči uhlí. K tomu by mohlo dojít, pokud v Evropě neprojde dohoda na omezení objemu povolenek na trhu. Evropská komise dnes dala pokutu 2,5 milionu eur (zhruba 60 milionů korun) českým společnostem Energetický a průmyslový holding a EP Investment Advisors (dříve J&T Investment Advisors). Brusel to zdůvodnil tím, že firmy v roce 2009 bránily jeho antimonopolnímu vyšetřování. Komise v listopadu 2009 prověřovala, zda EPH a ČEZ nenarušily v energetice hospodářskou soutěž na českém trhu. Domnělé protiprávní jednání mohlo zahrnovat vyloučení konkurence a zvyšování cen, uvedla již dříve komise. Obě firmy podezření odmítly. Média v době kontroly spekulovala, že komise začala vyšetřování na základě stížnosti společnosti Czech Coal. I Telefóniky CR se týkají maximální ceny za roaming od 1. Července, které z rozhodnutí EK a EP klesnou a snižovat se budou i v dalších letech. Od 1. července se za volání v zahraničí bude v EU platit maloobchodně maximálně 29 eurocentů za minutu bez daně, zatímco nyní je to 35 eurocentů. Od července 2013 to bude 24 eurocentů a od července 2014 pak 19 eurocentů. Klesat budou také ceny za SMS a data.

Čtvrtek byl na pražské burze nasměrován výsledkovou smrští a závěrečným propadem Erste. Analytici Raiffeisen na ČEZu snížili cílovou cenu na 910 z 950 , doporučení zůstalo "držet". Výrobce kogeneračních jednotek TEDOM informoval, že s ČEZ podepsal kontakt o hodnotě jedné miliardy korun, v rámci kterého ČEZu dodá během pěti let více jak stovku kogeneračních jednotek o celkovém výkonu kolem 100 MW. Obě firmy již mají společný podnik v oblasti obnovitelných zdrojů energie. Protikorupční policie odložila prověřování zakázek společnosti ČEZ pro plzeňskou Škodu. Policistům se nepodařilo prokázat podezření, že by byl Martin Roman se Škodou majetkově propojen v době, kdy již vedl ČEZ, ani že by zadávání zakázek nějak ovlivňoval. Dostavbu jaderné elektrárny Temelín pak nelze posuzovat ryze z ekonomického hlediska, je nutné brát zřetel zejména na význam Temelína pro energetickou soběstačnost České republiky, uvedl ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba. Reagoval tak na spekulace, že by dostavba Temelína nemusela být realizována z ekonomických důvodů.

Z výsledkové smršti vyšly dobře akcie AAA Auto, ztratily naopak na sestupně laděném trhu VIG, Orco i Unipetrol. Výsledky za minulý rok zveřejnila síť autobazarů AAA Auto, když její zisk vzrostl o více než 100 % na rekordních 10,3 mil. EUR. Vedení společnosti oznámilo, že v tomto roce plánuje alespoň 20% nárůst zisku. AAA Auto dále počítá během příštích dvou let s otevřením dalších až 6 autocenter v ČR a 3 na Slovensku. Plánuje také otevření dalšího zastoupení v Rusku nejpravděpodobněji v roce 2013. Akcie reagovaly růstem o necelá 2 % a zůstaly pod úrovní 20 Kč/akcie. Negativně naopak investory překvapila petrochemická společnost Unipetrol. Ta v rámci prezentace auditovaných výsledků za loňský rok oznámila navýšení původně oznámené ztráty za 4Q11 z 3,14 mld. na konečných 6,25 mld. . Původně oznámené odpisy na úrovni 1,2 mld. byly auditovanými výsledky navýšeny na 4,8 mld. . Celoroční výsledek hospodaření Unipetrolu doznal revize z původně oznámené ztráty 936,7 mil. na ztrátu 5,946 mld. . Provozní výsledky zůstaly beze změn. Akcie Unipetrolu byly podporovány v rámci seance poptávkou domácích investorů, silnější propad se tak nedostavil.

Pojišťovací skupina VIG v roce 2011 zvýšila meziročně čistý zisk na 406,7 milionu eur z 379,8 milionu eur v roce 2010. V samotném 4Q čistý zisk dosáhl 93,5 milionu eur z 88,8 mil. eur roku 2010. Celoroční hrubé předepsané pojistné skupiny vzrostlo meziročně o 3,4 procenta na 8,9 miliardy eur. Zisk skupiny před zdaněním a odpisy vzrostl o 10,1 procenta na 559,0 milionu eur, což je nejlepší výsledek skupiny v její historii a VIG navrhla dle očekávání růst dividendy o 10 % na 1,1 EUR/akcie. Pro rok 2012 si VIG vytkl cíl „dalšího organického růstu a zvyšování ziskovosti na kombinované bázi“. Management je dle svého prohlášení zavázán dosahovat růstu nad tržním průměrem také v dalších letech, s ohledem na zneklidňující situaci na evropských trzích ale skupina očekává kvůli utlumené poptávce v zásadě stagnující příjmy. Za celou seanci akcie odepsaly přes 3 %.

Také developerská skupina Orco Property Group před otevřením trhu zveřejnila výsledky za rok 2011. Čistou ztrátu 43 milionů eur zdůvodnila směnou dluhopisů a dopadem FX vývoje v CEE (na forintu a zlotém). Příjmy OPG klesly meziročně na 158 milionů eur z 295 mil. eur (pro forma). NAV na akcii poklesla za rok 2011 na 22,7 eur/akcie z 28,6 eur/akcie. Hrubá hodnota aktiv na konci roku 2011 klesla meziročně o 8 % na 1,606 miliardy eur, vedle FX v důsledku prodejů aktiv. Rok 2012 označila firma za rok obratu ve výtěžnosti aktiv a celkovém hospodaření.

Pražská burza v závěru týdne dokázala udržet většinu dopoledních zisků, když se na trzích objevilo hned několik zajímavých zpráv. V Evropě ministři financí eurozóny zvýšili objem dostupných prostředků eurovalu na 800 mld. EUR, limit pro úvěry pak na 700 mld. EUR, ve Španělsku byl schválen vládní rozpočet s výraznými úsporami. Hlavními tahouny dnešního růstu byly akcie Erste Bank a NWR. Rumunský investiční fond SIF Oltenia bude požadovat lepší cenu za svůj minoritní podíl v rumunské bance Banca Comerciala Romana (BCR), patřící do skupiny Erste, kterou ta chce plně ovládnout, jak informoval tamní Ziarul Financiar s odkazem na zdroje z trhu. SIF Oltenia během loňského roku navýšil svůj podíl v BCR na 6,58 procenta z předchozích 6,12 procenta skrze nákup dodatečného podílu akcií za 8 milionů eur. Nyní se podle bukurešťského listu bude chtít s vedením skupiny Erste domluvit na lepších podmínkách směny tohoto podílu. Nejturbulentnějším titulem závěru týdne byl jednoznačně KIT digital, který poprvé od listopadu 2011 rostl dvouciferným tempem, aby zavřel o 17,36 % výše na 142 . Díky růstu o více jak 20 % muselo být dokonce obchodování během poslední hodiny na chvíli přerušeno. Investory přilákal na jedné straně nedávný propad a nízké ocenění, ale především spekulace o možném převzetí ze strany silného hráče. Analytik Roth, Richard Ingrassia, vydal zprávu, podle které probíhají zatím nezávazné rozhovory mezi managementem společnosti a uchazeči, přičemž jich je celá řada včetně silných jmen typu IBM či Cisco. Za nejpravděpodobnější ale označil převzetí ze strany private equity kapitálu. Roth na titulu drží nákupní doporučení a cílovou cenu 25 USD při průměru analytiků dle Bloomberg 18 USD/akcie. Na akciích pojišťovací skupiny VIG analytici ING zvýšili cílovou cenu na 35 EUR z 33,5 EUR při zachování doporučení "držet". Po dostavbě 3. a 4. bloku temelínské elektrárny by jaderné zdroje měly tvořit více než 50 procent energie v Česku, řekl dnes na prohlídce Temelína ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS). Podle něj je jaderná energie do budoucnosti stabilní komoditou a Česko se prý nemůže příliš spoléhat na obnovitelné zdroje. Vrchní státní zastupitelství v Praze se začalo zajímat o případ zakázek ČEZ pro plzeňskou Škodu. Protikorupční policie kauzu odložila s tím, že se neprokázalo, že by byl spáchán trestný čin. Městské státní zastupitelství v Praze s rozhodnutím souhlasilo. Jeho postup chtějí nadřízení žalobci prověřit.

Přehled zpráv k tuzemských akciovým titulům naleznete v sekci Akcie - ČR.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data