Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Wyplosz: Je čas platit, stále je to levnější než rozpad eurozóny

Wyplosz: Je čas platit, stále je to levnější než rozpad eurozóny

22.06.2012 18:42
Autor: Redakce, Patria.cz

Od počátku krize v eurozóně bylo jasné, že se rozjíždí dominový efekt. Vysoce zadlužená německá vláda by však neměla být vnímána jako jediný zachránce. Záchrana eura bude ale nákladná a Německo bude muset přispět svým dílem. Řešení by mělo spočívat v restrukturalizaci dluhu spojené s tím, že ECB bude fungovat jako věřitel poslední instance jak vůči bankám, tak vůči vládám.

Krize začala ve třech malých zemích, nyní ale postupuje směrem k Itálii a Španělsku. Další na řadě pak může být Francie. Před krizí v roce 2007 a 2008 se přitom jen několik málo zemí měnové unie chovalo ve fiskální oblasti disciplinovaně. Když po krizi začaly být prosazovány programy úspor, byly charakterizovány jako „mírně bolestivé“ s tím, že jde o „dobrou bolest“, která bude sloužit jako poučení pro příští generace. Nyní ale víme, že expanzivní fiskální kontrakce představuje mýtus, který vyústil v pohromu. Její zastánci v současnosti poukazují na příklad Lotyšska, není ale jasné, kde pro to berou argumenty. Jeho veřejný dluh stále roste a HDP dnes leží 15 % pod úrovní roku 2007. Náklady politiky úspor byly obrovské a jedinou dobrou zprávou je to, že ekonomický kolaps trval pouze tři roky díky tomu, že mzdy v této zemi jsou poměrně flexibilní a jde o malou a otevřenou ekonomiku.

Strategie záchrany eura přijatá v květnu 2010 nefunguje. Musíme si to přiznat a pohnout se vpřed, je potřeba obratu o 180 stupňů. Několik zemí při současné dluhové zátěži udržitelného růstu nikdy nedosáhne. Jde o Řecko, Portugalsko a Itálii, možná se k nim přidá i Irsko, Španělsko a Francie. Jejich vlády budou muset restrukturalizovat svůj dluh, poté bude muset přijít pomoc jejich domácím bankám, a to zvenčí. Ztráty utrpí i ECB. Čekání však pouze zvýší náklady, které nakonec stejně přijdou. Budeme-li čekat příliš dlouho, nebude kvůli dalším a dalším záchranným programům v eurozóně žádná země se zdravými financemi.

Proč by měli Němci a další daňoví poplatníci ze severních zemí platit za ostatní? Protože jejich vlády nesou zodpovědnost za situaci, ve které se nyní nacházíme. Několikrát byla porušena dohoda o tom, že nebude poskytnuta pomoc vládě, která není schopna plnit své závazky. Daňoví poplatníci zemí eurozóny jsou nyní obětí svých volených zástupců, kteří tuto dohodu porušili v případě Řecka, poté Portugalska a nyní i Španělska. Za přečiny se musí platit, pokud zaplatíme nyní, je to stále levnější řešení než rozpad eurozóny. Dlouho tomu tak ale nebude.

Uvedené je výtahem z „The Eurozone’s May 2010 strategy is a disaster: Time to pay up and end this crisis“, autorem je Charles Wyplosz.

(Zdroj: VOX)


Váš názor
  • Potrefený globalista
    23.06.2012 7:19

    1. Nechápu, proč by měli záchranu bank zatáhnout daňoví poplatníci místo akcionářů těchto bank (pokud kolabující banky nenajdou skrze staré/nové akcionáře finanční zdroje, tak nechat státem znárodnit a znovu nabídnout k prodeji) - - - 2. Myslím si, že hlavní vinu na nynější situaci nenesou národní vlády (tím pádem voliči v jednotlivých zemích), ale hlavně eurohujeři, technokrati a nikým nevolení byrokrati v Bruselu, kteří se nechtějí za žádnou cenu vzdát utopie zvané EUfederace (či EUsuperstát) ... je sprosťárnou ukazovat na voliče jako viníky, když bruselská pakáž nedala ve většině zemí lidem šanci se vyjádřit v referendu ani k Lisabonské smlouvě (proč asi). - - - 3. Tento francouzský autor/vědátor mě svými eurofilními názory nepřekvapuje, vzhledem k jeho "kariéře" poradce Barossa a předchozím korýtkům ve SB a MMF. O jeho vazbách na globální bankéře vč. Rothschildů skrze think tank En Temps Réel je snad i zbytečné mluvit.
    Peté13
Aktuální komentáře
25.04.2024
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.