Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Evropa a ambiciózní trmácení se krizí

Evropa a ambiciózní trmácení se krizí

30.07.2012 10:18

Po eskalaci krize eura a rozhodnutích přijatých na posledním summitu Evropské unie, zejména pak závazku nejvyšších představitelů EU vydat se na cestu „Vstříc skutečné hospodářské a měnové unii“, je nejvyšší čas položit si otázku, co bude dál. Ať bude konečný výsledek jakýkoliv, současná krize zásadně ovlivní budoucnost evropské integrace.

V nejhorším případě by suverénní dluhová krize v Evropě mohla způsobit vnitřní zhroucení eurozóny, s bezprostředními negativními dopady na samotnou EU. Naštěstí se tento scénář jeví jako dosti nepravděpodobný – členské země EU uvnitř i vně eurozóny se totiž zjevně velmi snaží odvrátit enormní hospodářské, finanční, politické a sociální dopady, které jsou s takovým scénářem spojené. Nebezpečí zásadního rozpadu se však postupem času zvýšilo a dnes už takový výsledek nelze vyloučit.

Současně se zdá nepravděpodobné, že členské země budou připraveny a schopny učinit obrovský krok směrem ke „Spojeným státům evropským“ – tedy ke skutečné federální entitě, v níž se státy EU dohodnou, že se v bezpříkladné míře vzdají národní suverenity.

Bilance od roku 2010 naznačuje, že převládajícím přístupem EU zůstane v dohledné budoucnosti snaha „protrmácet se krizí“. Na rozdíl od minulosti si však sílící vnější tlaky na společnou měnu a neustálý dohled trhů i občanů tentokrát vyžádají smělé politické reakce, které budou muset dalece přesahovat snahu najít nejmenšího společného jmenovatele.

Nakonec tedy toto „ambiciózní trmácení se“ povede s největší pravděpodobností k vyššímu stupni svébytné hospodářské a fiskální integrace (zejména mezi státy eurozóny), včetně závazné synchronizace národních rozpočtů, větší hospodářské koordinace a nakonec i nějaké omezené formy mutualizace dluhů. Řešení krize bude jinými slovy vyžadovat „více Evropy“, přestože konečný výsledek nelze předvídat, poněvadž bude výsledkem složitého procesu zaměřeného na nalezení souladu mezi odlišnými a protikladnými postoji jak uvnitř EU, tak i mezi státy eurozóny.

Lídři EU požádali prezidenta Evropské rady Hermana Van Rompuye, aby v úzké spolupráci s předsedy Evropské komise, ministerské skupiny Eurogroup a Evropské centrální banky vypracoval cestovní mapu vedoucí k vytvoření „Skutečné hospodářské a měnové unie“. Závěrečná zpráva, jež má být předložena v prosinci 2012, by měla stanovit, které dodatečné kroky lze učinit na základě stávajících smluv EU a která opatření vyžadují jejich úpravu.

Vzhledem k naléhavosti krize by některé bezprostřednější kroky vedoucí k vyšší úrovni hospodářské a fiskální integrace, které na základě současných smluv EU nejsou vymahatelné, mohly vyžadovat dodatečné mezivládní dohody jdoucí mimo současný rámec unijních smluv. Takový přístup by neměl být sám o sebe cílem, ale mohl by sloužit jako nutné zlo k odvrácení hrozby krachu eura.

Má-li však být znovu dosaženo institucionální soudržnosti, právní jistoty a demokratické zodpovědnosti, měly by být do primárního právního korpusu unie co nejdříve vtěleny klíčové prvky „fiskálního kompaktu“ i veškerých budoucích dohod mezi vládami EU. Posun ke skutečné hospodářské a měnové unii bude také vyžadovat zásadnější institucionální reformy. Tento proces nelze omezit na vlády, ale v rámci dalšího evropského konventu se bude muset dotknout také Evropského parlamentu a národních zákonodárných sborů.

Vyšší úroveň hospodářské, fiskální a politické integrace si rovněž vynutí úpravu národních ústav. Ratifikace nové smlouvy EU a přizpůsobení národních ústav by si v řadě zemí nevyhnutelně vyžádaly referendum. A vzhledem k odmítnutí ústavní smlouvy EU nizozemskými a francouzskými voliči v roce 2005 a k rostoucímu rozčarování evropských občanů z unie a jejího krizového řízení by byl výsledek takových referend značně nejistý. Toto riziko je však nutné podstoupit. Hrozba zhroucení eura nebo potenciálního odchodu od společné měny se může ukázat jako dostatečně silný argument k tomu, aby přesvědčil většinu Evropanů hlasovat „ano“.

Scénář „ambiciózního trmácení se“ bude dlouhý, klopýtavý a někdy i riskantní a pravděpodobně vyústí ve stav, který se bude velmi lišit od dnešních očekávání. Než však EU nastoupí na tuto nevyhnutelnou a nejistou cestu, musí její instituce a členské státy (za aktivní podpory ECB!) vytvořit záchrannou síť, která dokáže ochránit euro i samotnou unii před pádem na obličej, až se poměry v nadcházejících letech zhorší.

Dluhová krize bude totiž pravděpodobně i nadále vytvářet bezprostřední ekonomické, fiskální a tržní tlaky. EU a její členské země se však budou muset ve stále větší míře potýkat také s vedlejšími škodami, které krize napáchá – tedy s jejími nezamýšlenými a neočekávanými důsledky na evropské i národní úrovni.

Mezi tyto vedlejší škody patří mimo jiné sílící nacionalismus a populismus zaměřený proti euru a EU, vršící se sociální problémy v mnoha členských zemích, rostoucí „demokratický deficit“ v těchto zemích i v celé EU, otrávená atmosféra mezi unijními členy nebo absence proaktivnich a stabilních koalic táhnoucích za jeden provaz. To vše by mohlo vést k nečinnosti, která by se v současné situaci rovnala cestě zpět, což by ohrozilo nejen budoucí vyhlídky evropské integrace, ale i její dosavadní úspěchy.

Za těchto okolností je „ambiciózní trmácení se“ nejpravděpodobnějším a také nejslibnějším scénářem. Vzhledem k tomu, že EU s největší pravděpodobností zůstane ještě nějakou dobu v krizi, nebude tento scénář snadný a nedá nikomu čas k sebeuspokojení. Zřejmě je to však jediná cesta, jak udržet Evropu v pohybu vpřed. 
 
Janis A. Emmanouilidis je přední politický analytik Evropského centra pro politiku.


Váš názor
  •  
    30.07.2012 13:13

    Souhlasím, ale je potřeba si uvědomit, že pokud tyto pijavice nebudou z našich peněz létat bussines třídou, spát v pětihvězdách a nechávat si proplácet superdrahé večeře s drahým vínem, tak soukromá spotřeba prostě ekonomiku neutáhne na takovém levelu, protože nikdo ze svých peněz nebude nikdy tak marnotratně utrácet, takže vlastně pokud by zmizeli všichni ti eurouřednící a zbytečné bussiness cesty, tak je celá ekonomika v prdeli..........
    ferda naivka
    • problém ale je, že
      30.07.2012 13:41

      takové marnotratné utrácení miliard jsou defacto utrácené dotace! Pokud by utráceli své miliardy ze zisku, nedejbože za smysluplnou práci, pak ať si každý utrácí třeba 10.000 sur za kartáček na zuby. Ovšem fakt nevím, jakou smysluplnou práci vykonává administrativa EU, když posílá do pekel všechny státy unie.
      Jesse
  •  
    30.07.2012 12:45

    Mám v Bruselu kamaráda. Úředníka. Fuj. Ta arogance úřednická, ale takový jsou tam všichni. Stará se o rodinu ještě stihne cestovat za naše peníze. Jezdí s celou rodinou na služební cesty. Tak dobře platí, že to zvládne. Na Bruselské úředníky stačí 500 kg semtexu. Je vyřešeno. Jejich nařízení o křivosti banánů a kvótách na cukr a jiné podobné ptákoviny jsou do nebe volající . To je drsná a smutná realita.
    Jezdec.
    •  
      30.07.2012 13:15

      Mám v Bruselu přítelkyni.Češku.Byla jsem jí o víkendu navšívit. Žije tam již 10 let. Za manžela má uhrančivého mexikáná.Slovutného žurnalistu, který se stal časem pozorovatlem za tuto zemi v této zemi.Udivuje ho, jak prý Evropa ktitizuje jeho zemi za korupci, klietelismus a rozkrádání a zestátnovani majetku a přitom prý v Evropě, jak může jako" pozorovatel"již delší dobu" pozorovat", se děje to samé .Pouze se to nazývá podpora regionů,spolupráce se spřízněnými nebo prověřenými institucemi a nevyžádáný vstup státu do soukromých firem , které podporuje divnými praktikami. JInak se domnívám, že je to, tak ohavné město, že ty "odměny" , které tam parlamentnici obdrží, jsou také mimo jiné, velkou kompenzací za život mezi betonem a železem kombinovaný se sklem !
      AMN
  • Rating
    30.07.2012 11:57

    Podívá se nalevo a uvidí dluhy. Podívá se napravo a uvidí dluhy. Podívá se nahoru a uvidí dluhy. Podívá se dolů a uvidí dluhy.
    Pound
  • Cože ?
    30.07.2012 11:04

    Populismus zaměřený proti Euru a EU ?? Všechny ideové a názorové proudy, které nesdílí realisté a kritici s eurohujery z toho bruselského úřednického molochu jsou populismem ? Chceš kritizovat ? Bác, máš nálepku populisty ! Ovšem co taky jiného čekat od darmožrouta, žijícího i s celým EPC (European Policy Centre) z dotací od nadací, jejichž cílem je posilovat evropskou integraci. A takových darmožroutů, kterým se chce jen mudrovat a ne něco pořádného dělat, těch jsou tisíce a ticíce. Všechny tyto mudrlanty živí různé proEU nadace nebo přímo Brusel (také z našich daní), je mi z toho všeho špatně !
    Peté13
    • Re: Cože ?
      30.07.2012 11:20

      Chci tě opravit. Darmožroutů nejsou tisíce, ale dsetitisíce. Jen v samotné Bruselské censtrále jich vysedává 80.000 !! Nikdo sice přesně neví, co mají za práci, ale jsou to "noví evropští občané". Sečteme-li k nim ještě všechny ostatní ve stovkách institucích všech hlavních měst států EU, docházíme k číslu někde kolem 1,5 milionu pijavic. A to nepočítám všechny ostatní "dobrovolníky", kolektivisty, eurorostlekávačky a kariérní dětičky politiků, kteří se na tomto obludném monstru přisávají jako klíšťata.
      Jesse
      •  
        30.07.2012 11:28

        A to pořád není všechno, připočteme-li všechny dodavatele počítačů, papíru, a bilionů kancelářských sponek a zaměstnance oceláren co dodávají drát na ty sponky, a všechny jejich rodinné příslušníky a lidi, kteří je zdraví na ulici, máme tady armádu nejméně 200 milionů EU pijavic.
        ..
        •  
          30.07.2012 11:34

          Hmm, jako humor dobrý :-))
          Jesse
          •  
            30.07.2012 11:40

            Panove maji zjevne zaruceny a osvedeny recept jak z krize ven...
            hm
            •  
              30.07.2012 12:12

              Nemusím mít žádný zázračný recept, myslím že pro začátek by stačilo, aby se ta obrovská armáda darmožroutů rozpustila do národních (reálných) ekonomik a s nimi se zlikvidovaly všechny ty tuny zbytečných byrokratických nařízení, paragrafů atd. A s nimi také to neuvěřitelné plýtvání jim svěřenými finančními prostředky ať už rozdáváním nesmyslných dotací na všechno možné i nemožné nebo na užívání si nezaslouženého luxusu této novodobé eurošlechty. A každá země pěkně zase postaru za svoje.
              Peté13
Aktuální komentáře
16.04.2024
16:06MMF: Česká ekonomika letos poroste o 0,7 %, světová více než čtyřnásobným tempem
15:45Komentář analytika k Morgan Stanley: Oživení investičního bankovnictví a rostoucí příjmy ze správy majetku  
14:20RMS Mezzanine, a.s.: Přijetí nového úvěru od společnosti JTPEG INVESTMENTSFUND I SICAV, a.s.
14:20ÚOHS povolil skupině Colt CZ nákup výrobce munice Sellier&Bellot
13:56Morgan Stanley (+3 %) posiluje obraz silných výsledků amerických bank díky tradingu i správě aktiv
13:19Obchodníci Bank of America podpořili výsledky, čistý zisk za 1Q skončil v souladu s očekáváním
12:08Důvěra investorů v německou ekonomiku se zlepšila více, než se čekalo
12:06Akcie, které jsou tento týden po výsledcích připravené na divokou jízdu  
11:23Dnešní trhy: Čína nedokáže vyvážit zklamání z amerických sazeb  
9:34Microsoft investuje do AI firmy G42 ze Spojených arabských emirátů
9:05Rozbřesk: Geopolitika opět v centru pozornosti, koruna odolává vyšším sazbám v zahraničí
8:46Avast nesouhlasí s pokutou za neanonymizované údaje, čínská data přinesla smíšený obrázek o ekonomice a evropské futures jsou temně rudé  
8:32Čínská ekonomika ve čtvrtletí meziročně stoupla o 5,3 pct, předčila očekávání
6:35Siegel: Momentum může stále nahrávat velkým technologiím, nakonec se ale projeví valuační diskonty jiných firem
15.04.2024
22:02Wall Street zahájila týden obdobně jako zakončila ten minulý  
17:10Funguje to, ale s použitelností je to horší…
17:05Investoři se začínají víc bát Fedu než Íránu  
16:20Strážce internetového bezpečí Avast dostal pokutu za neoprávněné předávání osobních údajů
15:40Týdenní výhled: Boje na Blízkém východě zatím dál neeskalují, čínská data naznačí, jak je to s plněním plánu  
15:03Sreality.cz: V Praze se nejrychleji vrátí investice do malých bytů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
4:00Čína - HDP, y/y
4:00Čína - Maloobchodní tržby, y/y
4:00Čína - Průmyslová výroba, y/y
11:00DE - Index očekávání ZEW
14:30USA - Počet nově zahájených staveb
15:15USA - Průmyslová výroba, m/m