Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rusko zavedlo zákaz dovozu tvrdého alkoholu z Česka, Brusel zakázal obnovení vývozu bez souhlasu EK

Rusko zavedlo zákaz dovozu tvrdého alkoholu z Česka, Brusel zakázal obnovení vývozu bez souhlasu EK

21.09.2012 15:43, aktualizováno: 21.9. 15:48
Autor: ČTK

Aktualizováno

Ruská hygienická služba vyhlásila zákaz dovozu tvrdého alkoholu z Česka kvůli případům otravy metanolem. Oznámila to agentura Interfax. V případě Polska a Slovenska obdobný zákaz Moskva dosud nezavedla. 

Krok ruských úřadů následoval poté, co český ministr zdravotnictví Leoš Heger ve čtvrtek večer zakázal český vývoz nápojů s obsahem alkoholu přes dvacet procent, a to s okamžitou platností. Podle expertů rozhodnutí Moskvy nejspíše znamená, že o případném zrušení zákazu rozhodnou sami Rusové. 

"Celnice dostaly pokyn nevpouštět tuto produkci až do úplné stabilizace situace," řekl k zákazu hlavní hygienik Gennadij Oniščenko, který je současně šéfem úřadu dohlížejícího na trh, Rospotrebnadzor. 

"Jedním z rozhodujících důvodů byla okolnost, že samo Česko rozhodlo o zákazu vývozu lihovin do Evropské unie," objasnil. "Zavedli zákaz, což znamená, že existuje nebezpečí, že se u nás najdou takzvaní podnikatelé, kteří nabídnou přátelské rámě českému alkoholovému byznysu a převezou tuto produkci do Ruska. Hořká zkušenost ukazuje, že vždy, kdy v Evropě cosi zakážou či stáhnou z prodeje, nějakou cestou to skončí u nás. To je zvláštnost našeho byznysu v momentální etapě rozvoje," dodal. 

Původně se v ruských médií objevily i úvahy, že Rospotrebnadzor zvažuje i zákaz dovozu také polského a slovenského alkoholu, protože se i v těchto zemích vyskytly případy otravy metanolem. Ale v těchto případech se podle Oniščenka zákaz zatím nezavádí, neboť k tomu dosud není důvod. 

Rospotrebnadzor se ještě dříve obrátil i do Bruselu, aby zjistil, co bylo příčinou otrav a aby získal informaci ohledně přijímaných opatření. Zároveň varoval ruské občany, nalézající se v Evropské unii, aby se zdrželi konzumace českého a polského alkoholu. 

Podle dostupných údajů se v Rusku výrazně prosazuje české pivo, ale objem vyvážených lihovin je zanedbatelný, za osm měsíců představovaly jen 0,3 procenta ruského trhu, přičemž lví díl připadal na becherovku. Mnohem významnější je dovoz destilátů z Polska.


Mluvčí komise Frédéric Vincent dnes uvedl, že než bude chtít Česká republika zrušit svůj zákaz vývozu tvrdého alkoholu, musí informovat Brusel. Následně by mělo jít o "společné rozhodnutí". Dodal, že EK zákaz exportu, o kterém vláda rozhodla včera, vítá. 

Tím hlavním, co je nyní třeba podle komise učinit, je nalezení zdroje, který za otravami metylalkoholem v Česku stojí. Až bude k dispozici více informací, pak je možné přistoupit k tomu, že může být opatření týkající se vývozu upraveno.

Až (Česko) zjistí, odkud to pochází, pak se všechno vrátí do normálu tak rychle, jak to půjde," podotkl Vincent.  "Kdy a jak se o tom rozhodne, nemohu nyní říct," řekl mluvčí, podle něhož dnes o smrtící kauze jednali experti členských zemí unie. "Dohodlo se, že Česká republika nepřistoupí k žádnému jednostrannému rozhodnutí, které by se týkalo změny současného systému (opatření)," dodal.


Čtěte více:

Prohibice v ČR? Likérky by přišly o stovky, stát o desítky milionů
13.09.2012 9:44
Případný zákaz prodeje lihovin v kamenných obchodech, o němž uvažuje v...
Klaus: Stát zásadně selhal a prohibice je jen silácké řešení. Nečas: Vláda pracuje na znovuotevření trhu s alkoholem
19.09.2012 14:17
Prezident Václav Klaus ostře zkritizoval politiku státu v oblasti kont...
Nečas: Vláda se pokusí prohibici zrušit do konce příštího týdne, alkohol dostane
20.09.2012 9:34
Na český trh se vrátí tvrdý alkohol s takzvaným rodným listem, díky kt...
Ministr zdravotnictví vyhlásil zákaz exportu tvrdého alkoholu z ČR
21.09.2012 9:12
Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) vyhlásil ve čtvrtek večer po...
Výrobci lihovin s postupem vlády nesouhlasí, navrhují vlastní opatření a počítají škody
21.09.2012 12:49
Opatření vlády v boji s otravami metanolem primárně postihují pouze le...

Váš názor
  • neco pro nase odborniky
    23.09.2012 7:57

    brand-new approach to market timing detects subtle, early signals of movements in industries, sectors, and the market as a whole. Then it doubles the profit potential of these swings with a simple metric, and then triples that potential yet again through a special twist on a common trading move. That is how a 3% move on the market can become a +15-20% winner in no time at all. Jo kdyby si zdejsi "odbornici dali praci a radeji vyhledavali podobne nazory. To se tady radeji kazdy posmiva a keca jako mistr sveta
    realbull
  • Tak Rebjata .....
    21.09.2012 21:29

    ja mam na tento tyden plan splnen a na cely mesic uz dokonce prekrocen na 125%. Tak vyvesuju rudy prapor vzorneho pracovnika a udernika a do pondelka dosvidanija. loucim se s pisnickou na rtech .....rozkvjetaly jabloni i grusy na beregu rodiny mojej vysla Katusha kvjety pozbjerala ........a odchazim. Vy se mejte jak chcete a zapracujte na sobe trochu mate na to cely weekend :o)) vzdyt vite jak mi na vas zalezi.
    realbull
  • mimochodem medvede....
    21.09.2012 20:38

    ja jsem aplika uz prodal a vymenil za google. To vis ten krap, jak se o nem nas odbornik na investice ruplik zminil a taky se radoval kdyz spadl na par minut o 0.03% no male radosti pro male mozecky - to plati od pradavna - zeptej se ruplika :o))
    realbull
  • Kdyby nas to napadlo...
    21.09.2012 17:53

    Kdybysme v padesatych letech pridavali do naseho uranu metyl tak jsme mohli ted byt ve vate a meli na prodavani, nez jim to davat zadara.
    realbull
    • Re: Kdyby nas to napadlo...
      21.09.2012 17:59

      Kdyby byli v prdeli ryby , nemuseli být rybníky. Najednou si zase čech, zákeřný šmejde?? Pod kolika nicky mě teď napadneš , ubožáku, aby sis dodal odvahu.
      Velkamedvědice
      • ty zase jedes nech se prejmenovat
        21.09.2012 18:40

        nemuselyyyyyy byt - zase ta cestina - chodil ty jsi bubec do skoly nebo travil cele dny na pastves dobytkem. Ja vim na pravopise nezalezi ale ta myslenka :o))
        realbull
      • nestras medvede - nemas na to
        21.09.2012 18:38

        dekuju za pozornost a muzu napsat svuj nazor aniz by si se toho nechytal jako ty kosile. Kdo se tady do koho montuje ?? A to nadavani si nech pro sve kamouse ja do skoly s tebou nechodil - ja chodil do normalni kde se ucily manyry. To tebe nekde na pastvinach neucili - jak je videt. To travis cely den prohledavanim co tu kdo pise?? o ty se tedy vyzivas. Tak si me hledej dal - ve dne v noci :o)) mel by ses radeji doucovat cestinu kdyz mastolik casu nebo davat tady rady ostatnim o investicich kdyz ses tak chytrej
        Realbull
        • Re: nestras medvede - nemas na to
          21.09.2012 18:44

          Pozdě. Po těch hrubostech, kterými si mě častoval pod nickem Koudelka, jako hovado apod slitování nečekej. Sám si ze sebe udělal kokota. Nikdo Tě do toho ubohého povodu nenutil. Taky umím mluvit sprostě, to se neboj. Jsou to Tvá slova. Takže pokud se chováš jako hovado, máš hovadské zacházení. Taky jsme Tě mohl nechat sejmout.
          Velkamedvědice
          • medvede....
            21.09.2012 19:08

            tobe porad nedochazi i po ujisteni tvym kamaradem NL ktery pouzival KOUDELKA kdyz jste se dohadovali o nejakem zlate. Ty jsi opravdu magor - ty si jdi jako maly kluci, porovnavat s ruphejemsve pindiky - navic nemate - co se tyce financi jste trpajzlici na vas ja nemam - trpelivost
            realbull
            • Saki
              21.09.2012 19:23

              Cesta spravedlivého ze všech stran lemována jest nespravedlností,sobectvím, a tyranií lidské zloby. Požehnán buď ten, kdo ve jménu lásky a dobré vůle vyvede slabé z údolí temnoty, neb ten, jest skutečným pastýřem a spasitelem zbloudilých dětí. A já srazím k zemi mocným trestem a divokým hněvem všechny, kdo se pokusí otrávit a zničit mé bratry. A když uvalím svou mstu na tebe, seznáš že jméno mé je velkamedvědice!
              Velkamedvědice
              • Re: Saki
                21.09.2012 19:40

                :-))) rouhači!
                Kalka.
                • Kalka
                  21.09.2012 19:46

                  o)) Tak jo. To byl Eziáš či kdo.
                  Velkamedvědice
Aktuální komentáře
25.04.2024
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.