Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Tajná demografická zbraň Japonska

Tajná demografická zbraň Japonska

04.10.2012 11:46

Zatímco se v Tokiu rozbíhají výroční zasedání Světové banky a Mezinárodního měnového fondu, japonští lídři se musejí potýkat s rozvíjející se demografickou katastrofou. Japonský Národní institut pro výzkum populace a sociálního zabezpečení nedávno předpověděl, že do roku 2060 země přijde o téměř třetinu svého obyvatelstva z roku 2010 (128 milionů) a že jen polovina tohoto nižšího počtu obyvatel bude ve věku od 15 do 65 let – což je v každé ekonomice nejproduktivnější věková skupina.

To jsou čísla, jaká obvykle přinášejí války či epidemie a vyplývá z nich jak dramatický propad počtu mladých lidí schopných zabezpečit starší spoluobčany, tak mnohem větší dluhové břemeno pro zemi, která už teď nese jedno z nejtěžších na světě.

K vyřešení tohoto problému mají japonští političtí lídři tři možnosti: najít způsob jak v zemi výrazně zvýšit porodnost, otevřít dlouho izolovanou společnost vlně přistěhovalců anebo konečně odhalit svou tajnou zbraň – energii, talent a důvtip japonských žen.

Otevřít zemi přílivu imigrantů dává smysl, ale Japonsko se hned tak nestane tavícím kotlíkem po americkém vzoru a toto řešení by samo o sobě vzhledem k rozsahu demografické výzvy nestačilo. Cizinci tvoří méně než 2 % japonské populace a zpráva OSN z roku 2001 zjistila, že Japonsko by potřebovalo průměrný příliv 609 tisíc imigrantů ročně až do roku 2050, aby si zachovalo podíl obyvatelstva v produktivním věku.

Prioritou japonských tvůrců politik by se proto mělo stát vtažení většího počtu žen do pracovních sil. Momentálně jde vývoj špatným směrem. Japonsko v žebříčcích genderových rozdílů sestavovaných Světovým ekonomickým fórem sklouzlo z 80. místa v roce 2006 na 98. místo v roce 2011, což je varovný signál, že mu mezi prsty protéká příležitost zásadního významu. Co se týče zapojení žen do pracovních sil, Japonsko zůstává Saúdskou Arábií vyspělého světa.

Prvním krokem ke zvrácení tohoto trendu by mohlo být vytvoření pracovních prostředí lépe vyhovujících potřebám japonských žen a podporujících jejich schopnosti. Vládní představitelé sice udělali skromné kroky v tomto směru, ale kultura a setrvačnost zůstávají mocnými překážkami.

Platí však, že zisk z úspěchu takové snahy stojí za potřebné úsilí. Studie Goldman Sachs z roku 2010 dospěla k závěru, že zvýšení účasti žen v pracovních silách na paritu s muži by do japonské ekonomiky přivedlo 8,2 milionu pracujících, prakticky v zemi vymazalo prognózovaný úbytek populace v produktivním věku a posílilo růst HDP o 15 %.

Problém není v tom, že by Japonkám chyběly příležitosti k vyššímu vzdělávání; co do počtu osmnáctiletých zapsaných na univerzity předehnaly muže už v roce 2005. Jenže v současnosti jen 65 % žen s vysokoškolským vzděláním pracuje.

Jedna potíž tkví v tom, že práce pro japonské firmy často vyžaduje jak dlouhou pracovní dobu, tak sociální styk s kolegy po pracovní době – zvyky komplikující život pracujícím matkám. Větší část rodičovských povinností by však na sebe mohli vzít japonští muži, kteří péčí o děti stráví méně času než otcové ve většině ostatních průmyslových zemích. Lepší rovnováha mezi prací a životem by prospěla mužům i ženám. Ku prospěchu by bylo také zvýšení dostupnosti finančně dosažitelné péče o děti.

Odpůrci feminizace pracovního prostředí možná namítnou, že takový vývoj by znamenal méně dětí – a tedy novou demografickou komplikaci. Důkazy ale naznačují něco jiného. Země OECD s vyšší účastí žen v pracovních silách mají také vyšší porodnost. Japonská míra porodnosti už klesla na pouhých 1,37 dítěte na ženu, výrazně pod úroveň potřebnou k udržení neměnného počtu obyvatel.

Mimo oblast kulturních překážek by japonští tvůrci politik mohli udělat řadu konkrétních kroků. Podle japonského ministerstva zdravotnictví, práce a sociálních věcí bylo 54,7 % žen v roce 2011 zaměstnáno přechodně. Představitelé státu by mohli pobídnout zaměstnavatele, aby ženám nabízeli stálá pracovní místa na plný úvazek, namísto až příliš obvyklých smluv na dobu určitou, které znamenají nižší výdělek, méně stability a nemožnost kariérního postupu.

Ještě důležitější je, že by se měly změnit daňové politiky posilující nadměrné zastoupení žen mezi těmi, kdo pracují na základě smlouvy na dobu určitou. OECD i studie Goldman Sachs poukazují na pravidla odrazující ženy od práce. Daňová sleva na „zvláštní osobu závislou“, již mohla hlava domácnosti (obvykle muž) uplatnit na osobu závislou (obvykle ženu), která si vydělala méně než 12 tisíc dolarů ročně, byla sice v roce 2004 zrušena, ale sleva na „osobu závislou“ stále zůstává.

Tvůrci politik by dále mohli hledat kreativní způsoby jak zvýšit pravděpodobnost, že se ženy po mateřské dovolené vrátí na trh práce. Mohli by potlačit japonskou propast mezi platy mužů a žen, která je větší než v ostatních zemích OECD kromě Jižní Koreje, zčásti zavedením pravidel odměňujících spíš za výkon než za počet odpracovaných let. Dále by mohli přispět k vytvoření věrohodné příležitosti pro vzestup žen do vedoucích pozic.

Otevřít se většímu počtu imigrantů by Japonsku mohlo pomoci zvládnout demografickou výzvu. Trvalejší řešení však čeká uvnitř země samotné.

Autory jsou Ian Bremmer, prezident Eurasia Group a autor knihy Every Nation for Itself (Každý národ sobě) s podtitulem Vítězové a poražení ve světě G nula, a Susan Schwabová, která vyučuje veřejnou politiku na University of Maryland.

Copyright: Project Syndicate, 2012.


Váš názor
  •  
    05.10.2012 9:46

    Angličany to vyřešili. Omezili drasticky náklady na zdravotnictví. Na péči dosáhnou jen majetní. Ostatní musí umřít. Stovky lékařských odborníků, specializovaných na léčení rakoviny, srdečních chorob a infarktů budou v Anglii propuštěny v důsledku rozhodnutí vedení anglického státního zdravotnictví snížit počet klinických "sítí", jejichž úkolem je udržovat léčbu v nemocnicích na vysoké úrovni. Nové vedení anglického státního zdravotnictví se rozhodlo nahradit 28 sítí pro léčbu rakoviny a 28 sítí pro léčbu srdečních chorob celkem jen 12 a 12 novými sítěmi. Avšak nové organizace budou mít daleko menší počet zaměstnanců a menší rozpočet. Počet 700 lékařských odborníků má být snížen na méně než stovku. Odborníci varují, že to povede ke snížení kvality léčebné péče.
    Jezdec.
  • stěhování národů
    04.10.2012 16:56

    jak typické pro nás Čechy - zase zde řešíme problémy jiných a radili bysme vzálenému Japonsku zatimco u nás doma si nevšímáme faktu jak se nám měni a odcizuji celá města jako Karlovy Vary. Chytračíme o jiných a sami se jednoho dne probudíme a budeme ve vlastní zemi cizinci. Po válce pár majetku chtivých chytráků vyhnalo z jejich nemovitosti přes 3 milionů Němců, s kterými jsme žili ve shodě po několik staletí a nyní je nahrazujeme Vietnamci-Rusy-Bulhary a jinými národy které k nám zatahují svoji, nám vzdálenou kulturu a manýry. O mafii a jejich prostředky "podnikání" raději nemluvím. Jsme nepoučitelný. Hlavně že umíme všechno tak hezky okecat a radit ostatním.
    chikita
    • Re: stěhování národů
      04.10.2012 17:19

      No ono se to teď pěkně mluví o vyhnání Němců. Ale nevyhnali dřív oni naše lidi s jen minimálním majetkem na cestu? Prarodiče pocházejí z pohraničí a život tam byl idylický tak, jak to líčíš, až do 33. roku. Pak naprostá, nepominutelná změna - bílé punčochy a konec hovorů a styků s Čechy. A ty inkriminované Benešovy dekrety pouze vyjadřovaly všeobecnou shodu po době, kdy si každá rodina zažila své (přinejmenším se strachem poslouchání cizího rádia ;-) Samozřejmě se na tom přiživili vykukové - jako ostatně v každé době. Ale předpoklad pro to byla německá akce. Krom toho v jejich době nebyly přesuny obyvatelstva nic neobvyklého (viz i plány přesídlit Židy na Madagaskar). To jen my se na to díváme zorným úhlem dnešní mezinárodní politiky...
      Kalka.
      • stěhovani národů
        04.10.2012 18:38

        To mam přesně na mysli - lide spolu spokojeně žiji po stovky let až přijde nějaký chytrak a začne oblbovat. Když ho nevyženou a skočí mu na špek tak se jim dostane zaslouženého probuzení. Pro takové rejpaly nemusíme ani chodit tak daleko, nebo do historie. Stačí se jen trochu rozhlednout. Já se stala i tady terčem pár štouralů jen za vyjadření svého názoru.
        chikita
      •  
        04.10.2012 17:31

        např. taky přesídlení víc než 10 tisíc Italů na Moravu za první války...
        Kalka.
        • češi
          04.10.2012 23:29

          obhajující svinstva, ať si pustí Habermannův mlýn.
          Velkamedvědice
          • Re: češi - VM
            05.10.2012 9:47

            Někdo tu snad obhajuje svinstva? Nejsi nějak podezíravý? S takovou bys nejspíš po válce vyrazil na Němce mezi prvními... Btw, ty obhajuješ německé vraždění zajatců na pochodu smrti a civilního obyvatelstva v krytech v posledních dnech války, už po vyhlášení kapitulace a Hitlerově smrti?
            Kalka.
            • Němci
              05.10.2012 10:41

              Myslím, že to nejsem já, kdo opakovaně vyvolává protiněmecké nálady. Netrpím xenofobií ani pomstychtivostí vůči němcům a vražění nevbiných lidí neschovávám do milé škatulky " Samozřejmě se na tom přiživili vykukové ".Vražda je vražda, ať zabije němec nevinného čecha, nebo obráceně. A mimochodem, kdyby bylo více takových STbáku jako Nohavica, nebyli by komunisté takové svině.
              Velkamedvědice
              • Re: Němci
                05.10.2012 10:51

                :-) Moje je vždycky jenom reakce. Upozornění sebemrskačům, najednou objevujících, jak strašně Češi ublížili Němcům, že je třeba se snažit situaci a daný dobový kontext posuzovat komplexně. Asi jako je to třeba dělat na burze ;-) A mimochodem, nemyslím, že * byl tak nepříjemný estébák... ;-)
                Kalka.
  • Japonsku se daří ...
    04.10.2012 15:06

    ... bojovat s přelidněním. Co je to za nesmysl, že by se něco dalo řešit zvyšováním počtu obyvatel, když Japonsko trpí přelidněním nejvíc ze všech vyspělých zemí? Bohatí tohoto světa si to jistě nepřejí a spíš věnují prachy na snížení počtu, aby tam líp dýchalo.
    VeleOp
  • Myslím,
    04.10.2012 14:51

    že zatím skoro vždy selhaly, v dlouhodobém pohledu, jakékoliv snahy o sociální inženýrství . Snad by se pár výjimek v historii našlo, třeba Quebeck v 70.-80.letech (myslím), ale tam nešlo o sociální inženýrství v pravém slova smyslu.
    pulec
    • Re: Myslím, -ale malo
      04.10.2012 16:22

      V kanadske provincii Que, se jednalo o par blbcu a separatismus. Podniky a s nimi i lide se premistovali do Ontaria ze strachu z oddeleni se od Kanady a take ze znarodnovani. Tohle tam uz trva 47 let a prave pred tydnem vyhrala volby zase Parti Quebeqoa. A nekteri lide jiz zacinaji zase prodavat baraky a stehovat se. Tak to sem neplet je asi to same jako to prirovnavat ted k Syrii.
      Pecorinno
  • zeny
    04.10.2012 13:49

    Nic proti japonskym zenam. Ale jakou ze praci budou provozovat a kdo jim ji v konecnem dusledku zaplati ze sve penezenky? Ktery produkt jeste na trhu neni v dostatecnem mnozstvi s ohledem na koupeschopnost? Ekonomicky by snad japonske firmy mely na firemni skolky a puluvazky jako je bezne ve vyspele Evrope (u nas spis jen cizi firmy). Ovsem tezko si predstavit, ze jim nekdo behem 2 generaci zmeni tradice, leda tak vladnim prikazem. Nekdo agituje na nakup dluhopisu?
    Mudrc
  •  
    04.10.2012 12:46

    Toto je řešení je spíše demografickou dorážkou. Co je za blbost, že zaměstnané ženy nahradí doma můži? Tak zůstane doma místo ženy muž a je to nula k nule. Víme, že ofic. pracovní doba v Japonsku je 55 hodin týdně a v průměru 3 hodiny denně v cestě za zaměstnáním. Japonský muž odchází do práce, když děti spí a vrací se, když už zase spí a volno s nimi si může dopřát pouze v neděli a to asi spíše stráví v posteli, kde přemýšlí nad sebevraždou. Ještě, že náš národ tu měl 40 socialismu, který se o přirozenou obnovu obyvatelstva staral. Máme jistou časovou výhodu oproti Západu. Němci či Italové měli porodnost ještě tristnější než Japonci ale vynahradili to barevnejma. Za to si ale s nima časem určitě taky užijou. Tu naši výhodu zatím prohospodařujeme ale doufejme, že se brzy naše ruce rozváží a budem opět moci vést koncepční trvale udržitelné hospodářství. Volný trh působí na devastaci demografie postižených národů více jak atomové bomby. Z lidí se vytříská co se dá, statky nejsou zničené a porobené národy postupem času zmizi. Jen je potřeba trochu inteligence v zemích českých, aby už i tady veřejnosti došlo, co že to za hry se s námi hrají. V budoucnosti obstojí jen chytré národy a mezi ně patrně my nepatříme.
    ignác
    •  
      04.10.2012 13:24

      Nejdramatičtěji se demografická křivka zlomila díky experimentu čínských komunistů s jedním dítětem. Za 50 let bude japonců o třetinu méně a čínu budou znovu osidlovat arabové a nigerijci. Doufám, že Evropa a zvláště pak česká kotlina bude někde mimo hlavní dění spokojeně vegetit s 20% kompletně asymilovaných vietnamců.
      ..
      • Dž.
        04.10.2012 14:16

        Zřejmě neznáš čínskou praxi s unášením a kupováním manželek-rodiček...
        Kalka.
        • Re: Dž.
          04.10.2012 16:54

          A v příští generaci není nic lehčího, než zavelet k rodění více dětí, s podporou holčiček. Pohled na Čínu je pořád statický, pozadu za vývojem a ze zorného úhlu západní tzv. lidovlády, což je nynější eufemismus (neboli politicky korektní výraz ;-) pro pekuniokracii.
          Kalka.
          •  
            05.10.2012 8:28

            Velet k rození dětí není tak složité, problém bude aby ten povel někdo poslechl. Navíc pokud jsou oba v páru jedináčci, kterým rodiče zajistili veškerý myslitelný blahobyt, budou i oni většinou chtít to samé pro své děti a budou preferovat opět malé rodiny s 1 max. 2 dětmi.
            ..
      •  
        04.10.2012 13:46

        Tak Čína je trochu jiná kategorie, než ČR. Ti museli stáhnout populaci, protože i pro ten dnešní stav horkotěžko shánějí suroviny pro budoucí vyšší spotřebu. Těm trochu ponížit stav neuškodí. Aby všichni spotřebovávali na světě jak Američani, tak bysme potřebovali šest zeměkoulí a to prostě nemáme. Číňanů je 1,3 mldr a je trochu mimo srovnávat s ČR. Naše spotřeba chod světa neohrožuje. Čínská ano.
        ignác
        •  
          04.10.2012 13:59

          Ve všech vyspělých zemích se demografický růst zastavil či výrazně snížil s růstem bohatství. V Indii za posledních asi 30 let z více jak 5 dětí na matku na současných asi 2,9. V číně je tato přirozená a žádoucí změna drasticky akcelerována a doplatí na to.
          ..
    • Ignac
      04.10.2012 13:07

      bystrý postřeh! Pravděpodobně jsi přelouskl titul od Davida Landese Bohatství a bída národů / odlišit od Bohatství národů od A. Smitha i když souzvuk je jasný / Doporučuji porovnat s Malthusianem a jeho teoriemi /esej o principu populace /. Potom tyto stavy společnosti bere jako fakt a zbyde mu čas na řešení třeba tak důležitých věcí "jako je Česká politická scéna" ! :-)
      AMN
      • Re: Ignac
        04.10.2012 13:48

        Dík. Davida Landese neznám. Mrknu na to. Jsem ale z národohospodářské rodiny a jsem strategiema, hospodářstvím a vším s tím spojeným trochu posedlý.
        ignác
        • Ignác
          04.10.2012 14:46

          tak to si budeme rozumět ! :-)))
          AMN
          • Re: Ignác - 2 Ignác
            04.10.2012 14:59

            "Bude-li každý z nás z křemene, je celý národ z kvádrů" - ovšem bude-li každý z nás ruphej, pak je to 'obstání' patrně na vodě...
            Kalka.
      • Re: Ignac
        04.10.2012 13:15

        Mno, já myslím, že to japonci jako novou zbraň nemají, ale je to jejich nutnost k existenční záchraně :-)
        Jesse
Aktuální komentáře
25.04.2024
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.