Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Týden na pražské burze: Erste (+8 %) slibná, CETV (-20 %) varovná. České sazby u nuly

Týden na pražské burze: Erste (+8 %) slibná, CETV (-20 %) varovná. České sazby u nuly

02.11.2012 18:47
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Naplno se v právě uplynulém týdnu rozjela tuzemská výsledková sezóna, která rozhodla o růstovém i klesajícím konci pražského SPADového pole. Do dění na trhu pak ve čtvrtek rázně promluvila Česká národní banka bezprecedentním snížením sazeb k nule.

Akcie KIT digital jsou se ziskem 8,2 % na dosah 50 korun za akcii nejrůstovějším titulem tohoto týdne v indexu PX , ale už ne ve SPADu. Od pondělka totiž obchodují v rámci trhu START a systému KOBOS. Tam již došlo k pozastavení obchodování s nimi, jelikož hranice pro takový krok jsou nastaveny úžeji, než ve SPADu.

Titulem, který nejvíce získal ve SPADu, jsou akcie Erste Bank s růstem o 7,7 % na 494,3 . Stalo se tak díky výsledkům, které za 3Q uspokojily, ukázaly na zlepšení v aktivech a následné komentáře na postupný obrat do zisku u rumunského podnikání banky.

O více jak 5 % posílily ve výsledkovém týdnu také akcie AAA Auto. Mírnější zisky přidala pojišťovna VIG a producent netkaných textilií Pegas Nonwovens, který oznámil, že neočekává dopady do produkce a prodejů příštího roku kvůli konci plenek Huggies významného zákazníka Kimberly Clark ve většině Evropy.

S výjimkou akcií Orco, které odevzdaly 2,83 % na 61,7 a Fortuny, které ustoupily o 2,34 % na 85,5 , se další tituly SPADu vedly do plus mínus procenta.

Překvapením pro trh bylo čtvrteční rozhodnutí ČNB, okořeněné posunem jeho sdělení o hodinu, která přistoupila ke snížení klíčové sazby 2T repo na 0,05 procenta. Bude-li potřeba další měnové uvolnění, stane se tak cestou nestandardních nástrojů. Koruna oslabila, v ekonomice by měly zlevnit úvěry. 


Vítězové a poražení pražské burzy v tomto týdnu:

Růsty % změna Závěr Kč Poklesy % změna Závěr Kč
KIT digital 8,24 49,90 CETV -19,59 103,20
Erste 7,69 494,30 Orco -2,83 61,70
AAA Auto 5,33 26,09 Fortuna -2,34 85,50
VIG 1,87 833,40 PM ČR -0,47 10500,00
Pegas 1,66 459,00 Unipetrol -0,40 169,90
Telefónica CR 0,37 384,40 KB -0,13 3995,00
NWR 0,19 84,10
ČEZ 0,06 716,90

 

Poslední říjnový týden zahájila pražská burza poklesem o 0,7 procenta na 958 bodů při nižší aktivitě, která souvisela s uzavřenými trhy v zámoří. Wall Street neobchodovala v pondělí ani úterý v důsledku bouře Sandy. Samotný úvod pondělního obchodování poznamenala technická chyba BCPP, kdy index PX vykazoval 6,2% pokles.

Tuzemskou politiku ovládá spor v ODS o podporu daňovému balíku, včetně zvýšení DPH od příštího roku. Ministr financí Kalousek uvedl, že pokud se bude ve sněmovně daňový balíček schvalovat takzvaně nadivoko a diametrálně se změní, aniž by se změny schválily vládní koalicí, tak to nebude vládní návrh a bude to důvod k ukončení této vlády. V tom případě ministr očekává demisi celé vlády.

Analytici Raymond James dnes zvýšili investiční doporučení pro akcie rakouské pojišťovací skupiny VIG na "outperform" z "market perform" s 12měsíční cílovou cenou na úrovni 37,8 EUR (asi 945,8 Kč). Titul mírně posílil.

Hlavní úterní událostí domácího akciového trhu byly 3Q12 výsledky Erste před trhem. Celý index PX končil silnější o 1,1 procenta na 970bodové úrovni. Erste Bank zejména na konferenční hovor reagovala silným až 6% růstem na denní maxima 477 korun. Banka dosáhla ve třetím čtvrtletí čistého zisku 144 mil. EUR, čímž jen lehce zaostala za odhady. Provozní výsledky skupiny za 3Q byly v zásadě na očekávání. Erste Bank zároveň potvrdila celoroční odhad nákladů rizik u 2 mld. EUR a očekávání celoročního provozního výsledku pouze mírně za rokem 2011. V následném konferenčním hovoru zaznělo, že Erste očekává na jednom z palčivých trhů, v Rumunsku, obrat zpět do zisku na úrovni roku 2013. Očekává také další pozvolný pokles nákladů rizik, neočekává naopak další pokles marží. Kritická slova šéfa banky Treichla mířila na maďarský trh, kde jednak Erste nechce poskytnout výhled ziskovosti, aby se nestala terčem dalších opatření tamní vlády, jednak pro nečitelnost budoucích kroků tamní politické reprezentace.

Analytici Komerční banky oznámili snížení cílové ceny pro titul NWR na 152 ze 157 , ale investiční doporučení bylo ponecháno na stupni "prodat". ČEZ oznámil, že nevyhověl námitkám francouzské Arevy vůči vyřazení z tendru na dostavbu Jaderné elektrárny Temelín. ČEZ podle mluvčího Kříže detailně specifikoval společnosti Areva důvody pro vyřazení její nabídky, jde o důvody jak obchodní, tak i zákonné a jsou zásadního charakteru.

Defenzivní Telefónica CR uvedla, že jako první poskytla svou sít vitálnímu mobilnímu operátorovi. BLESKmobil ze skupiny Ringier dnes oznámil, že nabídne volání z předplacených karet za minutu hovoru po celý den 2,50 a SMS za 1,50 . BLESKmobil bude provozovat vydavatelství Ringier Axel Springer CZ v síti Telefóniky od 7. listopadu, předplacené SIM karty BLESKmobilu budou k dostání v prodejnách tisku po celé ČR. Německý mobilní operátor Telefónica Deutschland Holding, který patří španělské skupině Telefónica, dokončil největší primární emisi akcií v Evropě za déle než rok a vstoupil na frankfurtskou burzu. O2 Germany získá pro Telefóniku prodejem necelé čtvrtiny svých akcií až 1,45 miliardy eur. Akcie firmy debutovaly po intradenním růstu o 4 procenta nad 5,8 EUR zhodnocením o více než tři procenta.

KIT digital ve zprávě pro regulátora oznámila, že společnost Invigor, která aktuálně vlastní 1 838 134 akcií dostane právo na navýšení počtu držených akcií na 6 474 520 (asi 10,5% podíl) ke dni 23. prosinci. Půjde o akcie nově vydané v rámci smlouvy z června letošního roku, podmíněné poklesem vážené průměrné ceny akcií KIT digital pod 8,1 USD.

Středeční obchodování „nakrojily“ výsledky CETV. Následný vývoj byl opačný proti Erste. Titul na zveřejněná čísla, která především na provozní úrovni (OIBDA, tržby) zaostala hluboko za odhady, reagoval 14% pádem a v závěru se zastavil až na 110 korunách. CETV spolu s výsledky přiznala, že s ohledem na trh reklamy, který po 7% pádu ve 3Q padá i v posledním kvartále nebude schopna splnit své celoroční cíle. Novou prognózou zklamala na všech úrovních. Během odpoledne navíc společnost ohlásila, že pro posílení likvidity zvažuje soukromou, či veřejnou nabídku akcií, což by ve výsledku představovalo další naředění hodnoty současných akciových podílů.

Erste Bank pokračovala v povýsledkovém růstu. Morgan Stanley zvýšila cílovou cenu na 21 z 19 eur, Societe Generale na 22,1 z 21 EUR při doporučení koupit, analytici Goldman Sachs na 30 eur z 29 eur s doporučením „koupit“. Opírají se zejména o mezikvartální utlumení nepříznivého vývoje špatných úvěrů a Rumunsko. Opatrnější jsou analytici BNP Paribas nikoli cílovou cenou 20,5 eur, ale doporučením „neutral“.

Akcie KIT digital na trhu START, obchodující v systému KOBOS, poprvé postihlo pozastavení obchodování. Titul posílením o 8 procent na 49,14 porušil pravidlo o maximálně 5% limitu pro denní pohyb, a do konce obchodování už na titulu neproběhl ani obchod. Dle pravidel tohoto obchodního systému po změně ceny o +/-5 % od otevíracího kurzu (aukční ceny) dochází k pozastavení obchodování na 5 min, dále se obchodní pásmo rozšiřuje 3x o 5 %, vždy po čekací době 5 minut.

Po závěru obchodování výrobce netkaných textilií Pegas Nonwovens reagoval jako dodavatel českého závodu Kimberly Clark na oznámení této společnosti z minulého týdne o ukončení prodejů dětských plenek Huggies na většině trhů Evropy. Pegas oznamuje, že na základě současně známých faktů nepředpokládá snížení objemu výroby a prodeje v roce 2013. Aktuální stav jednání se zákazníky ohledně prodeje v roce 2013 nasvědčuje tomu, že stejně jako v předchozích letech by výrobní kapacita společnosti měla být plně vyprodaná,“ uvedla firma s tím, že aktualizaci tohoto očekávání provede spolu s kvartálními výsledky.

Hlavní překvapení čtvrtka investorům nachystala ČNB. Se snížením dvoutýdenní repo sazby sice prognóza Patrie (nikoli konsensus trhu) počítala, historické minimum ale dle ní mělo být 0,1 %, a ne oznámených 0,05 %. Okamžitě po rozhodnutí oslabila česká koruna na 19,45 vůči americkému dolaru a 25,25 vůči euru. Zlevnění bankovních a firemních úvěrů by ale domácím firmám mohlo pomoci.

Před trhem přišla se svými výsledky AAA Auto. Za první tři kvartály letošního roku utržila 252 mil. EUR. To představuje nárůst o 25,3 % v porovnání se stejným období v roce 2011. Akcie se po této zprávě dostaly na maximální hodnotu od loňského března a to i přesto, že investoři celý říjen již kupovali AAA Auto se spekulací na lepší výsledky hospodaření. Titul nakonec uzavřel na 26,56 korunách bez zájmu investorů v závěrečné aukci.

Patria v důsledku výsledků CETV a informací z konferenčního hovoru snížila cílovou cenu pro titul z 6,20 USD/akcii na 5,30 USD/akcii, tedy asi 103 . Akcie CETV našly dno na 100,5 CZK, na dosah historickému minimu 98 z letošního června.

V pátek dokázala také pražská burza vytěžit z dobrých dat z amerického trhu práce, kde v říjnu vzniklo vysoko nad očekávání nových pracovních míst, byť došlo na mírný avšak očekávaný růst míry nezaměstnanosti. Data podporují další příchozí údaje o lepším sentimentu mezi americkými spotřebiteli. Hlavním tahounem byly akcie Erste Bank, které těžily jednak ze slabé koruny a z pozitivního vývoje ve Vídni, kde Erste ve čtvrtek zameškala rally na západoevropských trzích. Akcie ale také dále reagují an příznivé 3Q12 výsledky a výhled a sérii zlepšených doporučení a cílových cen analytiků. Akcie Erste v tomto týdnu posílily o bezmála 8 %.

Akcie ČEZu nijak nereagovaly na oznámení Světové banky o tom, že na situaci v Albánii a možném odchodu ČEZ z trhu mají svůj podíl viny obě strany. Zástupkyně Světové banky se nechala slyšet, že na dosažení dohody mezi ČEZ a vládou se vynaložilo mnoho úsilí, ale v příštích několika měsících je podle ní rozvod na spadnutí. V albánských médiích se navíc již včera objevila spekulace, že ČEZ může v Albánii přijít o licenci a jeho distribuční společnost může být znárodněna tamní vládou. Samotní zástupci ČEZu ve středu na tiskové konferenci poprvé otevřeně připustili i možnost zemi opustit. ČEZ dále uvedl, že plánuje vydat v polovině listopadu další dluhopisy v hodnotě 20 milionů eur. Chystaná privátní emise obligací bude úročená 4,383 procenta a bude mít splatnost 35 let. ČEZ dále uvedl, že usiluje o to, aby uchazeči o uhelné elektrárny Počerady a Chvaletice prodloužili platnost svých nabídek. Firmy Czech Coal a Energetický a průmyslový holding (EPH) nabídky podaly v srpnu, jejich závaznost měla vypršet na konci října. ČEZ po uchazečích zároveň žádá vylepšení ceny a závěrečné potvrzení dokumentace.

Tatra Mountain Resorts (TMR) ze skupiny J&T, jejíž akcie jsou již druhým týdnem obchodovatelné na hlavním trhu pražské burzy, chce získat pronájem největšího českého lyžařského střediska Špindlerův Mlýn od ČSTV i bez společnosti Snowhill gumárníka Tomáše Němce. Původně měly obě firmy krkonošský areál získat společně prostřednictvím firmy Melida, ale Snowhill smlouvy o pronájmu do daného termínu 31. října nepodepsal. ČSTV se zatím rozhodla areál provozovat dál sama jako dosud prostřednictvím své firmy Skiareál. O dalším postupu mělo jednat 8. listopadu na valné hromadě špindlerovského Skiareálu.

Průběh tuzemské výsledkové sezóny můžete sledovat na odkaze zde.

Jednotlivé zprávy k tuzemským akciovým titulům sledujte v sekci Akcie ČR - ZDE.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m