Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Týden na pražské burze: Pod tlakem finance a CETV, s elektřinou se pozvedl ČEZ

Týden na pražské burze: Pod tlakem finance a CETV, s elektřinou se pozvedl ČEZ

08.02.2013 19:06
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Závěr týdne změkčil jeho ztrátovou bilanci na 2,23 procenta a 994,13 bodu. Odpis hodnoty postihl zejména finanční tituly v čele s -7 % na Erste a –6 % na VIGu. Poklesu odolala Komerční banka.

Týden se nesl ve znamení opětovného růstu napětí a výnosů na dluhopisech periferie eurozóny, což rozdmýchal korupční skandál s nezdaněnými příjmy španělského premiéra Rajoye a rostoucí předvolební preference Silvia Berlusconiho v Itálii. Měnové i akciové trhy pak rozhýbala doma tisková konference ČNB po rozhodnutí o sazbách. Na ní guvernér Miroslav Singer uvedl, že koruna odvedla část změkčení měnové politiky a potřeba jejího dalšího uvolnění se jeví méně bezprostřední. Po jeho slovech začala koruna prudce zpevňovat. Zároveň ČNB vydala novou kvartální prognózu, která počítá pro letošek s poklesem české ekonomiky místo růstu a silnějším oživením až v roce 2014.

Evropskými a světovými trhy pak zahýbala slova guvernéra ECB Maria Draghiho, který silné euro označil za protiinflační riziko a zároveň dle něj bude ECB pozorně sledovat peněžní trh v průběhu splácení LTRO půjček bankami zpět centrální bance.

Zejména závěr týdne posílil akcie energetiky ČEZ, k čemuž dopomohl růst cen elektřiny. Akcie končí týden o 2,31 % výše na úrovni 628 Kč/akcie. O dvě procenta si polepšily akcie Pegas Nonwovens, která informovala o přiblížení nové egyptské linky spuštění produkce. Výše končí týden NWR, Telefónica CR i Orco.

Vítězové a poražení pražské burzy:
Růsty % změna Závěr Poklesy % změna Závěr
ČEZ 2,31 628,00 Erste -7,10 587,40
Pegas 2,01 533,00 CETV -6,68 103,30
Orco 1,06 71,50 VIG -6,24 940,40
NWR 0,96 83,80 AAA Auto -0,40 24,80
Telefónica CR 0,89 328,80 PM ČR -0,35 11450,00
Fortuna 0,35 85,30 Unipetrol -0,30 168,50
KB -0,05 3788,00

 

Úvod nového týdne zahájila pražská burza v souladu s vývojem celého regionu, když index PX ztratil 0,9 procenta a uzavřel u 1008bodové úrovně. Výprodeje postihly především bankovní sektor. Nepomohla ani horší data o průmyslových objednávkách v USA za měsíc prosinec. Propadákem a hlavním tahounem dnešního poklesu se se svými -3,5 procenty staly akcie Erste Bank. VIG ztratil 0,4 procenta poté, co nová zpráva analytiků Barclays přinesla mírné snížení cílové ceny na 42 EUR. Doporučení bylo ponecháno na "equal weight".

Vyjednavači Czech Coal váhají s podpisem největšího uhelného kontraktu v historii české energetiky, který znamená 40leté dodávky uhlí pro elektrárnu Počerady skupiny ČEZ. Energetika požaduje slib neútočení po celou dobu trvání smlouvy, tedy žádné další soudní žaloby či arbitráže ze strany Czech Coal směrem na ČEZ, napsal server Aktuálně. ERÚ pak zveřejnil podezření, že jeho bývalí pracovníci zřejmě postupovali nezákonně při stanovování výkupních cen fotovoltaické elektřiny. Škody mohou být v řádu desítek miliard korun, vyplývá z vnitřního auditu ERÚ. Úřad dal podnět státnímu zastupitelství, aby záležitost prošetřilo. Areva podala odvolání proti rozhodnutí ÚOHS ze dne 18. ledna 2013, kterým tento úřad zamítl nedávnou žádost AREVY o předběžné opatření. AREVA požadovala a trvá na pozastavení výběrového řízení na dostavbu JE Temelín v jeho současné fázi.

Menší zisk si připsala těžařská společnost NWR. Ocelárny i těžaře v Evropě a širším regionu EMEA přitom podle dnešní zprávy agentury S&P čeká letos další těžký rok, charakterizovaný pokračujícím poklesem poptávky a klesajícími cenami produkce. Celoroční výsledky se mohou pohybovat nejlépe kolem úrovně roku 2012, ratingy zřejmě zamíří dolů, uvedla agentura v čerstvých sektorových výhledech. S&P očekává reálný pokles poptávky po oceli letos o další 2 až 3 procenta, při zohlednění změny stavu zásob stagnaci.

Mírně v plusu skončil Unipetrol poté, co firma oznámila, že obnovuje smlouvu na dodávky benzínu 18 čerpacím pumpám společnosti Tesco. Ruská ropná společnost Rosněfť se rozhodla změnit podmínky, za nichž dodává svoji surovinu po ropovodu Družba. Zatím nejdůležitější smlouvu státem kontrolovaný těžař uzavřel s polskou petrochemickou skupinou PKN Orlen, která vlastní majoritu Unipetrolu. Jedná se o tříletý kontrakt v hodnotě 15 mld. USD platný do konce roku 2016, v jehož rámci Rosněfť do polské rafinerie v Plocku dodá 6 mil. tun ropy ročně, což pokryje zhruba 40 % kapacity závodu.

Analytici HSBC v rámci sektorové analýzy snížili cílové ceny pro trojici významných telekomunikačních společností v regionu – TPSA, Magyar Telekom a Telefónica CR. V případě akcií Telefóniky CR cílová cena klesla z 430 na 364 , ale investiční doporučení zůstalo beze změny na "neutral".

Během úterní seance pokračoval lokální trh v poklesu a index PX odepsal dalších 0,87 % pod 1000 bodů. Erste ztratila další 2 %, podobně dopadl VIG. V pondělí konaná mimořádná a řádná valná hromada realitní skupiny Orco Property Group prosadila snížení hodnoty kapitálu cestou snížení účetní hodnoty akcie na 2 z 4,1 eur i navržené personální změny ve vedení skupiny, které vedou zejména k příchodu lidí nejsilnějšího akcionáře Radovana Vítka a dalších investorů do vedení skupiny. Titul v úterý mírně ztratil.

Polovina týdne na pražskou burzu přinesla v rámci celého indexu další 0,5procentní ztrátu, kterou do velké míry způsobil propad akcií Erste Bank o 3,3 procenta. ČNB ponechala sazby beze změny, během odpolední části seance ale s trhy zahýbala slova guvernéra Singera. Uvedl, že vývoj na koruně již část chtěného měnového uvolnění odvedl a došlo ke změkčení měnových podmínek. Potřeba dalšího měnového uvolnění se tak jeví méně bezprostřední. Lokální měna ponechala očekávané ponechání sazeb na dosavadní úrovni bez reakce, informace z tiskové konference jí však přinesly výrazné posílení vůči euru z úrovní až 25,77 pod hladinu 25,40, což přispělo k prohloubení ztrát Erste i VIG. Výraznou revizí prošla kvartální prognóza ČNB pro vývoj ekonomiky. Původní prognóza počítala s růstem tuzemské ekonomiky letos o 0,2 procenta, nový výhled pracuje s 0,3% poklesem. Na -1,0 % z dosavadních -0,9 % byla revidována očekávání pro vývoj tuzemské ekonomiky za celý rok 2012. Rychleji má tuzemský HDP akcelerovat v roce 2014: nově na 2,1% tempo místo dosud očekávaných 1,9 %. Kurz koruny bude podle centrální banky z aktuální úrovně velmi mírně posilovat.

Cena ročních kontraktů na dodávku elektřiny na německém trhu propadla již téměř v celé možné míře a je tak blízko svému dnu, uvedl ředitel obchodní divize skupiny ČEZ Alan Svoboda. Elektřinu tlačily níž padající ceny na trhu s emisními povolenkami, který není podle Svobody v současném stavu udržitelný. Pokud by ceny energií pokračovaly v propadu, utility, do jejichž portfolia spadají i plynárny, by mohly zastavovat provozy, upozornil Svoboda.

Na NWR jako dodavatele pro český ArcelorMittal v Ostravě je napojena skupina ArcelorMittal. Ta vykázala za 4Q12 nejnižší kvartální zisk za tři roky a za celý rok 2012 utrpěla čistou ztrátu 3,7 mld. USD kvůli propadu poptávky v Evropě a útlumu v Číně. O útlumu v Evropě i rozsáhlé emisi nových akcií a konvertibilního dluhu ale již investorská veřejnost věděla, proto růst akcií o až 3 % šel na vrub lepšímu globálnímu výhledu firmy pro letošek: čeká růst produkce o 2 až 3 % při odhadovaném růstu globální poptávky o 3 % a tím i lepší své hospodaření (EBITDA nad úrovní roku 2012).

Unipetrol po závěru trhu oznámil, že odvolal současného finančního ředitele Mariusze Kędru. Ode dneška jej nahrazuje Mirosław Kastelik, a to i ve funkci člena představenstva této petrochemické společnosti. Slovenská společnost Tatry Mountain Resorts se podle médií nedostala do užšího výběru na koupi lanovek na polské straně Tater. Akcie TMR ponechávají tuto zprávu bez reakce.

Vlastník téměř 50% v podílu v CETV, mediální kolos Time Warner, představil lepší kvartální čísla z pohledu čisté ziskovosti, ale mírně zklamal v oblasti tržeb. Převládla ale nakonec radost z toho, že firma hodlá vracet část nastřádané hotovosti akcionářům jak skrze vyšší dividendu, tak díky novému programu zpětného odkupu akcií v hodnotě až 4 miliard dolarů. Společnost CET 21 dostala od RRTV licenci na nový kanál Telka. Ten začne vysílat v pátek 22. února a bude zaměřen na archivní pořady z oblasti dramatické tvorby, zábavy, zpravodajství a publicistiky.

Ve čtvrtek pražská burza neudržela nadějný ranní růst a oslabila o 0,74 procenta, popáté v řadě. Zemětřesení na trzích způsobila slova prezidenta ECB o možných rizicích silného eura, která poslala společnou evropskou měnu z 1,3577 až na 1,3369 USD/EUR. ECB přitom nezměnila ani sazby ani další nastavení měnové politiky. ČEZ ztratil při zprávě, že oficiálně uvědomil albánskou vládu o úmyslu vést mezinárodní arbitráž kvůli neochránění investice do distribuční společnosti CEZ Shpërndarje. Od tohoto kroku si slibuje uhrazení vzniklé škody, na kterou má mít dle mezinárodního práva nárok. Nejprve ale budou mít obě strany možnost jednat spolu o smíru. Proto zatím není jasné, jak dlouho tato jednání potrvají, ani kdy by samotné arbitrážní řízení mělo začít.

Tuzemský výrobce netkaných textilií Pegas Nonwovens oznámil přiblížení nové egyptské výrobní linky ke spuštění produkce. Firma uvedla, že na konci ledna byla úspěšně dokončena hrubá montáž výrobní technologie a došlo k připojení závodu do energetické přenosové soustavy. Ředitel Řezáč potvrdil úmysl uvést linku do provozu ve třetím čtvrtletí tohoto roku.

Největší světová veřejně obchodovaná tabáková společnost Philip Morris International (PMI), matka tuzemského Philip Morris ČR, oznámila zvýšení očištěného zisku na akcii ve 4Q12 o téměř 13 procent na 1,24 USD při konsensu 1,22 USD/akcie. Objem dodávek na cigaretový trh po očištění vzrostl o 2,9 procenta a tržby bez spotřební daně vzrostly o 2,8 procenta na 7,9 mld. USD. Ve svém výhledu na rok 2013 PMI počítá s celoročním ziskem v rozpětí 5,68 – 5,78 USD, srovnatelným s EPS 5,17 USD za rok loňský.

V České republice, která patří ke klíčovým trhům PMI v Evropě, celkový cigaretový trh klesl za celý rok 2012 o 2,8 procenta na 20,5 miliardy jednotek, což PMI připisuje zejména dopadu růst spotřebních daní v první polovině roku 2012. V samotném 4Q12 celkový cigaretový trh klesl o 0,7 % na 5,3 miliardy jednotek. Dodávky skupiny PMI na český trh poklesly o 7,4 % na úrovni celého roku 2012, o 5,7 % pak v samotném posledním čtvrtletí roku. Tržní podíl skupiny PMI na českém trhu za celý rok 2012 poklesl o 2,1 procenta na 42,2 procenta, což jde na vrub zejména ústupu lokálních značek Petra či Sparta. V samotném posledním čtvrtletí roku 2012 tržní podíl skupiny PMI na českém trhu klesl o 2,1 % na rovných 40 procent.

Závěr týdne na pražském trhu proběhl v pozitivním duchu, PX připsal 0,86 %. Trh podpořila především korekce předchozího propadu na akciích Erste Bank, jež si připsaly téměř 4% zisk. Akcie ČEZu dostaly menší podporu s vývojem cen elektřiny na německém trhu, kde roční kontrakt posílil o 2 % na úroveň 42 EUR/MWh, a uzavřely s 1,3% ziskem. Ministr financí Miroslav Kalousek vyzval vedení energetické společnosti ČEZ, aby prověřilo okolnosti prodeje firmy I&C Energo maďarské skupině MOL. Stalo se tak poté, co MfD ve čtvrtek napsala, že do pozdějšího převodu I&C Energo od skupiny MOL nizozemské společnosti Yellowraazd byl zapojen právník Josef Brož, který má blízko k tehdejšímu generálnímu řediteli ČEZ a nynějšímu předsedovi dozorčí rady firmy Martinu Romanovi.

Ještě lépe oproti ČEZu si dnes vedlo NWR. Titul si za objemu převyšujícího 100 tis. ks připsal více jak 3 %. Smíšeně a bez větší aktivity uzavírali defenzivní zástupci jako je Philip Morris ČR či Telefonika CR. Developerská společnost ECM Real Estate Investments, která v minulosti například projektovala a budovala výškové budovy v Praze na Pankráci, je v konkurzu. Rozhodl o tom dnes Městský soud v Praze poté, co největší skupina věřitelů požádala o stažení reorganizačního plánu. 



Průběh domácí výsledkové sezóny můžete sledovat na aktualizovaném odkaze ZDE, americkou ZDE a evropskou ZDE.

Jednotlivé zprávy k tuzemským akciovým titulům naleznete v sekci Akcie - ČR.

Příjemný víkend.

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university