Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Data z USA nepotěšila: Podmínky na trhu práce se zhoršují, aktivita slábne

Data z USA nepotěšila: Podmínky na trhu práce se zhoršují, aktivita slábne

21.02.2013 15:27, aktualizováno: 21.2. 17:27

Aktualizováno

První nárůst za tři týdny dnes ukázala data o vývoji žádostí o podporu v nezaměstnanosti, a ukončily tak krátkodobé naděje na zlepšení trhu práce. Oživení ekonomiky nesignalizuje ani stagnace cenové hladiny v druhém měsíci po sobě. Index výrobní aktivity agentury Markit a index filadelfského Fedu za únor potom dokreslily nelepšící se obrázek stavu americké ekonomiky výraznějším poklesem, než čekali analytici. Wall Street tak před otevřením nedostala kýženou podporu pro korekci včerejšího propadu a v úvodu ztráty ještě rozšiřuje.

Počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti ve Spojených státech minulý týden vzrostl o 20 tisíc na 362 tisíc, zatímco analytici oslovení agenturou Bloomberg očekávali zvýšení žádostí jen na 355 tisíc. Údaj za předešlý týden se navíc dočkal negativní revize z 341 tisíc na 342 tisíc. Mírně vzrostly také pokračující žádosti Američanů o podporu v nezaměstnanosti a to z revidovaných 3,137 milionu (původně 3,114 mil.) na 3,148 milionu. Očekávání analytiků byla nastavena na úrovni 3,150 milionu. 

„Úroveň žádostí o podporu v nezaměstnanosti je poměrně stabilní. Hlavní problém tkví ale v tempu, kterým firmy nabírají nové zaměstnance. To se totiž na a ne zvýšit. Podniky zkrátka stále vidí příliš nejistoty ve výhledu do budoucna.“ okomentovala dnešní data z trhu práce Yelena Shulyatyeva z BNP Parisbas.

Američtí zaměstnavatelé v lednu vytvořili 157 tisíc nových pracovních míst a podobné tempo najímání se mělo podle očekávání analytiků udržet i během února. K výraznému snížení míry nezaměstnanosti, která v lednu ve Spojených státech dosáhla 7,9 procenta, by nicméně podle ekonomů bylo třeba trvalého přírůstku alespoň o 250 tisíc nových pracovních míst měsíčně. 

Dosud bylo některými analytiky zhoršení podmínek na trhu práce bráno jako možný pozitivní signál pro trh, jelikož mohlo v souladu s politikou Fedu znamenat delší pokračování stimulačního programu nákupu vládních dluhopisů, to se však včera změnilo. Ze zveřejněného zápisu z jednání centrálních bankéřů na konci ledna totiž vyšlo najevo, že americká centrální banka možná omezí, nebo zastaví QE na podporu ekonomického růstu a zaměstnanosti ještě před tím, než trh práce dostatečně oživí. Důvodem jsou obavy členů měnového výboru Fedu z možných škodlivých důsledků tohoto kontroverzního programu.
 
Spotřebitelské ceny ve Spojených státech zůstaly v lednu již druhý měsíc za sebou meziměsíčně beze změny. Analytici dotazovaní agenturou Bloomberg  přitom očekávali v průměru meziměsíční zvýšení cen o 0,1 procenta. Meziročně ceny stouply o 1,6 procenta, což byl trhem očekávaný výsledek a zároveň nejnižší růst od července. V prosinci inflace činila 1,7 procenta.

Bez zahrnutí nestabilních cen potravin a energií se však ceny meziměsíčně zvýšily o 0,3 procenta, což byl o desetinu procentního bodu výše, než čekal trh, a také nejvyšší růst od května 2011. V prosinci jádrové ceny stouply o 0,1 procenta. Meziroční jádrová inflace činila 1,9 procenta proti konsensu 1,8 procenta, a je tak těsně pod dvouprocentním limitem Fedu stanoveným jako strop cenové stability. Tvůrce americké měnové politiky tak má z tohoto pohledu naopak prostor pro další stimulaci. 

Chvíli před třetí hodinou potom společnost Markit Economics oznámila, že podle předběžného výsledku průzkumu mezi nákupními manažery v únoru klesla aktivita ve výrobním průmyslu z lednových 55,8 bodu na 55,2 bodu. To je sice stále nad 50bodovou hranicí indexu PMI oddělující expanzi tohoto sektoru pohánějícího ekonomický růst od jeho poklesu výkonu, výsledek je ale pod očekáváním analytiků na úrovni 55,5 bodu.

Ještě výraznější zklamání přinesl půl hodiny po otevření Wall Street index průmyslové aktivity za stát Filadelfie. Ukazatel vývoje aktivity ve výrobním sektoru sestavovaný tamní pobočkou americké centrální banky totiž namísto očekávaného růstu z lednových mínus 5,8 bodu do kladných čísel (konsensus Bloomberg +1,0 bodu) propadl až na 12,5 bodu.

Jedná se o nejhorší výsledek indexu filadelfského Fedu od června loňského roku. Další výsledek v červených číslech navíc značí oslabení ekonomické aktivity v oblasti Pensylvánie, New Jersey a Delawaru. Horší vyznění přitom kontrastuje s únorovým indexem newyorského Fedu, který minulý týden zažehnul naději na nastartování ekonomického oživení americkými průmyslníky.

„Existují zde konfliktní signály, ale celkově by se (výrobní) sektor zotavovat měl,“ uvedla ekonomika BNP Paribas Yelena Shulyatyeva. Nejednoznačnost posledních dat přesto může odradit manažery amerických firem od většího nabírání nových pracovních sil.

Prodej starších obytných domů na americkém trhu v lednu mírně vzrostl a dosáhl druhé nejvyšší úrovně za více než tři roky. Proti předešlému měsíci se zvýšil o 0,4 procenta na sezónně upravené roční tempo 4,92 milionu domů. Byla to druhá nejvyšší hodnota od listopadu 2009, kdy prodeje dočasně zvýšily federální daňové pobídky pro první kupující. Lednový výsledek byl podle agentury Bloomberg zhruba v souladu s odhady analytiků 4,90 mil. 

Prodeje by mohly být vyšší, kdyby se nabídka domů k prodeji výrazně nesnižovala. V lednu klesla o 4,9 procenta na 1,74 milionu, což bylo minimum od prosince 1999, a meziročně byla nižší o 25 procent. Řada Američanů stále není ochotna dát svůj dům na trh, protože jejich dluh na hypotéce překračuje aktuální tržní hodnotu nemovitosti.

(Zdroj: Bloomberg, ČTK, Markit Economics, BNP Paribas)


Čtěte více:

Příliš slabá krize - aspoň jako impuls ke změně
22.01.2013 16:21
V rámci dluhové krize v eurozóně se dostáváme k uklidnění, zřejmě konč...
Fed nerozšířil stimulaci nad dosavadní rámec. Mluví jen o dočasné stagnaci ekonomiky
31.01.2013 8:16
Americká centrální banka podle očekávání ponechala v platnosti dosavad...
Wall Street podlehla výprodejům
20.02.2013 22:12
Americké trhy v průběhu obchodní seance dnes postupně ztrácely. Index ...
Fed vystrašil trhy: Kvůli rizikům může zastavit nákupy dluhopisů dříve
21.02.2013 8:11
Americká centrální banka (Fed) možná omezí nebo zastaví masivní nákupy...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.03.2024
16:00Klesající sazby a ceny komodit
11:43Perly týdne: Snižovat váhu technologií? Síla americké ekonomiky a sazby. Japonský trh mimořádný?
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m