Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Americký ropný boom doléhá na zahraniční dodavatele. Nejvíc trpí Kanada

Americký ropný boom doléhá na zahraniční dodavatele. Nejvíc trpí Kanada

10.04.2013 17:56
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Prudký nárůst těžby ropy ve Spojených státech otřásá energetickými trhy po celém světě, nejvíc však u amerických sousedů na severu a také u ostatních tradičních zásobitelů amerických rafinerií.

V důsledku břidlicové revoluce, která umožnila využít rozsáhlá nekonvenční ložiska plynu a ropy v v Severní Dakotě, Montaně či Texasu, dochází k omezení prostoru pro dovoz ropy z Kanady, nejdůležitějšího zahraničního dodavatele, nejvýznamnějšího obchodního partnera a jednoho z nejbližších spojenců Spojených států.

Kvůli nedostatečné přepravní kapacitě ropovodů a náhlému zvýšení produkce na americkém Středozápadě musí těžaři v Kanadě na svůj produkt z roponosných písků nabízet stále větší slevy. Krom amerických rafinerií totiž zatím jinam ropu dodávat nemohou.

Kanadská centrální banka odhaduje, že nižší ceny exportované ropy v loňském druhém pololetí uzmuly z HDP země 0,4 %. Jelikož kanadská ekonomika za celý rok narostla o 1,8 %, není efekt břidlicové alternativy nezanedbatelný.

A Kanada není sama. Řada jiných dodavatelů, kteří tradičně zásobují americké rafinerie, se musí vypořádat s obnovou americké energetické soběstačnosti. Těžce postiženi jsou producenti ze západní Afriky, kde se těží lehká ropa s nízkým obsahem síry, která má podobné složení jako produkce z amerických břidlic.

Americký dovoz z Nigérie tak loni meziročně propadl o téměř 50 %. V případě Alžírska a Angoly došlo k poklesu dodávaných objemů o zhruba 30 %. Menší poptávka doléhá i na těžaře v Latinské Americe. Podle konzultantské společnosti IHS CERA by se tyto země měly rostoucí měrou orientovat na asijské trhy. Do konce dekády by měly vývoz do Asie zdvojnásobit.

Americká těžba ropy podle tamního Energetického informačního úřadu (EIA) loni vzrostla o víc než 13 % na průměrných 6,4 milionu barelů denně. Přírůstek o denních 760 tisíc barelů byl největší od zahájení ropné těžby v USA v 50. letech 19. století a překoná dosavadní maximum 751 tisíc barelů za den z roku 1951. Letos se podle posledních čísel EIA těžba pohybuje už kolem 7,2 mil. barelů za den a je nejvyšší za posledních 21 let.

Největší dopad pociťuje Kanada, která momentálně nemá alternativní exportní kanály. Problém nepředstavují klesající objemy – vývoz do Spojených států ve skutečnosti roste. Jenže kvůli přetíženým kapacitám dochází na trhu k extrémně velkým cenovým výkyvům, které poškozují těžaře a znemožňují sestavování spolehlivých dlouhodobých projekcí a schvalování investičních projektů.

„Domnívám se, že překvapující byla rychlost, s jakou to přišlo,“ tvrdí ministerská předsedkyně roponosné provincie Alberta Alison Redfordová. Pokles cen z konce loňského roku a začátku roku letošního se dramaticky promítl do výše odváděných koncesních poplatků. Ty tvoří velkou část příjmů lokální administrativy. V posledních týdnech se ceny vyvážené ropy ustálily, avšak vládní činitelé a lidé z ropné branže očekávají, že zvýšená volatilita bude trvat, dokud nebudou postaveny nové ropovody do Spojených států či na pobřeží.

Americké rafinerie v Mexickém zálivu mají o těžkou kanadskou ropu velký zájem, zčásti i proto, že řada jich není nakonfigurována pro lehké typy těžené z břidlic. Dodávky se musí rostoucí měrou uskutečňovat po železnici a po vodních cestách. Loni celkový vývoz kanadské ropy do USA vzrostl o 8 % na průměrných 2,4 mil. barelů denně. Těžká kanadská ropa se však kvůli horší dostupnosti oproti lehčím americkým směsím obchoduje s diskontem až 40 USD za barel. Momentálně činí cenový rozdíl zhruba 20 USD za barel.

Pokračování cenových výkyvů by mohlo ohrozit řadu těžařských projektů a fiskální pozici vlády v Albertě. Energetické suroviny tvoří základní pilíř místní ekonomiky od 90. let minulého století. Rozsáhlá těžba z roponosných písků – ložisek bitumenu smíchaného s křemencem v severně položených boreálních lesích – začala být rozvíjena později.

Loni Kanada produkovala 3,2 mil. barelů ropy denně, z toho polovinu z písečných ložisek. Podle místní asociace těžařů by do deseti let mohl celkový výstup vzrůst na 5 mil. barelů denně. Analytici před přebytkem ropy na severoamerickém trhu varovali, ale počítali s ním až k roku 2020. Břidlicová revoluce příchod svízelné situace urychlila.

Kanadští představitelé ve snaze pomoci odstranit úzká hrdla zvýšili lobbistický tlak na realizaci velkokapacitního ropovodu Keystone XL z Alberty k břehům Mexického zálivu, který by výrazně zvýšil exportní možnosti kanadských těžařů. Americký prezident Barack Obama loni projekt zavrhl, avšak letos by o něm měl rozhodnout znovu. Výstavbu potrubí výraznou většinou podpořil Senát.

(Zdroje: WSJ, EIA, Bloomberg)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.