Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Americké dluhopisy vzdorují medvědům. Spálily se i velké fondy

Americké dluhopisy vzdorují medvědům. Spálily se i velké fondy

10.05.2013 17:44
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Pesimistické prognózy vývoje dluhopisového trhu, které počítaly s dramatickým růstem výnosů a poklesem cen (tyto ukazatele jdou u dluhopisů proti sobě), se opět nenaplnily. Série nevyrovnaných dat z letošního jara prokázala omyl investorů, kteří do letošního roku vstoupili se sázkami na to, že růst americké ekonomiky pošle ceny dluhopisů ke dnu, a ukončí tak 30 let trvající býčí trh, během něhož se výnosy nacházely na sestupné trajektorii.

Spálila se i velká esa finančních trhů. Medvědí předpověď musel vzít zpět Bill Gross, zakladatel a jeden z investičních šéfů obřího dluhopisového fondu Pimco. Zpátečku musel zařadit i Rick Rieder z gigantického hedgeového fondu BlackRock (275,8 USD, -0,52%) (s aktivy v hodnotě 4 bilionů USD), který šéfuje divizi cenných papírů s fixním výnosem. I tak však dluhopisové fondy spravované oběma muži letos výkonnostně překonávají trh.

Varování před riziky držby amerických státních dluhopisů, jejichž výnosy se čtyři roky po finanční krizi octly na rekordních minimech, zaznívala z úst desítek dalších známých investorů a ekonomů. V prostředí vlažného hospodářskému růstu a rozsáhlých nákupů centrální banky se však obávaný vzestup výnosů a pokles cen nedostavil.

Podle údajů banky Barclays (3,12 GBP, 0,56%) americké obligace od konce roku 2009 dohromady vynesly 19 %, včetně růstu cen a úroků. I po nedávných pozitivních zprávách z pracovního trhu se výnos desetiletého dluhopisu pohybuje kolem 1,7 %, což zhruba odpovídá úrovni ze začátku roku. V dubnu 2010 nakrátko překročil hranici 4 %. Od té doby prakticky setrvale klesá.

 
Obrat postoje dřívějších dluhopisových medvědů názorně ukazuje, jak těžké je zhodnocovat prostředky v současném prostředí pomalého růstu a nízkých úrokových sazeb. Dále se potvrzuje, že k investování na americkém dluhopisovém trhu v hodnotě 11,4 bilionu USD je třeba přistupovat oportunisticky. Jinými slovy, jít tam, kam ukazuje Fed.

„Sázky na vyšší úrokové sazby teď nepřichází vhod,“ tvrdí Jeffrey Grundlach, výkonný ředitel společnosti DoubleLine, která spravuje aktiva za 59 mld. USD. Ekonomika podle něj stále není dostatečně zotavená na to, aby Fed mohl omezit kvantitativní uvolňování, tedy nákupy státních dluhopisů, které nyní dosahují 85 mld. USD měsíčně. Redukci nákupů Grundlach považuje za nezbytný předpoklad pro to, aby výnosy začaly růst.

Medvědi kolem dluhopisů obchází od roku 2009, kdy kvantitativní uvolňování začalo naplno. Nákupy Fedu, doprovázené velkým tištěním peněz, měly vést k akceleraci inflace. To mělo Fed donutit k zastavení kvantitativního uvolňování a vytlačit výnosy výš. Tyto prognózy se ale dosud nenaplnily. Každý z uplynulých tří roků začal růstem výnosů dluhopisů, tažený prodeji dluhopisů ze strany fondů a přesunováním prostředků do akcií či komodit. Mírné výprodeje se však po sérii neuspokojivých dat z ekonomiky či jiných katastrofických zpráv a po intervencích centrální banky rychle vyčerpaly.

Letošní rok se odvíjel podle stejného scénáře. Gross investorům v lednu radil vyhýbat se desetiletým a delším dluhopisům s tím, že nízké výnosy zvyšují riziko, že cenné papíry znehodnotí inflace. Stejné varování zaznělo z BlackRocku. V březnu ceny skutečně klesly a výnos se dostal nad 2 %. Slabá data z průmyslu, zpomalování tvorby nových pracovních míst a pokles ceny benzínu však inflační tezi medvědů povážlivě nahlodaly. Gross změnil názor na začátku dubna, stále je však skeptický ohledně 30letých dluhopisů. BlackRock se nežinýroval ani v této kategorii a v dubnu kopil „významné množství“ těchto obligací.

Gross nyní investorům radí „nadále se účastnit bubliny vytvářené centrální bankou.“ Jeho fond za posledních pět let přinesl investorům zhodnocení v průměru 7,85 % ročně. Překonal tak 5,69 % ročního výkonu agregátního indexu dluhopisů Barclays.

Sázky proti americkým dluhopisům nicméně zůstávají oblíbenou záležitostí. Jen 11 % manažerů nedávno oslovených J.P. Morgan Securities uvedlo, že počítá s růstem cen obligací. Manažerů s medvědím názorem bylo 27 %. Mezi významné skeptiky patří i banka Goldman Sachs (148,54 USD, -1,14%). Podle jejích analytiků růst ekonomiky v příštích třech letech zrychlí a „náhlý obrat“ měnové politiky Fedu pošle výnosy nahoru.

(Zdroje: WSJ, Bloomberg, Barclays)


Čtěte více:

Pimco o Číně: Vyhněte se dluhopisům exportních odvětví, lepší jsou utility a energetiky
23.04.2013 7:58
Největší dluhopisový fond Pacific Investment Management Co.(Pimco) dop...
Zpráva: Bohatství uteče ze Švýcarska do Singapuru
23.04.2013 11:41
Díky svému mírnému daňovému režimu patří Singapur už dávno mezi prefer...
Fed může nakupovat větší objemy dluhopisů, obává se fiskálního utažení
02.05.2013 8:21
Americká centrální banka (Fed) dál bude podporovat nadále slabý ekono...
Nebojme se exitu, už byl vyzkoušen
03.05.2013 15:51
Centrální banky v některých vyspělých ekonomikách přikročily k významn...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m