Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Privatizace MUS nepoškodila stát ani firmu, tvrdí obžalovaný. Švýcarský soud otevírá kauzu

Privatizace MUS nepoškodila stát ani firmu, tvrdí obžalovaný. Švýcarský soud otevírá kauzu

10.05.2013 12:23, aktualizováno: 10.5. 13:53
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Petr Kraus, jeden z obžalovaných ve Švýcarsku kvůli praní špinavých peněz z privatizace Mostecké uhelné společnosti (MUS), odmítá, že by se v tomto případě dopustil něčeho kriminálního. Řekl to v rozhovoru pro dnešní Mladou frontu Dnes (MfD). MUS se podle něj zhodnotila při restrukturalizaci a ani firmě, ani státu přitom nevznikla škoda. Na jednání popsaném v obžalobě není nic trestného, řekla dnešním Lidovým novinám (LN) advokátka a mluvčí obžalovaných Karolina Zelenková. Soud začne v pondělí u trestního soudu ve švýcarském městě Bellinzona. 

"Jsem si jistý, že jsem se v případě MUS nedopustil ničeho kriminálního, ale ani neetického. Takže jedu k soudu, abych se hájil. Už proto, že jsem doposud vůbec nebyl vyslechnut, což považuji za porušení svých práv," řekl Kraus MfD. 

Švýcarská prokuratura obžalovala bývalé manažery MUS Antonína Koláčka, Oldřicha Klimeckého, dnes již zesnulého Luboše Měkotu, Petra Krause, Marka Čmejlu a Jiřího Diviše a také Belgičana Jacquesa de Grooteho. V ČR začala policie šestici českých exmanažerů stíhat loni v červnu, podle státního zástupce při ovládnutí MUS na konci 90. let připravili stát podvodem o 1,7 miliardy korun. Polostátní doly údajně získali za peníze vyvedené ze samotné firmy. 

Kraus uvedl, že chce u švýcarského soudu vznést námitku proti tomu, že se líčení koná souběžně se stíháním za stejné činy v Česku. "Výrazně to totiž ztěžuje možnost mé obhajoby. Vše, co u soudu řeknu já nebo můj obhájce, může být účelově zneužito v trestním řízení, které se vede v Česku, a to opět zasahuje do mých práv," řekl MfD. 

Obvinění v Česku je podle Krause projevem vůle vyhovět veřejné poptávce někoho potrestat za privatizační kolapsy z 90. let. "Naše obvinění navíc velice pomohlo švýcarským prokurátorům, kteří potřebovali mít nějaký trestný čin na začátku. Peníze by totiž napřed musely pocházet z trestné činnosti, aby je bylo možné takzvaně prát," doplnil. 

Obžalovaní odmítají, že by se dopustili jakéhokoli trestného jednání, řekla LN mluvčí obžalovaných, advokátka Zelenková. Předpokládají podle ní, že se konečně po patnácti letech prošetřování prokáže jejich nevina. "Na jednání popsaném ve švýcarské obžalobě neshledáváme nic trestného. Jedná se o popis obchodních transakcí bez vymezení konkrétních skutků a jejich pachatelů. V Česku by takto podaná obžaloba nikdy nemohla před soudem obstát," doplnila. 

Důvodem pro to, že švýcarský soud bude rozhodovat o českých občanech podle českého práva, je podle Zelenkové hledání takzvaného zdrojového deliktu, na jehož základě by teprve mohlo následovat údajné praní špinavých peněz. 

Podle švýcarské obžaloby bývalí manažeři MUS poškodili český stát i samotné doly, a to o 3,5 miliardy korun. Kvůli vyšetřování mají exmanažeři na švýcarských účtech zablokováno celkem 14 miliard korun. Švýcarský generální prokurátor Michael Lauber místním médiím v minulých dnech řekl, že výsledek soudu bude ukázkovým příkladem, jak v obdobných mezinárodních kauzách příště vlastně postupovat.

"Jsem přesvědčen, že vzhledem k tradici, sebevědomí a respektu tohoto trestního soudu bude rozsudek vynesen. A já budu jen rád, když k tomu po těch strašně dlouhých letech konečně dojde. Nejsem žádný kriminálník, neudělal jsem nic nezákonného ani neetického," uvedl Kraus pro MfD.

Vyšetřování privatizace MUS trvá již 10 let 

Chronologie privatizace Mostecké uhelné společnosti (MUS) a jejího následného vyšetřování (v pondělí začne švýcarský trestní soud projednávat žalobu na sedm bývalých manažerů a majitelů MUS, kteří jsou obviněni z ovládnutí dolů za peníze ukradené samotné firmě):

Listopad 1993 - Spojením bývalých státních podniků Doly a úpravny Komořany, Doly Ležáky a Doly Hlubina vznikla Mostecká uhelná společnost (MUS). Část akcií MUS byla privatizován v rámci druhé vlny kuponové privatizace, další část akcií stát rozdal městům a obcím. Státu tak zůstal zhruba 46procentní podíl, který držel prostřednictvím Fondu národního majetku. 

Květen 1998 - Stát ztratil kontrolu nad MUS. Doly ovládla neprůhledná americká společnost Appian Group, která skoupila volně dostupné akcie MUS prostřednictvím firmy Investenergy. 

29. července 1999 - Vláda prodala Investenergy respektive Appian Group zbylý státní podíl v dolech za 650 milionů korun

21. listopadu 2003 - Česká televize informovala, že se privatizací MUS zabývá protikorupční policie. Vyšetřovatelé prověřovali, zda MUS nebyla ovládnuta za peníze určené na budoucí rekultivace. V létě 2008 byl případ odložen. 

2003 - Majetek Appian Group odkoupil investiční fond Appian Central European Development Fund spravovaný investiční bankou Credit Suisse First Boston. 

11. března 2005 - Novým majitelem mosteckých dolů se stala Severočeská uhelná (SU), kterou ovládala čtveřice manažerů a členů statutárních orgánů Appian Group a MUS ve složení Antonín Koláček, Luboš Měkota, Vasil Bobela a Petr Pudil. Ti následně své podíly převedli na firmu Czech Coal N.V. se sídlem v Nizozemsku, kterou ovládali. 

Červen 2005 - Švýcarská policie začala prověřovat podezření, že z MUS byly nelegálně vyvedeny peníze, které byly následně "vyprány" právě ve Švýcarsku. V této souvislosti švýcarští vyšetřovatelé zablokovali kolem 600 milionů švýcarských franků (přes 12,4 miliardy Kč). 

16. května 2006 - Menšinový podíl (40 procent) v dolech získala na Kypru sídlící společnost Indoverse Czech Coal Investments Limited, za kterou stál finančník Pavel Tykač. 

11. března 2008 - Koláček a Měkota prodali své podíly v důlní firmě svým dosavadním partnerům, Bobelovi a Pudilovi. 

Červenec 2009 - Nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká oznámila, že na základě výsledků vyšetřování švýcarských orgánů nechala kauzu privatizace MUS znovu otevřít. 

Prosinec 2010 - Stoprocentním vlastníkem dolů se stala Tykačova Indoverse Czech Coal Investments Limited. 

20. ledna 2011 - Mladá fronta Dnes napsala, že údajné milionové provize z privatizace MUS mířily k lidem z okolí někdejšího předsedy ČSSD Stanislava Grosse. Podezření začala prošetřovat protikorupční policie. 

24. října 2011 - Švýcarská prokuratura obžalovala z praní špinavých peněz a dalších machinací ve vztahu s MUS sedm lidí. 

13. listopadu 2011 - Nejvyšší státní zastupitelství oznámilo, že ČR ztratila možnost uplatnit v trestním řízení ve Švýcarsku nárok na náhradu škody v kauze MUS. Švýcaři se předtím Česka opakovaně dotazovali, zda se chce k trestnímu řízení připojit jako poškozená strana, české úřady ale včas nereagovaly. 

Prosinec 2011 - Švýcarský soud zamítl dodatečně podanou žádost ČR o připojení k trestnímu řízení proti bývalým manažerům MUS. ČR se proti verdiktu neúspěšně odvolala. 

5. června 2012 - Ministerstvo financí podalo jménem ČR trestní oznámení na šest bývalých manažerů MUS. Ministerstvo rovněž uplatnilo nárok na náhradu způsobené škody. 

20. června 2012 - Česká policie oznámila, že začala stíhat Antonína Koláčka, Marka Čmejlu, Jiřího Diviše, Luboše Měkotu, Oldřicha Klimeckého a Petra Krause pro podezření, že vyvedli ze společnosti 150 milionů dolarů a použili je na nákup akcií této firmy. K obvinění z trestných činů zneužití informace a postavení v obchodním styku přibylo v říjnu ještě obvinění z podvodu při privatizaci. 

19. listopadu 2012 - Policie obstavila exmajitelům MUS bankovní účty, cenné papíry a nemovitosti. 

9. března 2013 - Stíhaný Luboš Měkota náhle ve věku 55 let zemřel. Trestní stíhání vůči němu bylo proto zastaveno.

(Zdroj: čtk, MfD)


Váš názor
  •  
    10.05.2013 22:27

    Tady se zapojil i soudruh Zeman, který tu skvělou cenu stvrdil svým podpisem.
    paopao
  • to sou fjeci panečku :-))
    10.05.2013 14:24

    On si někdo přivlastní státní podnik v hodnotě řádu desítek miliard a ještě bude tvrdit, že žádná škoda nevznikla :-))))
    Jesse
  •  
    10.05.2013 14:21

    státu a ni MUS nevznikla žádná škoda, takže těch 14 miliard se okotilo ve švajcu z ničeho :-)
    sid_cz
  • jak vtipné
    10.05.2013 12:32

    to možná mohl říct prvního dubna
    ZUZKA
Aktuální komentáře
18.04.2024
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly
10:15Inflace v Británii v březnu klesla na 3,2 procenta, je nejníže za dva a půl roku
9:17Výrobce čipů ASML je díky vývozu do Číny v zisku, má ale málo zakázek
9:07Rozbřesk: Globální výprodej dostal pod tlak i středoevropské trhy
8:54ČEZ jedná o větrných turbínách v lesích. Bank of England možná začne snižovat sazby dříve než Fed a futures jsou smíšené  
8:09Adidas po nečekaně úspěšném prvním čtvrtletí zvedl celoroční výhled
6:27Komerční banka, a.s.: Hlavní akcionáři KB k 31.3.2024
6:21EUC a.s.: Výroční zpráva EUC, a.s. za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m