Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Proč budí QE kontroverzi a nepochopení?

Proč budí QE kontroverzi a nepochopení?

05.06.2013 7:58
Autor: Redakce, Patria.cz

Čtyři významné centrální banky (Bank of Japan, Fed, Bank of England a Swiss National Bank) v současné době silně nafukují své rozvahy s cílem dosáhnout ve svých ekonomikách únikové rychlosti. Jde o dosud nevyzkoušené kroky, se kterými se pojí velké riziko nezamýšlených důsledků. QE je kontroverzním, zároveň ale široce nepochopeným, nástrojem. Pro jeho pochopení jsou klíčové dva ukazatele. První z nich vypadá následovně:

k ? M/PY

Ono „k“ je poměrem širší nabídky peněz M k nominálnímu HDP. Tento koncept byl rozpracován Keynesem a dalšími ekonomy, kteří se ho pokoušeli pochopit ve 20. letech minulého století. Keynes tvrdil, že poptávka po penězích a tudíž i „k“ má svou preventivní složku a složku spekulativní. Tato proměnná podle něho není konstantní a dokonce se její hodnota ani nevrací k průměru, ale roste s tím, jak roste poptávka po bezpečných aktivech. Druhým důležitým konceptem je peněžní multiplikátor, který ukazuje, jak bankovní systém tvoří peníze:

x ? M/B

Multiplikátor se chová procyklicky, během útlumu banky radši drží rezervy a tvorba nových úvěrů stagnuje či klesá. Centrální banka má pod přímou kontrolou velikost své rozvahy (B), multiplikátor ale může ovlivnit jen nepřímo svou monetární politikou. Změnu nominálního produktu pak můžeme vnímat jako změnu poptávky po penězích, změnu multiplikátoru a růst rozvahy centrální banky:

%?NGDP ? %?P + %?Y ? %?B + %?x - %?k

Tato rovnice neukazuje přímo to, jak se změna rozvahy centrální banky projeví na nominálním produktu. Můžeme ji ale použít pro interpretaci toho, jak se ekonomika chová a jaká je mezera mezi růstem rozvahy centrální banky a nominálním růstem ekonomiky. Jakákoliv interpretace QE pak musí být v souladu s popsaným vztahem mezi rozvahou centrální banky, peněžním multiplikátorem a poptávkou po penězích. Následující čtyři grafy ukazují, jak popsaný vztah vypadá v případě Fedu, BoE, BoJ a SNB. Zastánci QE tyto grafy vnímají tak, že centrální banky správně reagovaly na propad multiplikátoru a rostoucí touhu domácností hromadit bezpečná aktiva. A je jasné, že přestože byl růst rozvah centrálních bank obrovský, nebyl dost velký na to, aby se nominální produkt vrátil svým růstem na dříve dosahované hodnoty. Podle tohoto platí, že pokud by bylo QE příliš razantní, došlo by k prudkému růstu nominálního produktu. Ten ale nenastal.

V grafech je tmavě modře vyznačen růst rozvahy centrální banky, šedě změna poptávky po penězích (invertovaně), světle modře růst NHDP a žlutě vývoj peněžního multiplikátoru. 

000 qe 

Odpůrci QE se dívají na tyto grafy jinak. QE podle nich není reakcí na kolaps multiplikátoru, ale do určité míry ho vyvolalo. Jinak řečeno, QE se samo o sobě podepsalo na nefunkčním přenosovém mechanismu. Rizikem pak není vyšší inflace, ale poškození zdraví finančního systému. Centrální banky by tak neměly čekat, až se multiplikátor vrátí na dřívější hodnoty, ale musí ukončit QE a poté se multiplikátory na tyto hodnoty vrátí. Oba tábory se shodnou na tom, že růst multiplikátoru by byl pozitivní a naznačoval by uzdravování finančního systému. Je také patrné, že poptávka po penězích vzrostla zejména kvůli preventivnímu hromadění hotovosti. V grafech vidíme, že mimořádně silný byl tento faktor zejména ve Švýcarsku. Opětovný pokles poptávky po penězích by sám o sobě znamenal menší růst rozvahy centrálních bank. Nesmíme ale zapomínat na to, že SNB i BoJ nyní chtějí dosáhnout vyšší inflace a další dvě banky by ji do určité míry tolerovaly.

Popsaný rámec umožňuje analyzovat QE a jeho vliv na ekonomiku. K uvedenému ale musíme přidat i externality a další náklady a přínosy, které z uvedeného patrné nejsou. V současné době ceny zlata a komodit nenaznačují, že bychom se měli obávat toho, že QE vyvolá globální inflaci. Ještě před dvěma roky ale tyto trhy hovořily jinak. To nám připomíná, že sentiment a inflační očekávání se mění. V závislosti na tom se zvyšuje i složitost úvah o tom, kdy ukončit QE.

 
(Zdroj: Richard Clarida, Pimco)


Čtěte více:

Roubini: Exit bude ošidný, bubliny se vytvoří do dvou let
10.05.2013 11:47
Pokračující slabost americké ekonomiky udržuje podle ekonoma Nouriela ...
Široko daleko žádný manipulátor
15.05.2013 7:58
Japonsko letos sáhlo po ještě agresivnější politice namířené na podpor...
Stiglitz: Na ztlumení stimulace v USA je příliš brzy, i když asi nefunguje
27.05.2013 12:11
Americká centrální banka by neměla omezovat nákupy dluhopisů v hodnotě...
Gross: Fed škodí ekonomice, snižujte riziko
04.06.2013 15:53
Vytrvalá politika americké centrální banky, založená na prakticky nulo...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data