Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zlaté odvětví ohrožují slabé kusy. Na stole je mlha nákladů a pád produkce

Zlaté odvětví ohrožují slabé kusy. Na stole je mlha nákladů a pád produkce

02.07.2013 17:43
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Zlato narazilo na těžební náklady a odvětví se zde hroutí, slýcháme od dubna, kdy kov vkročil do výběhu medvědů. Problémem ale je střelba od boku kolem této hranice a nejasno kolem otázek: Jak vysoké skutečně produkční náklady zlata jsou u toho kterého producenta? Jak jsou počítány? Kde je hranice udržitelnosti? Tato mlha je pro investory jedním z důvodů, proč z akcií těžařů zlata prchají rychleji, než ze zlata samotného. Snahou Světové rady pro zlato (WGC) je nabídnout průhledný systém těchto nákladů, který by stál po boku oficiálního účetnictví dle US GAAP či jiného a dal investorům jistotu o tom, jak si která firma stojí. To se logicky setkává s potleskem i odporem.

Zlato ve druhém čtvrtletí roku odepsalo 27 % hodnoty, což byl nejprudší kvartální pokles od první poloviny roku 1981. Futures odepsaly 23 %, ze zlatých ETF zmizely investice přesahující 60 miliard dolarů a aktiva se dostala na tříleté minimum. Správci fondů ke konci června omezili dlouhé pozice ve zlatě o pětinu na 31,2 tisíce futures kontraktů, nejméně od června roku 2007. Short pozice narostly o 5 % nad 77 tisíc kontraktů. Goldman Sachs čerstvě srazila cíl pro zlato na konci roku o 17 % na 1050 USD/tr. unce z 1270 dolarů. Credit Suisse vidí zlato za rok na 1150 USD.

Ještě prudší je ale odliv mezi zlatými těžaři, například měřeno poklesem indexu Thomson Reuters Global Gold Index o polovinu od počátku roku. „Investoři při prudkém pádu cen zlata a debatách o udržitelnosti vůči nákladům ze zlatých akcií prchají, protože nejsou schopni pochopit nákladovou strukturu těžařů,“ upozorňuje Angelos Damaskos z Junior Gold. Řeč není o drobných investorech, ale velkých fondech.

Těžaři zlata si užívali růst ceny zlata od počátku tisíciletí. V roce 2011 byla na více než šestinásobku předchozí dekády. Souběžně rostou těžební (celkově produkční) náklady – mzdy, daně, elektřina. Někde rychleji, než byl růst cen zlata. Dubnový propad cen zlata strhl část těžařů do červených čísel a přinutil je k odpisům. Investoři se bojí vytažení pověstného Černého Petra.

Světová rada pro zlato (World Gold Coucil – WGC) přišla s projektem systému, který má doprovodit oficiální finanční účetnictví a propočítávat skutečné těžební a produkční náklady. „Signál, který odvětví (novým reportingem) dá je takový, že není jako celek udržitelné při stávajících objemech produkce,“ uvedl bez obalu Nick Holland, šéf Gold Fields. „Uvidíme více odkladů projektů, více uzavírání či konzervování okrajovějších dolů a celkovou změnu fundamentu mezi nabídkou a poptávkou v odvětví,“ dodal.

Metody, které jednotlivé firmy v odvětví používají pro vykazování produkčních nákladů, nejsou jednotné. Část užívá „hotovostní náklady“, vyvinuté na standardu dnes nefunkčního Gold Institute. Jednička Barrick Gold historicky reportuje hotovostní a čisté náklady, dvojka trhu Newmont Mining náklady vztažené k tržbám.

WGC chce prosadit dva parametry. „All-in udržitelné náklady“, vycházející z každodenních běžných nákladů producenta. Je to jednoduše řečeno vykázání úrovně provozně udržitelné produkce. Druhou měrou jsou takzvané „all-in náklady“, které počítají i s jednorázovými položkami a životním cyklem dolu. Tento ukazatel má pokrýt udržitelnost z pohledu kapitálu, produkce, zaměstnaneckých nákladů, pobídkových programů i rekultivačních nákladů dolu v jeho finále. Systém nemá být povinný, ale řada producentů jeho vlastní analogii již přijala a publikuje. Velcí investoři, například BlackRock, dlouhodobě volají po tom, aby vykazování nákladů těžařů zlata bylo srovnatelné.

Producenty zlata výrazněji než jiné těžební segmenty postihlo v posledních letech odtržení rekordní ceny zlata, ceny akcií a vývoje nákladů. Mezi lety 2002 a 2011 průměrná výtěžnost na tunu zpracované horniny poklesla k 1,2 gramu z 2,8 gramu čistého zlata. U špičkových dolů je to přitom třeba 20 nebo až 40 gramů na tunu. Podobně jako jiné těžební firmy byly s růstem poptávky i zlatí těžaři nuceni jít zlato dolovat do obtížnějších částí nalezišť (či celých nalezišť). Bylo to udržitelné s růstem ceny zlata, ne poklesem. „S rostoucí cenou zlata můžete přikrýt ledacos,“ uvedl Graham Shuttleworth, finanční ředitel Randgold, zastoupené v FTSE100.

Celkové těžební náklady části producentů dnes dle WGC leží mezi 1100 USD až 1200 USD na tunu. Pro ně je stávající vývoj cen život ohrožující, ale mlha nad vykazováním nákladů hrozí nákazou v podobě stažení investorů z celého odvětví. „Z pohledu investora je to (snaha WGC) lepší, než nic. Kouzelný proutek to ale není a domněnka, že to stačí k uklidnění odvětví, je bláhová,“ uvedl finanční šéf Randgold Shuttleworth. Odpověď na otázku, co skutečně s tím, se sune směrem nižší produkce a konce části dolů, což sníží i průměrné těžební náklady.

Klesající výtěžnost zlata a pád těžařů do blízkosti nynějších produkčních nákladů či pod ně nabízejí alternativní pohled na očekávání, kam se v budoucnu cena zlata posune. Viděno potřebou tektonické změny způsobu jeho produkce jedině nahoru. Keith Barron, který je respektován jako jeden ze znalců odvětví, přesně tento vývoj jako vynucený čeká: růst ceny zlata při poklesu produkce či v každém případě pokles produkce. „Při odpočtu Číny jako největšího producenta produkce světa klesá a neinvestuje se do průzkumných prací a odhalování nových ložisek. Při mém založení Aurelian Resources jsme dosahovali výtěžnosti kolem 8 gramů na tunu horniny, teď výtěžnost klesá i pod gram. Tam marže mizí. Proto vidíme jednoho těžaře za druhým zaostávat za finančními plány. Je zřejmé, že fungování se musí změnit, produkce klesne. Má-li se zlatý průmysl odlepit z místa, cena zlata musí výrazně vzrůst a nepůjde-li to jinak, bude to poklesem produkce,“ říká Barron. Co to ale znamená pro blízký vývoj akcií těžařů?

(Zdroj: WGC, Kingworldnews, Randgold, Barrick Gold, Goldman Sachs, Bloomberg, CNBC, Reuters)


Čtěte více:

Nouriel Roubini: Důvody pro další pokles zlata (až pod 1000 USD…)
03.06.2013 15:48
Rally na zlatu, která probíhala mezi lety 2009 a 2011 a během níž se c...
Au, au…
05.06.2013 18:07
Na určitou korekci akcií jsme se včas připravili četbou několika předc...
Obchodníci na zlatě dál oblékají medvědí plášť. Největší konzument Indie krotí dovozy
14.06.2013 17:23
Odliv ze zlatých fondů pokračuje, Indie zavádí omezení dovozů a invest...
1200, 1000, 700… Vkročilo zlato do dlouhého medvědího trhu?
27.06.2013 18:54
Zlato obchoduje u svých tříletých minim a dle rostoucího počtu stratég...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.