Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rosatom kupuje podíl v jaderné elektrárně ve Finsku, kterou sám postaví

Rosatom kupuje podíl v jaderné elektrárně ve Finsku, kterou sám postaví

04.07.2013 14:59
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Ruská státní korporace Rosatom ve Finsku nejen postaví jadernou elektrárnu, ale stane se i jejím třetinovým vlastníkem. Jednání o koupi 34% balíku ve společnosti Fennovoima, která byla založena za účelem stavby elektrárny Pyhajöki, za ruskou stranu vede podnik Rusatom Overseas, který spadá pod Rosatom a propaguje ruské jaderné technologie v zahraničí.

Finové si zároveň vybrali Rusatom jako hlavního dodavatele pro jaderný blok Pyhajöki, jehož stavba se plánuje na poloostrově Hanhiviki ve střední části Finska. Do poslední chvíle se také snažili domluvit s japonskou Toshibou. Předtím byla ve hře i francouzská Areva, jež nabízela svůj robustní reaktor EPR o výkonu 1600 MW. S ním se pokoušela prorazit i v českém tendru na dostavbu Temelína, avšak byla vyřazena už v počáteční fázi soutěže.

Fennovoima, která si stavbu Pyhajöki objednává, patří konsorciu 67 firem s názvem Voimaosakeyhtio SF. Hlavním akcionářem Fennovoimy byla donedávna německá energetika E.ON. V souladu s odklonem mateřské vlády od jádra Němci v únoru svůj 34% podíl v podniku prodali finskému konsorciu. Stavba elektrárny by měla začít v roce 2015. Finský parlament ji schválil v roce 2010.

Odchod E.ONu vyvolal otázky ohledně financování a know-how projektu. Nyní by oba prvky měl zajistit Rosatom. Po ukončení rozhovorů s Arevou byl plánovaný výkon bloku snížen na 1-1,4 GW a Finové začali zkoumat nabídku Rosatomu. „Navržená kapacita jaderné elektrárny lépe odpovídá našim požadavkům; varianta s koupí podílu ve Fennovoimě se zdá být dobrým základem pro spolupráci,“ sdělil listu Kommersant předseda představenstva Fennovoimy Pekka Ottavainen. Dodal, že Rosatom získá 34 % akcií Fennovoimy, k čemuž by mělo dojít po uzavření kontraktu o výstavbě jaderné elektrárny. Ten by měl být podepsán do konce letošního roku.

Podle hlavního redaktora nezávislého internetového portálu Atominfo.ru Alexandra Uvarova Finové po ochodu E.ONu potřebovali někoho se zkušeností s provozem jaderných elektráren. Konsorcium Voimaosakeyhtio SF se totiž skládá z firem, které budou elektřinu odebírat. Uvarov se také domnívá, že pro Rosatom bude sice obtížné získat ve Finsku licenci na svou technologii, avšak v případě úspěchu to pro něj bude velká vzpruha, jelikož tamní jaderný regulátor (STUK) je považován za jednoho z nejpřísnějších na světě. Rosatomu bude nahrávat skutečnost, že jedním z top manažerů jeho divize Overseas je bývalý ředitel STUK Jukka Laaksonen, který úřad vedl mezi lety 1997 a 2012.

Cena třetinového podílu v plánované finské elektrárně sdělena nebyla. Zdroje Kommersantu nicméně cenu ruského reaktoru stavěného v zahraničí odhadují na 5-6 miliard dolarů, takže by se ruská investice mohla vyšplhat na 2 miliardy dolarů.

Rosatom nabízí možnost spolufinancování svých reaktorů téměř ve všech zahraničních tendrech, kterých se účastní. V některých případech (Bělorusko, Bangladéš) jsou bloky financovány garantovanými úvěry ruské vlády, což však znamená, že po jejich dostavbě se octnou v zahraničních rukách.

Zatím jediným projektem za hranicemi Ruska, který bude Rosatom vlastnit, je budovaná elektrárna Akkuyu v Turecku o výkonu 4,8 GW. Rosatom čtyři bloky na své náklady postaví a poté bude vlastnit a provozovat, přičemž 49% podíl by měl prodat strategickému investorovi, pravděpodobně jedné z tureckých utilit. Celkové náklady projektu se odhadují na 20 miliard dolarů. Podle mezivládního kontraktu se turecký distributor zavázal prvních 15 let provozu odebírat 70 % elektřiny z prvních dvou bloků Akkuyu za garantovanou cenu 12,35 amerických centů za KWh (92 EUR za MWh).

Druhým potenciálním vlastnickým projektem Rosatomu v zahraniční je pátý blok slovenských Jaslovských Bohunic stavěný Jadernou energetickou společností Slovenska (JESS). Slovenská vláda, které v JESS patří 51 %, s Rusy jedná o prodeji zbylých 49 % akcií, jež zatím kontroluje tuzemský ČEZ. Rusové nicméně stejně jako v Turecku požadují garantované výkupní ceny elektřiny. Hodnota podílu ČEZu v JESS je odhadována na zhruba 110 mil. EUR, což je jeho vklad do základního kapitálu firmy plus dosavadní práce na projektu.

O přibrání finančního partnera k výstavbě třetí a čtvrté jednotky Temelína uvažuje i ČEZ. Finanční ředitel společnosti ČEZ Martin Novák prohlásil, že ČEZ pečlivě sleduje, jak se dnes staví atomové elektrárny ve světě a že trend směřuje ke sdílení nákladů a rizik. Mít při stavbě jaderné elektrárny finančního partnera by podle Nováka společnosti ČEZ umožnilo mít prostor pro jiné zajímavé investice, které se objeví při realizaci nových jaderných bloků v Temelíně. V tendru nyní zbývají americký Westinghouse a rusko-české konsorcium OKB Gidropress-Škoda JS. Gidropress je součástí Rosatomu. 

 
(Zdroje: Kommersant, Atominfo.cz, Atominfo.ru, ČTK)


Čtěte více:

Jadernou energetiku zachvátila vlna zavírání reaktorů. Náklady jdou do miliard dolarů
17.06.2013 15:43
Od katastrofy v jaderné elektrárně Fukušima v březnu 2011 bylo po celé...
Obama představil plán, jak radikálně omezit emise a podpořit obnovitelné zdroje
26.06.2013 9:34
Americký prezident Barack Obama v projevu na Georgetownské univerzitě ...
ČEZ dále jedná s uchazeči o dostavbu Temelína. Naznačuje ale možnost zpoždění tendru
02.07.2013 16:31
Skupina ČEZ dnes sice potvrdila, že pokračuje ve vyjednávání s uchazeč...
Evropa zachraňuje trh s emisemi. Silnější záplata posílá do zisků povolenky i energetiky.
03.07.2013 12:59
Po dubnovém fiasku, které srazilo ceny emisí i elektřiny na nová dna, ...
Japonsko se přibližuje restartu jaderných reaktorů. Akcie energetik letí nahoru
03.07.2013 16:37
Japonsko by mohlo v blízké době spustit některé ze 48 reaktorů vypnutý...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university