Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Dánsko reformuje sociální stát. Konec starostlivé štědrosti

Dánsko reformuje sociální stát. Konec starostlivé štědrosti

30.08.2013 17:56
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Dánsko, nejchudší z bohatých skandinávských ekonomik, už nemůže dál obyvatelstvo zahrnovat štědrou státní podporou, na kterou byli lidé v posledních desetiletích zvyklí. „Žijeme ve světě globální soutěže o pracovní místa,“ konstatuje k tomu dánský ministr financí Bjarne Corydon.

K reformě sociálního státu dánskou vládu nutí hospodářská stagnace a zvětšující se schodek rozpočtu. Aby si země udržela respekt investorů a rating na nejvyšším stupni, musí podle Corydona snížit výdaje. Dánové, kteří jsou stejně jako Švédové a Norové zvyklí na vysokou podporu v nezaměstnanosti a státem placené školství, zdravotnictví a další služby, si prý mají uvědomit, že tato privilegia něco stojí.

„Můžeme utrácet víc, pokud jsme za to ochotni zaplatit. Ale cenou za to by byla nedůvěra a nejistota,“ myslí si ministr. Závislost na pomoci státu by mohla podkopat konkurenceschopnost vůči zemím, kde jsou lidé ochotni pracovat víc a za méně peněz.

Mezi roky 2000 a 2012 klesla podle statistik OECD průměrná odpracovaná doba v zemi o 8 %. Loni Dánové v práci strávili 1431 hodin, o 24 % méně, než je průměr rozvinutých ekonomik. Jednotkové náklady práce přitom ve stejném období vzrostly o 30 %. Dánští obchodní partneři zaznamenali jen 11% růst nákladů.

Stejně jako další ekonomiky i Dánsko v posledních deseti letech prožilo realitní boom, z jehož následků se dosud nevzpamatovalo. Od roku 2007 se průměrné ceny domů sesunuly o 20 %, mzdy však podle OECD neklesly dostatečně. HDP loni vykázalo 0,5% kontrakci.

Poměry na trhu práce pokrucuje velkorysá úroveň státní podpory v nezaměstnanosti. Tento týden zveřejněná zpráva ministerstva ekonomiky vypočítává, že 250 tisíc lid nemá důvod vzdávat se podpory a hledat si místo. Počet zaměstnaných činí 2,6 milionu. Celonárodní debatu o sociálním státu spustilo rozhlasové interview s Robertem Nielsenem, přezdívaným „Lenoch Robert“, který prohlásil, že mu život na účet státu vyhovuje a že nemá zájem o práci, která ho nebude naplňovat.

Vládní koalice pod vedením sociálních demokratů, která je u moci od roku 2011, prosadila některá zeštíhlovací opatření, včetně snížení doby pobírání nezaměstnanecké podpory ze čtyř na dva roky. Školská reforma, v jejímž rámci musí učitelé v práci bezplatně trávit víc času, vedla ke čtyřtýdenní stávce, kvůli níž řada pracujících rodičů musela zůstat doma. Podle banky Nordea stávka mohla přispět k tomu, že dánské HDP ve 2Q13 dál klesalo. Popularita sociálních demokratů poté spadla na stoleté minimum.

Na recesi vláda zareagovala snížením korporátní daně a také dalších daní. Ve snaze o vytvoření nových pracovních míst hodlá v příštím roce vydat v přepočtu 8 mld. USD na nové silnice, dálnice a nemocnice. Díky nízkému zadlužení se zemi daří udržet výnos svých dluhopisů těsně nad referenčními německými bundy.

Corydon není příznivcem teorií o úplném zániku sociálního státu v nehostinném globalizovaném světě. Sociální stát by si ale měl pečlivě vybrat, které služby upřednostnit. Na první místo podle něj patří vzdělání, které lidem otevře cestu k dobré práci, a zdravotnictví. „Ti, co říkají, že sociální stát je na konci svých sil, se mýlí stejně jako ti, kteří varují, že ho modernizace zabije,“ myslí si Corydon.

(Zdroje: Bloomberg, Trading Economics)


Váš názor
  • sociální Dánsko
    01.09.2013 20:46

    Jedno mají všichni socialisti společné. Všude na světě si musí nejdříve nabít hubu než přijdou na to, že bez práce nejsou koláče. Asi jako by normální člověk musel padnout na hlavu aby se dozvěděl, že to bude bolet. Spíše to ale bude tím, že skupina nemakačenků, kteří dobře vědí jak se blbci nechají zmanipulovat sliby a mazáním medu kolem huby, se dá dohromady aby si žili na úkor zbytku národa. Alesponˇ tam ale nemají pana prezidenta, který jim, s pěnou u huby veřejně lže a oblbuje je na televizi. Jen opravdu mentálně omezený člověk může věřit, že prezident který věnuje 30% svého platu, zachráni ekonomii, zatimco nevidí ty miliardy které prošustruje a rozdá svým Šloufům.
    Pesimista
    • Re: sociální Dánsko
      02.09.2013 18:31

      Jen opravdu mentálně omezený člověk může věřit, že premiér, který zrušil pastelkovné atd., zachráni ekonomii, zatimco nevidí ty miliardy které prošustruje a rozdá svým Dalíkům. :-)
      sgt.Mike
      • Dalík ?
        02.09.2013 19:52

        On si taky koupil barák na Floridě nebo v Řecku? :o)))).
        Pesimista
Aktuální komentáře
26.04.2024
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university