Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
USA spadly do platební neschopnosti. Co bude dál?

USA spadly do platební neschopnosti. Co bude dál?

01.10.2013 7:42, aktualizováno: 1.10. 16:18

Aktualizováno

Zavřené státní úřady, muzea a parky a až 800 tisíc Američanů zaměstnaných ve státní sféře na nucené neplacené dovolené, tak vypadají první hodiny Spojených států v platební neschopnosti. Největší ekonomika světa do ní upadala poté, co republikáni a demokrati nedokázali do dnešní půlnoci (6:00 SELČ) nalézt řešení sporu o reformu zdravotní péče, které si obě strany daly za podmínku pro schválení zákona o vládních výdajích v dnes začínajícím novém fiskálním roce USA. Současně dnes v platnost vstupuje i zdravotnická reforma, Obamův největší reformní projekt přezdívaný Obamacare.

Neschválení zákona o státním rozpočtu pro Spojené státy fakticky znamená, vláda ode dneška nemá k dispozici peníze na běžný provoz. To znamená nucenou dovolenou pro tisíce státních zaměstnanců, i když některým dnes bylo nakázáno přijít do práce na půl dne. Dále potom uzavřené brány mnoha úřadů a institucí a přerušení řady státních programů. Kriticky důležité instituce zajištující vojenskou obranu nebo například řízení letového provozu ale poběží bez omezení. Podobnou situaci Amerika nezažila od přelomu let 1995 a 1996.

Politici na poslední chvíli horečnatě hledali východisko z hrozící platební neschopnosti. Vládními demokraty ovládaný Senát dostal včera dvakrát ke zvážení odklad Obamovy zdravotnická reforma, jejímž odkladem republikáni ve sněmovně podmínili uvolnění peněz pro státní výdaje. Senátoři to však v obou případech odmítli a zpět do Sněmovny reprezentantů poslali "čistý" zákon o financování bez dodatků o reformě zdravotnictví. Ještě během noci však republikánská většina ve sněmovně znovu prosadila změny v reformě zdravotnictví a vzápětí, rovněž podle očekávání, demokraté v Senátu návrh opět zamítli a "očištěnou" předlohu zase poslali zpět do dolní komory. Republikáni ještě na poslední chvíli navrhli vytvořit vyjednávací komisi, která by vypracovala kompromisní zákon a rychle ukončila hrozící krizi. Ale demokraté to také odmítli.

Uzavření vládních úřadů, respektive nouzový režim, znamená, že stát financuje jen nutné výdaje, jako jsou národní a veřejná bezpečnost a například zdravotní pojištění a sociální dávky pro seniory. Fungovat budou rovněž poštovní služby, které nejsou závislé na penězích od vlády. V pátek ale například podle všeho nevyjde očekávaná vládní zpráva o vývoji trhu práce za měsíc září, kterou trh vyhlížel kvůli Fedu a jeho hrozbě, že omezí stimulace, pokud se situace v ekonomice zlepší.

Přelomovým okamžikem bylo pondělí 23:59 místního času, tedy úterý 5:59 SELČ, protože fiskální rok začíná v USA od 1. října. Bílý dům krátce před uplynutím tohoto termínu vydal pokyny vládním agenturám, aby uplatnily své plány pro přerušení provozu. Současně vyzval Kongres k rychlému překonání situace. 

Zdravotní reforma amerického prezidenta Baracka Obamy, která dnes vstupuje v platnost, byla schválena v březnu 2010 a posvěcena nejvyšším soudem o dva roky později. Největší změna amerického zdravotnictví od roku 1965 by nově měla zpřístupnit zdravotní pojištění asi 32 milionům nepojištěných Američanů.

Bude z politické půtky bitva?

Nyní však stále zůstává otázkou, jak dlouho bude výpadek financí pro běžný chod americké ekonomiky trvat. V současné chvíli totiž nejsou naplánována žádná další jednání o řešení situace mezi republikány a demokraty. Někteří komentátoři se proto obávají, že by se politický problém mohl přelít ve větší bitvu. Dalším důležitým datem je totiž až 17. října, dokdy je nutné zvýšit strop pro zadlužení Spojených států. Tento bod jednání se však již opakovaně stal jablkem svárů obou stran, a je proto možné, že aktuální kroky obou stran vedou k budování pozice pro důležitá jednání na obzoru. Pokud USA dluhový strop do daného termínu nezvýší, čekal by zemi bankrot.

Zatímco do roku 2011 Kongres dluhový strop rutinně zvyšoval, v létě 2011 tento krok republikáni podmínili závazkem rozsáhlých škrtů. Kongres po dlouhém vyjednávání navíc odsouhlasil, že pokud k dohodě nedojde, nastoupí od roku 2013 automatické výdajové škrty. Dluhový strop USA byl naposledy zvýšen v lednu a v současnosti činí 16,7 bilionu dolarů. Pokud vláda tohoto stropu dosáhne, nesmí si víc půjčovat.

Na Wall Street byla včera kvůli pokračujícím jednáním o odvrácení platební neschopnosti cítit nervozita. Futures indikovaly nejprve propad i o jedno procento, ale úvod seance byl nakonec se ztrátami indexů přes půl procenta. Do závěru, kdy ještě stále nebyl znám výsledek politických debat, potom hlavní index S&P 500 došel s 0,6% ztrátou. Dolar oslabil jen mírně z včerejších večerních 1,353 USD/EUR až na 1,3551 USD/EUR. Dnešní otevření Wall Street pak přineslo dokonce mírné zisky.

Výnos 10letého amerického dluhopisu ráno rostl o 3 bazické body na 2,64 procenta. Index klíčových komodit S&P GSCI klesal třetím dnem v řadě – dnes o 0,3 procenta. Stejně ztrácela ropa, která se tak dostává na nové tříměsíční minimum poblíž 102 dolarů za barel. Z nejistoty opět těží drahé kovy, ale jen mírně – zlato rostlo o 0,4 procenta na 1333,4 dolaru za unci a stříbro o 0,6 procenta na 21,83 dolaru za unci.

Ratingová agentura Fitch dnes odpoledne uvedla, že současná platební neschopnost Spojených států sama o sobě není důvodem pro snížení amerického ratingu "AAA", který má v současnosti negativní výhled. „Důležité bude nyní sledovat vývoj jednání o navýšení dluhového stropu. Pokud k němu včas nedojde, může dojít k negativním důsledkům pro rating USA,“ varovala agentura.

(Zdroj: Bloomberg, Reuters, ČTK, AP, CNBC)


Čtěte více:

A je to tu zase: USA v říjnu narazí do dluhového stropu. Úřady by mohly zavřít už dřív
27.08.2013 12:58
Americká sezona handrkování se o veřejné výdaje se opět pomalu rozjížd...
Dolar a obavy z amerického krachu
25.09.2013 18:18
Navyšování amerického dluhového stropu už nějaký čas není samozřejmost...
Eurodolar se politikou nenechává vyvést z míry, stabilní je ráno i koruna
30.09.2013 10:22
Nový týden začíná negativně pro akcie a rizikové dluhopisy. Evropské ...
USA jsou po hlasování Senátu blíž platební neschopnosti, rozhodnou republikáni
30.09.2013 20:43
Spojené státy se přiblížily platební neschopnosti, která by měla nasta...
Americké trhy v úvodu týdne klesaly, z blue chipů v zeleném pouze Cisco a Microsoft
30.09.2013 22:03
Americké akciové trhy nezastihl úvod týdne v dobré formě, když všechny...

Váš názor
  • Svět se zbláznil
    01.10.2013 10:53

    To jsem jediný, kterému ten vývoj indexů v tuto chvíli připadá nako sci-fi? USA je v platební neschopnosti, tisíce úředníků muselo zůstat doma a když se o tom někde píše, tak jen malinkaté články. ČT24 řeší likvidaci chemických látek a novinky a iDnes jsou plny zpráv z černé kroniky a akcie rostou, dolar stagnuje a vůbec neoslabuje. Jako by se nic cestalo...
    delcop
    • Re: Svět se zbláznil
      01.10.2013 18:20

      No tak nam povez cose stalo? Ty bys nejvic uvital zpravu ze USA kompletne zkolabovaly a uz neexistuji. Tak to si budes muset jeste hodne dlouho pockat. Uz od Chrusceva je ostatni porad jen dohanej a predhanej. Mezitim z tech ostatnich uz vetsina ani neexistuje. Tak se uklidni - svet se toci a bude tocit dal.
      .......
    • Re: Svět se zbláznil
      01.10.2013 11:03

      VW to napsal trefně - ...že občané USA zjistí jak to všechno funguje dál a ještě se ušetří..." Proč nějaký humbuk? Ekonomika jede dál, úřady stojí :-))
      Jesse
  • no co by bylo
    01.10.2013 10:08

    nic nebude. Jestli se nepletu, tak státní instituce, úřady a pod... nejsou zrovna to pravé ořechové z americké ekonomiky. Ať si na sebe klidně vydělají, nic a nikdo jim v tom nebrání. Možná bude dobře, když USA světu ukáží, jak miliony veledůležitých lemplů na sebe neumí vydělat ani cent, jak administrativa a byrokracie nabobtnala do neuvěřitelných rozměrů, kolik miliard umí neefektivně spolykat..., protože žili z daní a dluhů těch co pracovali a přinášeli do kasy zisky, na což i toto odříkání nestačilo... Už se na to těším :-))
    Jesse
    • Re: no co by bylo
      01.10.2013 11:00

      A z toho má Barak Husejn Obama právě strach. Že občané USA zjistí jak to všechno funguje dál a ještě se ušetří. Je stejně arogantní jako náš Zemák. Odmítá dokonce i vyjednávat o jakémkoliv jiném řešení nebo návrhu než je ten jeho. Však on za pár dnů změkne.
      VW
    • Re: no co by bylo
      01.10.2013 10:55

      Možná byste se divil, jak by Vám po nějaké době ti "lemplové" začali chybět. Prototyp úřednického budižkničemy existuje, ale kromě toho jsou to tisíce lidí a institucí, co poskytují za státní peníze velmi užitečné služby, které od žádného soukromníka nedostanete. Já se například pohybuju v oblasti geověd a na amerických veřejných volně přístupných datech (na rozdíl od zpoplatněných evropských) stojí celá odvětví užitečných komerčně poskytovaných služeb, která zaměstnávají lidi a přinášejí zisky. Bez těch "nevýdělečných veledůležitách lemplů" v (především) amerických státem placených institucích by nic z toho nebylo.
      had
      •  
        01.10.2013 11:01

        No tak jo, ale asi to jejich "úřadování" zjevně nebylo efektivní. Nelze si donekonečna myslet něco o důležitosti, když na to prostě ekonomika nevydělá převážně proto, že je mírou takovýchto služeb dušena ke ztrátovosti. Musí se znovu přehodnotit míra, vzájemná relace potřebnosti. Vidno, že administrativa nemůže fungovat na dluh donekonečna. Prostě se musí slevit z nároků. Až ekonomika vygeneruje dostatečný kapitál, pak se funkce těchto služeb může zase rozjet. Dnešní kolaps to jen potvrzuje.
        Jesse
        • RE: had
          01.10.2013 11:08

          Mě ty vaše služby jsou úplně ukradený o jakých službách je tu vůbec řeč za celý život jsem je nepotřeboval, protože je to banda darmožroutů a nefachčenek nic nevytváři a ničím do systému nepřispívají.
          KAT
          • Re: RE: had
            01.10.2013 12:55

            Co treba predpovedi pocasi, GPS nebo mapove servery? Nikdy jste je nevyuzil?
            had
          • Re: RE: had
            01.10.2013 11:20

            OK, ekonomika podle Vás funguje dál, ale úřední aparát je s podnikatelskou sférou uzce spjat. Až je bude v rozvoji brzdit nemožnost vydávat nějaká povolení, rozhodnutí, licence apod, tak co dál?
            delcop
            • ještě bych dodal
              01.10.2013 11:27

              že úřední aparát není s podnikatelskou sférou pouze úzce spjat, ale je na ní hlavně přisátý :-))
              Jesse
            • co bude dál?
              01.10.2013 11:24

              Hmm, nemylím si, že by podnikateský stav byli samí blbci a neuměli udělat jediný krok bez úředníků. Prostě pokud se zastaví i legislativa, nic špatného to nebude znamenat, protože ekonomika sama o sobě prostě pojede po zavedených kolejích. Není co a třeba vymýšlet stále nové a nové směrnice, vyhlášky, normy a pod... k čemu? To byl přesně důvod toho, proč stát začíná kolabovat....
              Jesse
              • Re: co bude dál?
                01.10.2013 13:15

                Jesse, s timto nelze souhlasit. To by nastala doba Cara Klacka. Máme-li stát, musí existovat státní byrokrat, kdyby byl kníže bude knížecí byrokrat apod. Každý velká firma má své byrokraty, kteří dohlížejí na klíčové činnosti firmy apod. Byrokrat je třeba. Co není potřeba jsou pijavice, které se hřejí na tomto aparátu díky politikům a jejich trafikám. Stačí se podívat u nás na tuny zbytečné práce, kterou platíme formou poplatků. Zrovna včera jsem jeden takový platil. Za cca 5 vteřin práce tolik co má někdo v marketu za hodinu.
                Medium2
                •  
                  01.10.2013 13:20

                  Klidně se mnou souhlasit můžeš, protože jsem měl na mysly právě ty pijavice, přemnožené, neproduktivní...:-))
                  Jesse
                  •  
                    01.10.2013 14:11

                    ty hrubice jsou dnes ovlivneny tulamorkou vcerejska ?? :D..nebo pijavic ???
                    OPTIMISTA
                  • Re: Jesse
                    01.10.2013 14:10

                    Jsem tě asi správně nepochopil. Pijavice odpadnou tím, že se někdo začne ptát proč platíme za to nebo ono. Jenomže se nikdo neptá a tyto pijavice vybírají formou poplatků výpalné na svou činnost, kterou si prostřednictvím politiků sami vytvářejí. A proč se nikdo neptá, protože to nikoho nezajímá a raději zaplatí. Stačí jít po tomto drobném výpalném a děly by se věci.
                    Medium2
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m