Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Spojené státy už nemohou být zároveň dobrým kapitalistou a dobrým socialistou

Spojené státy už nemohou být zároveň dobrým kapitalistou a dobrým socialistou

18.10.2013 15:06
Autor: Redakce, Patria.cz

Politické křeče, které vidíme ve Washingtonu, nejsou o tom, zda prezident a Kongres dovedou najít cestu ke zvednutí dluhového stropu. Jejich základem je rekordní příjmová nerovnost a naprostý nesoulad ohledně toho, jak by měl vypadat americký sen. V jádru se řeší to, zda by Spojené státy měly chránit kapitalismus a celkový ekonomický růst, nebo ideály demokracie a blahobyt většiny. Ve společnosti, která se chová udržitelným způsobem, jsou tyto dva ideály v rovnováze, ale americká společnost je stále více rozdělena a cíle těchto dvou ideálů nejsou shodné.

Problém je patrný i na ulici, kde proti sobě stojí hnutí Occupy Wall Street na straně jedné a na straně druhé Tea Party a hnutí Fix the Debt. Protesty posledních let se neprojevily jinak než tím, že o nich informovala média. Současné spory v Kongresu ale ohrožují samotnou pozici Spojených států ve světě a urychlují hledání alternativy k americkému dolaru jako hlavní rezervní měně. Spojené státy tak musí obnovit důvěru ve svůj politický proces dříve, než budou problémy eskalovat, nebo se vydají podobnou cestou jako Evropa. Jejich budoucnost pak budou diktovat dluhopisové trhy.

Je férové uvést, že dnešní problémy byly způsobeny řadou faktorů, které leží mimo vliv jakékoliv vlády na světě. Rostoucí tempo globalizace se projevilo tím, že lidé s nízkou kvalifikací čelí přímé konkurenci pracovníků z rozvíjejících se ekonomik. Ve stejnou dobu ale vedení finančních institucí těží z růstu zahraničních trhů. Automatizace dělá z nekvalifikované práce práci nepotřebnou. Firmy, které ji stále zaměstnávají, přestávají být ziskové. Příjmy domácností tak stagnují. Medián reálných příjmů amerických domácností dosahoval 47 500 dolarů v roce 1979, dnes je to jen o něco málo více než 50 000 dolarů. Ironií osudu pak je to, že reakce vlády na krizi tento stav věcí jen zhoršila. Kvantitativní uvolňování sice stabilizovalo poptávku, nerovnost příjmů ale nadále zvýšilo. Podpořilo zejména růst cen finančních aktiv, která drží hlavně ti bohatí, zatímco hotovost je úročena zápornými reálnými sazbami.

Spojené státy byly v minulosti „dobrým kapitalistou“, protože opakovaně snižovaly daňové sazby u nejvyšších příjmů a kapitálových zisků. Zrovna tak ale byly „dobrým socialistou“, protože věnovaly stovky miliard dolarů na výdajové programy včetně Medicaid and Medicare. Jde ale o falešný kompromis, který ve svém důsledku přinesl neudržitelný dluh. Řešení této dynamiky ale jasné není. Demokraté neschvalují snížení výdajů, republikáni zase vyšší a progresivnější zdanění. Jediným důvodem, proč dosud nevzniklo mnohem více problémů, je mimořádná pozice, kterou Spojené státy ve světové ekonomice mají. Spojené státy mají možná štěstí, že euro ani renminbi nejsou důvěryhodnější než dolar. Čím více ale budou investoři hledat alternativy k dolaru, tím více jich najdou.

 

Autory jsou Alexander Friedman, hlavní investiční ředitel UBS (19,01 CHF, 0,32%) AG, a Kiran Ganesh, stratég z UBS Wealth Management.

(Zdroj: FTAlphaville)


Čtěte více:

Dalších šest týdnů bez dat
11.10.2013 18:41
Největší příležitosti bývají na trzích, ze kterých je málo dat. Rychlé...
Dohoda ukončující politický pat prošla Kongresem. Bankrot odvrácen do 7. února, tvrdá jednání budou pokračovat
16.10.2013 18:42
Americké akcie nasadily k silnějšímu růstu poté, co lídr demokratické ...
Dohoda v Kongresu trhům euforii nepřináší - dolar slábne, na akciích se vybírají zisky
17.10.2013 10:15
Americká rozpočtová krize dopadla tak, jak drtivá většina předvídala: ...
Spojené státy vychrlí data z ekonomiky, blokovaná krizí. Kdy vyjdou která čísla?
18.10.2013 10:57
Spojené státy začnou od příštího týdne zveřejňovat ekonomické údaje, j...

Váš názor
  • kapitalizmus neexistuje
    21.10.2013 10:35

    jako jiné pojmy - socializmus, komunizmus atd... Kapitalizmus je ve své podstaě pouze přirozená forma dělby práce a schopností jednoho k druhému. Chytřejší a vzdělanější jedinec využívá blbějšího a líného lempla ke svému užitku a k blahu těch, které si zvolí za své partnery a blízké. Funguje to 40.000 už od doby lovců. Proto ti neúspěšní lemplové vždy vymyslí nějaký jiný model, aby se lemrám dařilo také, což považují za správné. Ale to "správné - regulované" zase vše přirozené pokazí... tož mudrujte soudruzi, mudrujte :-)))
    Jesse
    • Re: kapitalizmus neexistuje
      21.10.2013 17:59

      Problém je, že ty neúspěšné a líné lemply musíte buď podplatit nebo povraždit. Jako civilizovaliní lidé volíme to druhé.
      Dan
  • Milka Kalka........
    20.10.2013 22:10

    Ta ráda osočuje jiné, že se stydi za podepsání se pod své názory. To ona se za svoje jméno nestydi - kdo tady ví že se opravdu jmenuje Kalka? Asi jako ten zloděj co křičí chyt'te zloděje. Kolik zdejších Optimistů, Velkých medvědic, Ruphejů, AMN, jezdců a ostatních se zde podepisují jménem. Kalka by ráda znala i adresy a SPZ aby mohla chodit po nocích a škrábat auta nebo rozbíjet okna všem těm co maji jiný názor. Já jako jeden zmála právě uvádim a podepisuju co jsem multinick. Ovšem to je na soudružku Kalku a její mozeček přespríliš na to aby to pochopila. Taky jsem žil něklik let v Německu a pamatuji jak tam měli Karla Marxe v oblibě a jak jeho knihy, pro svou popularitu byly rozprodány a lidé se stavěli přes noc do front, jen aby se na ně vůbec dostalo :o))))))))))))))
    multinick multinick multiick
  • Milka kalka
    20.10.2013 11:41

    Kdo je ten multinick co ho ta kalka tak zere a tolik mu nadava. A kdo to je ta kalka. Jedine co tady pise se tyka toho multinicka. Nic jineho ji nezajima. Tu uz by mel nekdo splachnout jak je toho plna - nasrana.
    multinick
  • Spojené státy jsou kapitalistické
    18.10.2013 19:41

    A to od samého počátku. Proto jsou na špičce, protože je nezdržovali žádní, zdejšími politiky obdivovaní Leninivé, Karl Marxové, Stalinové, Mao Tse Tungové nebo dokonce Klemové. Jediný socialista je ted' v USA Obama a hned je znát jak to po jeho zvolení začíná skřípat. Ale bez starosti. USA nemá system kde jeden opilec, pan prezident, píše scénář a jeho vyvolení pak podle toho zpívaj. Tam mají demokracii a ne jen nápis na parlamentu nebo politiky kteří si tím slovem jen vyplachují hubu.
    Republikán
    • článek je objektivní
      21.10.2013 11:01

      Obama s tím nemá co dělat, žádný prezident nic nezmůže proti dlouhodobým trendům, které zvýhodňují bohaté (hlad po kapitálu) a znevýhodňuje chudé (nezájem o nekvalifikovanou práci). Obama je slušný poctivý chlap, který dělá co může. Magická řešení prostě nejsou a spravedlivý svět naslibují pouze politici. Spravedlivý svět bohužel nikdy nebyl a nebude.
      Dan
      • Re: článek je objektivní
        21.10.2013 18:13

        ".......které zvýhodňují bohaté (hlad po kapitálu) a znevýhodňuje chudé (nezájem o nekvalifikovanou práci). Obama je slušný poctivý chlap,....." S tim se dá souhlasit když za ty bohaté dosadíš PRACOVITÉ a za ty chudé LÍNÉ. pak to odpovídá realitě. A Obama ?? no do toho slušného a poctivého chlapa má taky dost daleko. Zjisti si fakta.
        Georgian
    • Re: Spojené státy jsou kapitalistické
      18.10.2013 21:20

      Multinick, co se stydí se podepsat, ani neví, jak obdivují Marxe v Německu - dříve západním. I mnichovským arcibiskupem si zvolili Marxe. A ten proti KM zas tak nic moc nemá. Dokonce mu i píše... Ale to samozřejmě není jedíná věc, kterou tenhle multinick neví...
      Kalka.
    • Re: Spojené státy jsou kapitalistické
      18.10.2013 20:18

      v podstatě souhlasím, ale doplnila bych, že cituji " protože je nezdržovali žádní, zdejšími politiky obdivovaní Leninivé, Karl Marxové, Stalinové, Mao Tse Tungové nebo dokonce Klemové."Kapitalismus se budoval o něco lehčeji, bez válek zatížené území a založen od počátku na financích vygenerovaných z velké k nim importovaných od evropských a asijských klanů.
      AMN
      • Kapitalismus se budoval :o))..
        21.10.2013 1:35

        ......takovou kravinu může napsat jen tvor s vygumovaným mozkem vychovaný v duchu budování socialismu komunisty. Kapitalismus se nebuduje ale je to je společenský řád přirozeně navazujíci na řád předchozí a momentálně ten nejlepší nasvětě. At' se to někomu líbí nebo ne. Proč asi na něj jedou ty nejsilnější ekonomie dneška. Proč se asi pložila KLDR, CCCP, Kuba a celý východní blok a v neposlední době i Čina, která od momentu kdy přešla na kapitalistické řízeni své ekonomie a odpoutala se od sovětského modelu jen vzkvétá. Proč potřebuje malá ale nejkomunističtější země světa jednu z nejsilnějších armád s jadernými zbraněmi. Ta silná armáda je potřeba proti vlastním lidem a ne nepříteli zvenčí. Stejně jako my jsme měli zemi chráněnou ostnatým drátem, proti záškodnímům. Nakonec si lidé uvědomí, že to budování nikam nevede a začnou dělat to co jinde funguje již po staletí....Lidé Bděte.
        Rebel
        • Re: Kapitalismus se budoval :o))..
          21.10.2013 9:34

          multinick "jede" po Kalce - ty jedeš po mě. Možná slovo "budoval" mohlo být na psáno v uvozovkách - jako význam všeobjímajícího pojetí, ale to nemění nic na tom, že sliz a hnus vždy "vylézá" na povrch a z děr v noci - jako očista organismu, obrana proti destrukci těla - začíná od mozkových závitů. Kapitalismus se "buduje" zrovna tak jako jiné "řády". Silná armáda proti vlastním lidem - ? Ty budeš asi "zelenej" i na povrchu - nejen uvnitř / proto je ti tak zle /. ......... " a začnou dělat to, co jinde funguje po staletí...." toto až se uskuteční bude na Nobelovu cenu - protože doposud nic takové neexistuje - po staletí -!!!.
          AMN
          • staletá existence
            21.10.2013 10:29

            USA jako celistvý stát s ústavou a všemi státy už existuje přes 2staletí. Dopln' si vzdělání. Jen pro někoho vychovaného komunisty je to nepochopitelné. Dokonce i ten jejich dolar platí stále přes těch 200 let - Taky těžko pochopitelné pro našince.
            Rebel
            • Re: staletá existence
              21.10.2013 10:39

              no právě a o to jde - kdo a za co, to minimálně prvních sto let budoval - a staletí jsou to pouze dvě .......a co bude dál se uvidí. btw. a komunisté mě opravdu nevychovávali - máš špatné informace.
              AMN
      • ale napřed si přiznejme, že
        18.10.2013 20:25

        předkové budovatelů kapitalizmu, otcové USA a všichni co položili oběti museli napřed z té shnilé Evropy, Asie a zbytku světa utéct před zvůlí panovníků. A dobře že se od starého kontinentu osvobodili, páč bychom už tady asi nebyli :-)
        Jesse
        • Re: ale napřed si přiznejme, že
          21.10.2013 1:49

          A my tady máme to co máme protože zde máme stále ty panovníky. Dnes samozvané, kteří si dělají co chtěji oni a veřejně prohlašuji ustálené zákony, podle kterých se státy řídí a sestavené zvolenými představiteli občanů, za idiotské a provozujíci system, kde sami sebe ustanovili za ty panovníky a rozhodují o osudech země.
          Multinick
        • Re: ale napřed si přiznejme
          18.10.2013 21:35

          v tomto podvečerním diskuzním kroužku :-), že první jakoby Homo s.přešla do "USA"po zaledněné Aljašce z Asie. Ale ten "raný rozkvět" tam budovali ti, co si říkali Rychlý šíp, Bílá holubice apod. Ale ty money tam importovali, ti např. Aronové, Arielové s přívlastky Chajim, jejíchž generování zisků si mnoho nevážím - pokud je, ale uctívaš jako "otce této mocenské říše" tak jen krčím rameny. btw. vím, že téma na budování začatků našeho kapitalismu, modrých ptáků by tě zajímalo více, ale proto zde není prostor :-) krásný víkend
          AMN
  • Jak za komunistů.........
    18.10.2013 19:04

    Už jen ten výraz "politické křeče" mě vrací zpět dobrých 50 let. Kéž by se autor raději zmínil o politických křečích, které zmítají naší politickou Prahou, která je nám o něco bližší než ten Wašingtn. Tohle snad píše pro redakci naše Kalka :o)
    Stařec
    • Re: Jak za komunistů.........
      18.10.2013 21:23

      Ten multinick mě fakt žere. Ale o takového nesebejistého ctitele nemám zájem.
      Kalka.
      • o sebejistého ctitele nestojím :o))
        21.10.2013 2:50

        ta kalka jen ukazuje čím přemýšlí, jestli si myslí že jsem její ctitel. Opravdu je to půlopice.
        multinick
  • Redakce Patrie zase perli svoje moudra
    18.10.2013 18:56

    ".......Politické křeče, které vidíme ve Washingtonu, nejsou o tom, zda prezident a Kongres dovedou najít cestu ke zvednutí dluhového stropu. Jejich základem je rekordní příjmová nerovnost a naprostý nesoulad......" Je před volbama tak zase budeme bušit do Ameriky a všech těch, co by chtěli jejich manýry zavést u nás. Proč se redakce nezmíní o Rusech, kde je rozdíl mezi chudými a boharými nejrazantnějsí na celém světě. Alespon' vidíme kdo ovládá naše media. Babiš to určitě není. .....Děkujeme redakce za vysvětlení.
    světo běžec
    • Re: Redakce Patrie zase perli svoje moudra
      18.10.2013 21:25

      Multinick se vydává za světa běžce. Spíš je ale běžencem před svým já.
      Kalka.
    • Re: Redakce Patrie zase perli svoje moudra
      18.10.2013 20:11

      možná bys mohl zvolit jiný nick - patria pouze přeložila - zdoj: FT Alphaville, autoři : persony ze Swiss bank. A co se týče FT domnívám se, že jejich archiv od roku 1888 skrývá mnohé tajemné, ale zejmená faktické.
      AMN
      • Persony ze Swiss bank.......
        21.10.2013 2:23

        ty ani nevíš o co jde. Ne o autora článku, nejsme takoví blbci aby jsme to nevěděli, to si myslíš jen ty, ale tady se mluvi o výběru článku. Proč tedy zdejší pisálek nenapíše něco z vlastní hlavy - jestli na to má a cítí takové nutkání něčím přispívat. To pak musime být vděčný že tam nedal třeba Mein Kampf. To by bylo dokonce vhodnější téma než socializmus v USA. Tam jsou pravě proto, že ho tam nemají, tak daleko před ostatními. Kdyby tam ten socializmus bývali měli tak už na něj taky dávno dojeli. Proto tam ted' maji takové problémy a dluhy, protože se to tam Barak Husejn Obama snaží pomalu prosadit. Poprvé od založeni USA dluhy za 17 Bilionů dolarů. Když končil G.W.Bush tak to byly 4 Biliony.
        multinick
  •  
    18.10.2013 15:23

    tohle muze platit pro nekoho, kdo nema monopol na dolar. A to usa ma.
    sazkar
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university