Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zlato ztrácí příznivce i mezi centrálními bankami. Nákupy klesly o třetinu. Rusko prodává

Zlato ztrácí příznivce i mezi centrálními bankami. Nákupy klesly o třetinu. Rusko prodává

30.10.2013 16:37
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Poptávka po zlatě ze strany centrálních bank ochabuje v souladu s všeobecným trendem. V některých případech dokonce převažuje nabídka. Kdysi velmi populární komodita, která po 12 letech setrvalého zdražování letos poprvé utrpěla dramatický propad a dostala se do spárů medvědů, tak ztrácí další důležitou oporu.

Podle dat Mezinárodního měnového fondu (MMF) v září poprvé po delší době k prodeji zlatých rezerv přistoupila ruská centrální banka. Ta se přitom od roku 2010 podílela na 30 % všech nákupů centrálních bank. Stejně jako v případě ostatních rozvijících se ekonomik Rusko nakupovalo zlato ve snaze diverzifikovat portfolio devizových rezerv a snížit závislost na amerických státních dluhopisech, které už před dvěma lety postihl jeden downgrade.

Změna v politice Moskvy a dalších světových metropolí je dalším faktorem, který bude doléhat na ceny vzácného kovu, jež od začátku roku spadly o 19 %. Naposledy zlato meziroční bilanci uzavíralo s minusovým znaménkem v roce 2000. V následující dekádě ho vpřed hnaly nejprve nové finanční produkty, které obchodování s komoditou zpřístupnily široké investorské obci. Ještě větší oblibě se mu dostalo po propuknutí finanční krize, doprovázené ztrátou důvěry v klasická investiční aktiva a později obavami z inflačních následků expanzivní měnové politiky. Pět let po začátku pumpování levných peněz do ekonomiky je ale jasné, že se prognózy dramatického zrychlení inflace nenaplnily.

Zlato jako produkt, který nepřináší pravidelný výnos a jehož držba se může prodražit, vypadá najednou v porovnání s ostatními aktivy méně atraktivně. Spekulace o blížícím se konci stimulačních nákupů státních a hypotéčních dluhopisů ze strany amerického Fedu přes léto pomohly dluhopisovým výnosům, které se do té doby držely rekordně nízko. Akcie lámou jeden rekord za druhým, přičemž burzy ve Spojených státech už dva roky nepoznaly korekci.

Na náhlém propadu si spálily prsty mnohé hedgeové fondy, v čele s Johnem Paulsonem, který vydělal jmění během finanční krize a do poslední chvíle ve zlatě držel velké peníze.

Centrální banky na tom z tohoto pohledu nejsou o moc lépe. Až do roku 2009, kdy se ceny vyšplhaly k 1200 USD za unci, u nich převažovala tendence prodávat. Čistými kupci se staly až o rok později, kdy už se kotace posunuly do pásma 1100-1400 USD. Emerging markets tehdy začaly diverzifikovat hory devizových rezerv nashromážděných v důsledku velkých obchodních přebytků. Nákupy pokračovaly i v bublinatých letech 2011 a 2012. Letos se karta obrátila. Kvůli zpomalení růstu a preferencím investorů upřednostňujícím trhy v Evropě a USA se mnoho zemí musí vyrovnávat s odlivem kapitálu a oslabováním svých měn. Rezervy jsou požívány na zmírnění těchto pohybů, a nezbývá jich tedy tolik na nákupy zlata. Navíc řada centrálních bank po nedávných propadech čeká, co se bude dít dál a kde se ceny ustálí. Mnoho bankéřů si navíc pravděpodobně rve vlasy, protože nakupovali v době, kdy byly ceny nejvýš za 30 let.

Podle konzultantů z Thomson Reuters GFMS by centrální banky měly po dvou letech nárůstů letos snížit objem nákupů o 34 %. Dosavadní data MMF prognózu potvrzují. Od ledna do konce srpna banky nakoupily 6,2 mil. troyských uncí, což o víc než třetinu zaostává za 9,6 mil. uncí ze stejného období loňského roku. Ruská centrální banka se v září zbavila 12 tisíc uncí.

Celkově nyní centrální banky podle odhadů MMF drží něco přes miliardu uncí, tedy kolem 29 tisíc metrických tun. Většina si podle očekávání analytiků nahromaděné pruty v trezorech ponechá a bude dále jejich množství zvyšovat, i když pomalejším tempem. Představitelé německé, francouzské a argentinské centrální banky v září uvedli, že neplánují vzácný kov prodávat. Nákupy zlata prý jsou součástí investiční strategie, jejíž časový horizont se měří na desetiletí a nepodléhá úvahám o výnosnosti. „Nesledujeme trendy. Musíme postupovat opatrně a pomalu,“ uvedl na nedávné konferenci o zlatě zástupce guvernéra argentinské centrální banky Ignacio Basco.

„Investoři, ať už jsou to jednotlivci či centrální banky, se mohou chovat jako ovce,“ kontruje Christoph Eidl, výkonný ředitel komoditně zaměřeného fondu Tiberius Asset Management, který spravuje aktiva za 1,55 mld. USD.

(Zdroje: WSJ, Bloomberg, MMF)


Váš názor
  •  
    31.10.2013 10:22

    uz aj mocni neveria ze ini veria ze zlato ma cenu..alebo ako goldmanom vysli ich zakulisne tahy :)
    laik
Aktuální komentáře
29.03.2024
11:43Perly týdne: Snižovat váhu technologií? Síla americké ekonomiky a sazby. Japonský trh mimořádný?
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m