Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ukončíme „cenovou explozi“ elektřiny z obnovitelných zdrojů, shoduje se budoucí německá vláda (+komentář)

Ukončíme „cenovou explozi“ elektřiny z obnovitelných zdrojů, shoduje se budoucí německá vláda (+komentář)

11.11.2013 10:46, aktualizováno: 11.11. 16:03

Aktualizováno

Nová německá vláda, kterou budou naši sousedé mít nejspíš do Vánoc, už nyní jasně deklaruje, že zatočí s příliš subvencovanou čistou energií a zbaví zemi druhé nejdražší elektřiny v Evropě. Klíčem k omezení podpory energetických zdrojů, jejíž náklady zvyšují účty Němců za elektřinu, má podle dohody CDU/CSU a SPD být především omezení rozvoje větrných elektráren. Obě strany velké vládní koalice, která bude s největší pravděpodobností základem pro třetí kabinet v čele s Angelou Merkelovou, se o víkendu shodly na výrazném omezení podpory elektřiny z obnovitelných zdrojů. Cena elektřiny s dodávkou v příštím roce roste o 0,5 procenta na 38,1 EUR/MWh.  

Dohoda počítá především s omezením plánů na rozvoj větrné energie. Zatímco dosavadní vládní plán předpokládal, že kapacita větrných elektráren provozovaných na moři do roku 2020 stoupne na 10 tisíc megawattů, vyjednavači CDU/CSU a SPD se shodli na revizi tohoto cíle na 6,5 tisíce megawattů. Ještě výraznější sestupné revize doznal cíl do roku 2030, který byl ponížen z dosavadních 25 GW na 15 GW. 

Stranou škrtů v plánech vlády, která podle odhadů obou stran může začít Německu vládnout ještě před Vánoci, ale nezůstanou ani větrné elektrárny působící na kontinentu. Dohoda politických špiček u nich počítá s omezením subvencí a s tlakem na vlastníky většiny obnovitelných zdrojů energie, aby vyrobenou elektřinu prodávali přímo na trhu. 

„Dohoda na snížení podpory energie z větrných zdrojů není důvodem k tomu, aby toto odvětví propadalo panice,“ uvedla pro agenturu Bloomberg lobbistická skupina BWE, když akcie Nordex SE padají až o 19 procent a akcie Vestas Wind Systems jsou o 6 procent níže. Nic prý ale podle lobbistů ještě není zcela rozhodnuto.

Vyjednavači CDU/CSU a SPD se o víkendu dohodli také na nutnosti omezit rozvoj produkce energie z biomasy, zatímco podporu pro solární elektrárny hodlají ponechat beze změny. Ve hře podle informací agentury Bloomberg zůstává také možnost určité formy podpory pro velké průmyslové spotřebitele elektřiny.

Dohoda by podle agentury DPA měla být oficiálně schválena ještě dnes během velkého kola koaličních rozhovorů. Úřadující ministr životního prostředí Peter Altmaier (CDU) v souvislosti s dohodou hovoří o doposud největší změně zákona o energii z obnovitelných zdrojů od jeho schválení. Sporným bodem zatím zůstává cíl pro podíl obnovitelných zdrojů na celkové produkci elektřiny. CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové chce, aby tento podíl do roku 2030 vzrostl ze současných asi 25 procent na 50 až 55 procent, zatímco SPD prosazuje nárůst na 75 procent. Dle jednoho ze zákonodárců SPD dnešní jednání nejspíš přinesou také dohodu na nutnosti navýšit tento podíl do roku 2020 na 40 procent z dosud plánovaných 35 procent.

„Revize zákona o energii z obnovitelných zdrojů, bude ústředním projektem velké koalice,“ slíbil včera před novináři ministr životního prostředí Peter Altmaier po jednání s SPD. „Díky těmto změnám bude energetická transformace předvídatelnější a dlouhodobě dosažitelnější,“ dodal.

Obrat v rétorice Merkelové

Merkelová už před dvěma lety rozhodla, že Německo postupně přestane využívat jadernou energii. Inspirovala ji k tomu především havárie jaderné elektrárny v japonské Fukušimě. Německo se pak přihlásilo k mnohem většímu využití energie z obnovitelných zdrojů.

„Německo si nemůže dovolit příliš váhat s přechodem na obnovitelné zdroje energie a musí mít na paměti, že větší část nákladů na tento proces budou muset nést i velké průmyslové podniky,“ říkala Merkelová ještě letos v březnu. Před zářijovými volbami a po tlaku energetické lobby ale již Merkelová v létě připouštěla možnou revizi zákona a podpoře čisté energie po volbách.

Němci nyní, podobně jako Češi, platí náklady na podporu obnovitelné energie prostřednictvím ekologických poplatků zahrnutých do cen elektřiny. V letošním roce by celková výše těchto poplatků měla činit 20,3 miliardy eur (téměř 550 miliard korun), v roce 2014 by potom měla stoupnout na zhruba 23,5 miliardy eur. V této souvislosti Merkelová ve svém aktuálním týdenním podcastu o „nákladové explozi,“ kterou je nutné zkrotit.  

Větší vstřícnost k potřebám energetik, jejíž zástupci Merkelová opakovaně vyzývali ke změnám nastavení politického rámce pro tento sektor, potom žena považovaná za nejvlivnější na celém světě ukázala i před necelým měsícem. „Potřebujeme určité odložení aukcí emisních povolenek CO2, aby se jejich cen vrátila na rozumné úrovně,“ uvedla Angela Merkelová v polovině října a poslala vzhůru ceny povolenek a s ní provázanou cenu elektřiny. Konkrétní akce potom přišla v pátek, kdy členské zemně dali zelenou přípravě legislativy pro omezení problému převisu nabídky emisních povolenek.

Mezi energetikami volajícími po jasné evropské politice v oblasti podpory obnovitelných zdrojů energie a nízkoemisních zdrojů energie figuruje i česká skupina ČEZ. Finanční ředitel ČEZu (556,6 CZK, -1,87%) Martin Novák v září označil klesající ceny elektřiny a emisních povolenek spolu s měnícími se regulatorními podmínkami napříč Evropou za jeden z důvodů, proč ČEZ navzdory očekávání nenavýšil prognózu ziskovosti pro letošní rok, a navíc by mohl ještě letos být nucen k vytváření opravných položek k dlouhodobým aktivům. Skupina ČEZ zveřejní své výsledky hospodaření zítra před otevřením trhu.

„Pravděpodobná dohoda o snížení podpory větrným elektrárnám v Německu je podle nás nezbytným doplňkem nyní již jednotnějšího postupu Německa směrem k dražším evropským emisním povolenkám v budoucnu, tak aby dále příliš nerostl celkový účet za elektřinu německým domácnostem. Obě iniciativy pravděpodobné budoucí velké koalice v Německu by podle nás měly dodávat oporu cenám silové elektřiny v středoevropském regionu. V delším horizontu tak počítáme s jejím mírným růstem, což by mělo pomoci hospodaření většiny regionálních výrobců elektřiny od roku 2015 dále, především pak těm „nízko-emisním“, jako jsou Verbund, E.ON, či domácí ČEZ,“ uvedl k víkendové dohodě CDU/CSU a SPD Tomáš Sýkora, analytik Patria Direct.

(Zdroj: Bloomberg, ČTK, DPA, ČEZ, FAZ)


Čtěte více:

Německo obětí svého úspěchu u obnovitelných zdrojů
01.03.2013 7:58
Německo je světovou jedničkou ve výrobě elektřiny z obnovitelných zdro...
Merkelová: S přechodem na obnovitelné zdroje energie nelze váhat. Cenu zaplatí i průmysl
08.03.2013 11:09
Německo si nemůže dovolit příliš váhat s přechodem na obnovitelné zdro...
Siemens radí Merkelové: Odklon od jádra je dobrý nápad, ale mohl by stát o 150 miliard eur méně
05.06.2013 18:38
Podpora obnovitelných zdrojů energie vyjde letos Německo na rekordních...
Merkelová bojuje o třetí funkční období: Eurozóna musí následovat vedení Německa na cestě k růstu
10.06.2013 12:03
Chcete růst ekonomiky? Držte se osvědčeného německého receptu - kombin...
Evropské utility: Růst ceny emisních povolenek se zdá být pravděpodobnější (vyšší cíl pro ČEZ)
31.10.2013 13:58
Agentura Reuters v pondělí napsala, že německá sociálně-demokratická S...
Dnešní hlasování o povolenkách může být oporou pro ČEZ (komentář)
08.11.2013 9:31
Členské státy EU dnes v souladu s našimi dřívějšími indikacemi na dneš...

Váš názor
  • Chybné rozhodnutí hned od začátku
    11.11.2013 11:14

    Paní Merkelová udělala Německu škodu o které se nikomu ani nezdá. Za zrušení výroby elektrřny z atomovek by měla jít do vězení a ne dále vést Německo. Hned ze začátku bylo jasné, že havárie Fukušimi nemá žádnou souvislost s elektrárnemi v Evropě, kde jsou zcela odlišné zeměpisné a tektonické podmínky. To je tak vždy, když rozhodují politici a ne odborníci. Příkladů je i u nás bezpočet. Bohužel.
    karel777
    • Re: Chybné rozhodnutí hned od začátku
      11.11.2013 11:26

      ty odborniku, havarie Fukusimy byla zapricinena lidskym faktorem a ten muze zpusobit jeste horsi katastrofu v Evrope.
      fluidum
      •  
        11.11.2013 13:17

        RE:Ty odborníku... U Fukušimi došlo k zaplavení dieselových agregátů pohánějící chlazení reaktoru. Elektrárna byla postavena na úrovni hladiny moře, což asi není nijak prozřetelné. Temelín je asi podle Tebe na tektonickém zlomu a Plechý začne za chvíli chrlit lávu a v SRN asi také. Ber to jako můj názor a Ty máš jiný. Já jsem zastáncem jádra a pokud je vše zabezpečeno jak má být (doporučuji Ti navštívit Temelín) tak je to bezpečná energie. Dnes se již objevují názory, kdy i vědci upozorňují na fakt, že tisíce GWh odebrané větru ovlivňují počasí regionu za elektrárnami. Dnes se tomu možná oponenti smějí ale zda je to pravda se teprve ukáže. Uvědom si, že všichni ovčani jsou nedobrovolnými solárními nevolníky, kdy jsou nuceni odebírat něco za netržní cenu zatím co jiní vydělávají miliardy. Nehovořím o bioplynkách, to je další kravina. Zemědělci místo brambor pěstují kukuřici, plundrují pole a nakonec vyrábějí elektřinu.
        karel777
        • Podle japonské parlamentní vyšetřovací komise
          11.11.2013 14:08

          Podle zprávy japonské parlamentní vyšetřovací komise katastrofu nezavinila přílivová vlna tsunami, ale člověk. "Šlo o havárii způsobenou člověkem. Bylo ji možné předvídat a měla být předvídána. Dalo se jí zabránit a mělo se jí zabránit," uvádí komise.
          fluidum
      • fluidum
        11.11.2013 11:32

        Který parchant to zemětřesení způsobil? Dal bych mu po rukách.
        Velkamedvědice
Aktuální komentáře
25.04.2024
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.