Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nexen Tire zvažuje továrnu v ČR. Dodává pro Škodu, Hyundai i Kiu

Nexen Tire zvažuje továrnu v ČR. Dodává pro Škodu, Hyundai i Kiu

26.03.2014 10:34
Autor: ČTK

Jihokorejský výrobce pneumatik Nexen Tire uvažuje o výstavbě závodu v České republice. Oznámila to dnes firma. Potvrdila tak dřívější spekulace o možném umístění továrny v Česku. Upozornila však, že konečné rozhodnutí ještě nepadlo. Nexen patří mezi dodavatele mladoboleslavské automobilky Škoda Auto a jihokorejské Hyundai Motor. 

"Zvažujeme (tuto továrnu), protože potřebujeme rozšířit výrobní kapacitu ve středně dlouhém a dlouhém období. Nic však nebylo rozhodnuto," uvedla společnost Nexen ve zprávě pro jihokorejskou burzu. V současnosti má firma závody v Jižní Koreji a v Číně, napsala agentura Reuters. 

Škoda Auto tento měsíc oznámila, že uzavřela se společností Nexen dohodu o dodávkách pneumatik pro modely Rapid a Octavia. Nexen dodává pneumatiky také automobilce Hyundai, česká továrna Hyundai však mezi odběratele Nexenu nepatří. 

Hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček loni oznámil, že do zóny Triangle u Žatce by mohl přijít nový investor, který by vytvořil 1000 pracovních míst a investoval až deset miliard korun. Podle některých informací by mělo jít právě o firmu Nexen.

Společnost Nexen Tire Corporation byla založena v roce 1942. Sídlo firmy je v jihokorejském Jangsanu, kde je zaměstnáno 2275 lidí. V roce 2007 firma otevřela pobočku v Číně. 

Nexen se zaměřuje na výrobu pneumatik pro osobní automobily, lehká užitková vozidla (LUV) a sportovně užitková vozidla (SUV). Firma v současnosti vyváží pneumatiky do 130 zemí světa. 

Za rok 2012 firma vykázala čistý zisk 133,4 miliardy wonů (asi 2,5 miliardy Kč). Pro srovnání, jeden z největších světových výrobců pneumatik, společnost Michelin (91,02 EUR, 2,09%), měla v tomtéž roce čistý zisk v přepočtu asi 40 miliard

Pneumatiky Nexen používá česká automobilka Škoda na svých modelech Octavia a Rapid. Jako originální komponenty využívají pneumatiky Nexen i korejské automobilky Hyundai a Kia, které mají továrny v Česku a na Slovensku. Nexen na svém webu uvádí, že je Hyundai používá například u modelu i30.

Česká republika již několik let úspěšně láká nejrůznější jihokorejské investory. Doposud největší jihokorejskou investicí v Česku je nošovická automobilka Hyundai, kterou následovali i dodavatelé dílů. Korejci také například vstoupili do letecké dopravy, když koupili podíl v Českých aeroliniích. Státní agentura CzechInvest do ČR od roku 1993 přilákala dvacet korejských investic o celkovém objemu téměř 47 miliard korun. Investice pomohly vytvořit 8600 pracovních míst. Dnes oznámil jihokorejský výrobce pneumatik Nexen Tire, že uvažuje o výstavbě závodu v České republice. 

Výběr korejských investic v ČR z posledních let:

- V roce 2008 zahájila výrobu automobilů v nošovické továrně na Frýdecko-Místecku společnost Hyundai Motor Manufacturing Czech. Investiční náklady dosáhly 1,1 miliardy eur (30,1 miliardy Kč). Byl to vůbec první závod firmy v Evropě.
- Moravskoslezský kraj se stal sídlem i dalších investic, jakými jsou závod Sungwoo Hitech (2006) na výrobu částí automobilových karoserií a společnost Plakor Czech, která lisuje plastové komponenty pro korejské automobilky Hyundai a Kia Motors.
- V Chlebovicích u Frýdku-Místku provozuje závod výrobce plastových autodílů Hanwha. Na nedávné rozšíření areálu o další haly má firma vynaložit 160 milionů eur (asi 4,4 miliardy Kč).
- Továrnu v Třinci za sedm až osm milionů eur (zhruba 192 až 219 milionů Kč) se rozhodla postavit firma Deachang Seat, dodavatel dílů pro automobilky Hyundai v Česku a Kia na Slovensku. Firma v roce 2011 zakoupila pozemek v průmyslové zóně Baliny.
- V říjnu 2013 otevřela korejská GS Caltex, která produkuje plastový granulát pro další použití například při výrobě automobilů nebo domácích spotřebičů, svůj první závod v Evropě v průmyslové zóně Nové Pole v Karviné. Investovala 400 milionů korun.
- Loni se korejské aerolinie Korean Air staly vlastníkem 44procentního podílu v ČSA, za který zaplatily 2,64 milionu eur (tehdy 68,3 milionu Kč).
- V roce 2009 koupila jihokorejská strojírenská skupina Doosan plzeňskou Škodu Power (nyní Doosan Škoda Power), která je v současnosti jedním z pěti nejsilnějších světových výrobků turbín. Investice byla ve výši 11,5 miliardy korun.
- Mezi první korejské firmy, které v České republice začaly podnikat, patřily společnosti Samsung (433,05 EUR, 3,43%), LG Group či Daewoo.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    14:30USA - HDP, q/q a
    14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.