Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Čtveřice signálů přehřívajícího se akciového trhu

Čtveřice signálů přehřívajícího se akciového trhu

02.07.2014 16:25
Autor: Jan Šumbera, Patria Research

Americké akciové trhy prochází dlouhotrvající býčí rally a stupňuje se tak obezřetnost investorů vyhlížejících možnou korekci. Olej do ohně přilila také americká CNNMoney, která sestavila čtveřici signálů přehřívajícího se akciového trhu, která by měla strašit obezřetného investora.

1. Závislost trhů na měnovém stimulu Fedu: Nekonvenční programy společně s nízkou úrovní sazeb zvyšují aktivitu investorů, kteří tak přehlížejí reálný a geopolitický vývoj. Alespoň tak nějak by se daly shrnout závěry každoroční zprávy Bank for International Settlements (BIS), která sdružuje centrální banky celého světa.

BIS se domnívá, že až agresivní snaha investorů vyhledat vyšší míru zhodnocení vede k realokaci investic směrem k rizikovějším dluhopisům evropských a rozvojových ekonomik a také korporátním bondům. Stejným způsobem pak působí na poptávku po akciových titulech, čímž jejich cena na burzách (nejen amerických) narůstá.

Snížená míra averze k riziku pak sice působí pozitivně v růstovém trendu, kdy jsou investoři za větší odhodlání obvykle odměněni, při případné korekci však dochází k hlubokosáhlým ztrátám.

2. Akcie jsou nadhodnocené: Pokud se podíváme na Shiller PE ukazatal, který měří inflačně očištěný vývoj zisku vůči ceně, vyjde nám, že index S&P 500 obchoduje nad úrovní 26 násobku poměru PE. Právě na úrovni 26 pak dle studie Credit Suisse dochází u amerických trhů k obrátce a následuje pět let záporných kapitálových výnosů. Pozitivně navíc nevyznívá ani srovnání s dlouhodobým průměrem (sledované období více než 130 let), ten totiž vykazuje hodnotu 16,5 násobku.

Poprvé se Shiller PE ukazatel objevil nad úrovní 25 v roce 1901, což si následně zopakoval i v neblahém roce 1929. Svůj rekord si pak vylepšil na začátku nového milénia, kdy během „technologického boomu“ vyšplhal až k hodnotě 44. Hranici 26 násobku překročil také před propuknutím nedávné finanční krize.

3. Trhy výrazně „předbíhají“ současný růstový vývoj hospodářství: Podle Davida Kotoka, ředitele pro investice společnosti Cumberland Advisors, pouze jedinkrát v historii dosáhla valuace akciového trhu vůči americkému HDP vyšší hodnoty, než na které se v současné chvíli nachází. Tou periodou byla ona již připomínaná technologická bublina z přelomu tisíciletí. Narůstající hodnota akciového trhu při zpomaleném vývoji HDP pak celkový poměr nadále navyšuje.

4. Firemní šéfové ztrácí optimismus: Konzultantská společnost Deloitte v pondělí zveřejnila závěry svého výzkumu mezi finančními řediteli společností sídlících v USA. Výsledek? Američtí CFO snížili svá zisková očekávání pro letošní rok, stejně tak nepočítají s růstem kapitálových výdajů. Podle vyjádření Delloite tak finanční šéfové větří problémy na trzích a omezují aktivitu svých korporací.


Hledání možných signálů korekce je v plném proudu. Jistě se dá oponovat, že měnový stimulus Fedu postupně odeznívá a trhy přesto udržují nastavený kurz. Že nadhodnocení akcií může reflektovat zářnou budoucnost výkonnosti oceňovaných společností. Že podíl valuace akcií vůči HDP nemá až tak velkou vypovídací hodnotu a že Kotoka při výpočtu nevhodně zvolil periodu (počítal s americkým HDP prvního kvartálu, které bylo výrazně vychýleno z důvodu silné zimy). Stejně tak lze pak nižší očekávání označit za jistou formu bezpečnostního polštáře, který si CFO vytvářejí, aby nezklamali vysoké nároky investorů.

I proto by bylo troufalé na základě výše zmíněné čtveřice označit trhy za přeceněné a "připravené ke korekci". Přesto dozajista stojí za zamyšlení a investorovi poskytují (další) užitečné vodítko. Vodítko k tomu, jak si vypěstovat obezřetnost, která ho uchrání od dramatických ztrát.

Zdroj: CNNMoney





Čtěte více:

Čeká trhy bouře, nebo spíš „pozitivní“ korekce?
30.06.2014 6:00
Deutsche Bank snížila odhad růstu světového ekonomiky a varovala, že f...
Krugman o škodlivém bohatství dynastií a „inflační hysterii“ na Wall Street
02.07.2014 6:30
Greg Mankiw ve svém článku pro NYTimes obhajuje bohatství, které je zí...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data