Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Směrují nás centrální banky k dalšímu kolapsu?

Směrují nás centrální banky k dalšímu kolapsu?

11.07.2014 11:08
Autor: Redakce, Patria.cz

Banka pro mezinárodní vypořádání BIS vyvolala minulý týden pozdvižení. Ve své výroční zprávě vyjádřila nesouhlas se strategií, kterou dnes používá řada centrálních bank. Na její obranu se naopak záhy postavila Janet Yellen. Jen výjimečně je možné vidět v reálném čase tak dobrou ukázku rozdílných filozofií. Obě strany mají k dispozici stejná data, ale jejich interpretace je opačná. Do značné míry můžeme tento spor vnímat jako „wicksellianská BIS proti keynesiánské šéfce Fedu“.

Podívejme se nejdříve na několik podobností, které u obou pohledů nalezneme. Obě strany souhlasí s tím, že finanční kolapsy, které vyvolají „rozvahové recese“, vedou k hlubokým a dlouhým propadům ekonomik. Souhlas panuje i ohledně toho, že inflace se pravděpodobně v dohledné době neobjeví a že současné oživení by mělo být využito k posílení rozvah finančního sektoru. K tomu by měly sloužit makroprudenční nástroje a regulace. Zde však společné body končí.

BIS vnímá poslední krizi jako důsledek řady předchozích cyklů. Během nich centrální banky sledovaly asymetrickou politiku: V době útlumu ji výrazně uvolnily, zatímco během oživení následovalo jen mírné utažení. V průměru tak byla monetární politika příliš uvolněná, a to podpořilo trend rostoucího zadlužení a rizikových finančních investic. Finanční cyklus, který je mnohem delší než cyklus ekonomický, dosáhl vrcholu v roce 2008. I nyní se ale podle BIS centrální banky snaží o další podporu zadlužení namísto toho, aby podporovaly jeho snižování. Podle BIS musí nejdříve dojít k posílení rozvah firem a domácností a až pak přijde růst investic.

Střední proud ekonomů z centrálních bank popírá, že by tyto instituce držely politiku dlouhodobě příliš uvolněnou. Yellen tvrdí, že vyšší sazby by před poslední krizí nezabránily bublině na trhu s nemovitostmi. Uznává, že došlo k chybám, ale bylo tomu tak v oblasti regulace. Vyšší sazby by podle ní výrazně zhoršily nezaměstnanost, ovšem k omezení dluhu a nebezpečných finančních inovací by příliš nepřispěly.

BIS tvrdí, že sazby blízko nuly a kvantitativní uvolňování už v současné době nejsou moc efektivní, namísto toho uměle nafukují ceny aktiv a blokují snížení dluhu. Yellen má úplně jiný pohled. Podle ní neplatí, že by QE bylo neefektivní, nebo by měl být snižován nadměrný dluh. Jestliže je něco špatně, pak jsou to příliš vysoké reálné sazby. Těm totiž nulová hranice nominálních sazeb brání v dalším poklesu na rovnovážnou úroveň. Mnohem větší nebezpečí tak představuje příliš brzký a ne příliš opožděný exit z uvolněné monetární politiky.

Vedle uvedeného najdeme i další rozdíly. BIS se domnívá, že během poslední recese došlo k permanentnímu poškození potenciálu ekonomiky. Současný střední proud takový pohled odmítá, ztráta kapacit je podle něho jen přechodná, a pokud dojde k posílení poptávky, budou kapacity obnoveny. Tyto rozdíly v názorech se pak promítají i v rozdílných pohledech na fiskální politiku. Podle BIS je uvolněnější, než se zdá, protože HDP se nevrátí na předchozí trend. Keynesiánci tvrdí, že fiskální politika nesmí být utažena dříve, než se produkt dostane na trend. BIS také tvrdí, že v současné době je namístě mezinárodní spolupráce centrálních bank. Důsledky jejich kroků jsou totiž patrné daleko za hranicemi příslušné země, což vede k riziku měnových válek a protekcionismu. BIS tak kritizuje přístup, kdy se každá centrální banka stará pouze o to, jak vypadá její domácí ekonomika.

Claudio Borio a jeho kolegové z BIS udělali současné makroekonomii velkou službu tím, že jasně formulovali wicksellianský pohled. Paul Krugman ale správně poukazuje na to, že BIS se v minulosti mýlila ohledně inflační hrozby. Její analýza reálné ekonomiky také pravděpodobně nedoceňuje význam poptávkových šoků. Něco úplně jiného ale představuje riziko finanční nestability. Je velmi optimistické domnívat se, že makroprudenční nástroje stačí na zažehnání této hrozby. Reálná ekonomika a finanční sektor mají nyní rozdílné potřeby a pro monetární politiku to představuje velké dilema. BIS měla před krizí pravdu ohledně rizikového chování na finančních trzích. Jeho výsledkem byl největší poptávkový šok století. Keynesiáni by si měli být vědomi toho, že tento vývoj se může opakovat.

Zdroj: Blog Gavyna Daviese


Čtěte více:

FED je na nejlepší cestě k dosažení svých cílů. A co dál?
07.07.2014 16:00
Od počátku problémů na finančních trzích v roce 2008 a následného zahá...
Fed: kvantitativní uvolňování může skončit již v říjnu
10.07.2014 8:48
Měnový výbor americké centrální banky (Fed) začal na svém posledním...
Výzkum mezi ekonomy: Růst amerického HDP zpomalí, Fed však urychlí proces zvyšování sazeb
11.07.2014 7:39
Ačkoliv ekonomové snížili své odhady růstu amerického HDP ve druhém k...

Váš názor
  •  
    11.07.2014 11:59

    Konečně nějaký text alespoň poněkud na druhém břehu. Asymetrická politika centrálních bank je realitou a tato realita je způsobená tím, že jsou to také jenom politické instituce.
    Pracovitý Prosecký
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.