Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rusko platí za izolaci vysokou cenu, unese tlak naložený na svých hospodářských bedrech?

Rusko platí za izolaci vysokou cenu, unese tlak naložený na svých hospodářských bedrech?

28.07.2014 12:39
Autor: Jan Šumbera, Patria Research

Ukrajinská krize znamená pro Rusko větší problémy, než se možná v úvodu dalo očekávat. Narůstající izolace totiž tvrdě dopadá na hospodářství země, které se nachází v hlubokosáhlých potížích.

Klíčový ukazatel HDP tak podle všeho letos dosáhne velice slabých čísel. V prvním kvartále sice ještě vyšplhal na 0,9 %, podle MMF se však jednalo o poslední záblesk naděje. Organizace koncem minulého týdne totiž přistoupila ke snížení svého celoročního odhadu růstu HDP Ruska na 0,2 % z původních 1,3 %. Někteří ekonomové jsou dokonce pesimističtější a předpovídají Rusku recesi. Špatný obraz spojený se zápornou rolí v ukrajinském konfliktu má dle nich totiž vést k ještě tvrdším hospodářským problémům.

Jedním z nich by měl být pokračující úbytek zahraničního kapitálu. Tvrdé sankce ze strany USA a hrozící omezení obchodní spolupráce totiž již nyní přimělo zahraniční investory ke stahování svého kapitálu. Ruské společnosti tak komplikovaně hledají prostředky pro svůj růst a ekonomika trpí na nedostatek investičních projektů. Co víc, Evropskou unií avizovaná možnost znepřístupnění kapitálu ruským společnostem může znamenat akceleraci problémů s financováním. Odliv kapitálu pak významně promlouvá do vývoje rublu. Ten v letošním roce proti dolaru ztratil přes 6 %. Na první pohled pozitivní zpráva pro ruské exportéry, je pořádným problémem pro obyvatelstvo největšího státu světa. Oslabující rubl totiž snižuje relativní kupní sílu jejich peněz a přispívá již tak extrémně silným inflačním tlakům. Míra inflace proto v červenci vyšplhala na 7,8 %. Jádrová inflace dosáhla 7,5 %.

Právě neustávající růst cen přiměl minulý týden ruskou centrální banku ještě zpřísnit měnovou restrikci. Po třetí od března tak vrcholná instituce monetární politiky přistoupila na zvýšení svých úrokových sazeb, které nyní dosahují 8 %. To je při pohledu na nízké sazby centrálních bank prakticky ve všech vyspělých ekonomikách pořádně vzácná rarita. Vyšší sazby kromě boje s inflací mají přispět k zastavení odlivu zahraničního kapitálu ze země. Pro investory by totiž mohly v prostředí nízkých světových úrokových sazeb znamenat ještě lákavější možnost zajímavého zhodnocení finančních prostředků. Na druhou stranu jsou však obavy z možných dodatečných sankcí či dokonce utlumení obchodní spolupráce s Ruskem výrazným motivem pro zvýšení rizikové přirážky, kterou investor na zdejším trhu bude vyžadovat. I proto není zdaleka jasné, jestli efekt zvýšení sazeb bude dostatečným motivem pro rizikovější expozici.

Vyšší sazby pak s sebou nesou značná rizika. V případě, že se nepodaří zastavit odliv kapitálu ze země, může ruské hospodářství zasáhnout problém spojený s aktivitou tržních subjektů. Vyšší sazby totiž motivují k úspoře, namísto investic a spotřeby. Pro hospodářství země, které zaznamenává pokles spotřebních výdajů, a také celkových investic je další negativní tlak pořádnou zátěží na již tak přetěžovaná bedra.

Do budoucna tak pro Rusko zůstává hned několik klíčových otazníků. Prvním z nich je, jaký zaujmout postoj v ukrajinském konfliktu. Pozice „zlého bráchy“ totiž může znamenat dodatečné sankce a dokonce odstřižení od evropských finančních zdrojů, které ruské společnosti potřebují. Ruku v ruce s tím přichází na řadu řešení problému s akcelerující inflací. I v jejím případě je však hlavním úkolem zbrzdění odlivu kapitálu, který vytváří tlak na růst cen skrze oslabující rubl.

Zdroje: IMF, World Bank, CNNMoney,


Čtěte více:

Putin posílí ruskou vojenskou moc v reakci na aktivizaci NATO
22.07.2014 15:18
Rusko musí posílit svou vojenskou moc v reakci na aktivizaci NATO ve v...
Rusko versus Izrael: rozdílná reakce trhů na riziko
23.07.2014 12:48
Válečné konflikty, nebo pouze náznak zhoršení bezpečnostní situace v r...
Víkendář: Státy blahobytu a povalečů, kolaps Ruska do šesti měsíců
26.07.2014 10:00
Kolaps ruské ekonomiky do šesti měsíců?Spojené státy mají dost sil na ...

Váš názor
  • Až se příští zima zeptá,
    29.07.2014 13:50

    co dělala Evropa v létě, potom odpověď na otázku zda "Rusko unese tlak naložený na svých hospodářských bedrech" by byla z dnešního pohledu zatížena velikou statistickou chybou - totiž předpovědí počasí. Pokud by však byl středoevropský prostor zaplaven v zimě mrazivě chladným vzduchem déle trvající sibiřské tlakové výše, je možno si položit křišťálově čistou otázku už nyní: "Unesla by Evropa na svých lidských i hospodářských bedrech eventuální ztrátu tlaku ruského plynu?"
    Lišák
  • Otázka v zmysle akcia a reakciaby mala znieť
    29.07.2014 13:35

    Unesie Európa na svojích bedrách ruskú zimu? Až si začne Rusko uplatňovať sankcie v oblastiach ktore budu postihovať EU ako verného psíka USA, to len potom bude radosti. Súdruhovia. A je to le taký jedoduchý fyzikálny prírodný a prirodzený zákon akcie a reakcie. Alebo si myslíte, že svet existuje len preto, že existuje EU, alebo USA ? Takých pupkov sveta už na tej zemi bolooo. Uvidíme ake vysledky prinesie koniec roku a 1.Q. 2015. To sa prejavia sankcie na plno. A podrezanýkonár EU možno aj spadne. To len n na želanie USA.
    jářku
    • Re: Otázka v zmysle akcia a reakciaby mala znieť
      29.07.2014 14:09

      Ty jsi fakt zábavný... Pamatuješ na nedávnou historii CCCP? To si tak jednou jeden herec v USA nepatrně kýchnul a celý ten zatuchlý moloch se svými satelity zhroutil, jak domeček z karet. Amíci se prostě rozhodli svého úhlavního nepřítele odzbrojit. Šlo to lehce, páč rusáci neumí dát žádné věci přidanou hodnotu. A nikdy to umět nebudou.
      Jesse
    • Re: Otázka v zmysle akcia a reakciaby mala znieť
      29.07.2014 13:58

      ... vidíš to zbytečně moc černě :)) ... dívej se na to optimisticky :)) ... od té doby co západní země přišli na to, že dodávky strategických surovin ( ropa, plyn, zlato, diamanty, stříbro, nikl, zinek, olovo, atd. ) lze obchodovat na papírový futures tak pevně věřím, že i když Rusko či případně další země přestanou zásobovat trh touto komoditou, tak nově otevřené short pozice na danou komoditu nám zajistí, že nebude zbytečný "poplach", všichni budeme číst v denním tisku jak nám např. ropa prudce klesá k 1 USD / barel, čekají nás už jen SAMÁ POZITIVA A SOCIÁLNÍ JISTOTY :)). Druhá strana "mince" bude ta, že budeme mrznout a ekonomika půjde do kelu :)). Nicméně i v tomto "propadu" půjde vidět budoucí "růst" neb bulvár začne malovat nové ekonomické vyhlídky ovčanům :)) KDY I DNES SE MÁME LÉPE NEŹ ZÍTRA, VČERA ... včera jste to říkal předsedo :DDD. Takže se neboj, vše je pod kontrolou. :))
      ……
    • Re: Otázka v zmysle akcia a reakciaby mala znieť
      29.07.2014 13:38

      Vem si tu růžovou pilulku a zase bude dobře.
      Velkamedvědice
Aktuální komentáře
28.03.2024
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
9:31Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace
10:44Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních ekonomických institutů
9:55Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2023
9:49Výsledky H&M za první kvartál překonávají odhady. Akcie přidávají 13 pct
9:23Rozbřesk: Březnová inflace v eurozóně ECB nerozhodí
9:07Komerční banka, a.s.: Oznámení o zahájení exkluzivního vyjednávání o prodeji dceřiné společnosti

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university