Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Munchau: Už i Bundesbanka je zoufalá, QE mělo začít před rokem

Munchau: Už i Bundesbanka je zoufalá, QE mělo začít před rokem

08.08.2014 16:41
Autor: Redakce, Patria.cz

Je jasné, že když začne konzervativní německá centrální banka volat po rychlejším růstu mezd, děje se v evropské ekonomice něco velmi vážného. Je to pravda. Všichni ve Frankfurtu, který je domovem pro Bundesbanku a ECB, totiž podcenili to, s jakou zatvrzelostí se bude inflace v eurozóně držet nízko. V listopadu došlo k jejímu prudkému propadu, v červenci se držela na 0,4 %. Ruské sankce budou na evropskou ekonomiku působit negativně a inflace bude nízko ještě déle. Itálii opět tíží stagnace, ve zbytku eurozóny ztratilo oživení své momentum. Pouze ve Španělsku dochází k určitému zvýšení tempa růstu. S nezaměstnaností na 24,5 % bych to ale snad ani nenazýval oživením.

Německá ekonomika si vede relativně dobře. I zde ovšem zůstává inflace pod cílem ECB, který je nastaven na 2 %. Bundesbanka nyní tvrdí, že mzdy by měly růst o 3 %. To odráží logiku německého vyjednávání o mzdách, které se odvíjí od výše inflace a růstu produktivity. Mzdy totiž rostou o inflaci plus dohodnuté procento z růstu produktivity. Podle tohoto systému by nemělo docházet k poklesu reálných mezd a zaměstnanci i akcionáři by měli profitovat z růstu produktivity. Návrh Bundesbanky odpovídá inflačnímu cíli ECB a celé očekávané výši letošního růstu produktivity.

Proč by ale měli zaměstnavatelé předstírat, že ceny rostou o 2 %, když ECB není dlouhodobě schopna tohoto cíle dosáhnout? Inflace nyní dosahuje 0,4 % a podle očekávání se během následujících dvou let, pro která jsou mzdy vyjednávány, nezvedne na 2 %. A proč by se měli zaměstnavatelé vzdát veškerých zisků z růstu produktivity? Reformy trhu práce, které byly provedeny v posledním desetiletí, snížily význam odborů. Zaměstnanci mají velkou motivaci k tomu, aby si drželi své pracovní místo, protože nezaměstnanost by pro ně znamenala velký pokles příjmů. Všechny reformy byly prováděny přesně s tím cílem, aby klesla síla odborů a mzdy nerostly nad míru danou inflací a produktivitou. K těmto dvěma bodům se přidává rostoucí nesoulad mezi oficiálně vyjednanými podmínkami a skutečnými mzdami. Jen 18 % německých zaměstnanců je v odborech, což je jedna z nejnižších úrovní v EU. Dohody v jednotlivých firmách se pak velmi často liší od toho, co bylo celkově vyjednáno.

Pro německé konzervativní ekonomy neznamená neustále unikající inflační cíl žádný velký problém. Byli by šťastní i v případě, kdyby se inflace pohybovala u nuly. Proč tedy Bundesbanka cítí potřebu volat po vyšších mzdách? Hans-Werner Sinn tvrdí, že Bundesbanka chce podniknout preventivní kroky proti kvantitativnímu uvolňování ze strany ECB. Ať už je důvod jakýkoliv, pochybuji o tom, že Bundesbanka bude úspěšná. Před dvaceti lety tomu mohlo být jinak. Nyní ale Německo tvoří součást měnové unie, která je téměř čtyřikrát větší než jeho ekonomika.

Volání po vyšších mzdách je znakem zoufalství. Ukazuje, že německá centrální banka nechce řešit jádro problému, kterým je nedostatečná agregátní poptávka. Na tu dolehla finanční krize, nadměrné fiskální utahování a opakované chyby v monetární politice. Eurozóna nepotřebuje státem nastavené mzdy, ale další monetární uvolnění. ECB měla začít s velkým programem nákupu aktiv už před rokem. EU by měla umožnit vládám, aby letos přestřelily své fiskální cíle. Fiskální kompakt by měl být opuštěn, protože od roku 2016 vyvolá další fiskální utrpení. Evropští politici se opět dostali do situace, kdy by měli učinit opak toho, co slíbili.

Zdroj: FT


Čtěte více:

ECB nechává politiku beze změny, prozatím vyčkává a připravuje se
07.08.2014 14:01
Evropská centrální banka dnes ponechala úrokové sazby beze změny. Zákl...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
01.05.2024
22:02Tisková konference předsedy Powella přinesla na trh volatilitu  
20:25Fed není spokojen se směřováním inflace k cíli. Nezměnil sazby, ubral z tempa redukce bilance a dolar po váhání ztrácí
17:21Dolar, euro a koruna v příštím roce. A svět s pestřejšími inflačními vzorci?
13:45Jakub Blaha k Amazonu (+2 %) po 1Q24: Tržby cloudové divize letos přesáhnou 100 miliard dolarů  
11:14Jakub Blaha: Tržby společnosti Starbucks klesly poprvé od roku 2020  
10:14Pro arte, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s.: Výroční zpráva k 31. 12. 2023
8:51HSBC: Silná ekonomika bude akciím dál pomáhat, důležitý je příběh klesající inflace
30.04.2024
22:01První den zasedání FEDu zámořské trhy poklesly  
21:35SALUTEM FUND SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:25J&T ARCH INVESTMENTS SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:05AMISTA investiční společnost, a.s.: FOCUS INVEST, investiční fond s proměnným zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva 2023
21:00AMISTA investiční společnost, a.s.: Maloja Investment SICAV a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
20:52AMISTA investiční společnost, a.s.: Outulný investiční fond s proměnným základním kapitálem, a. s - Výroční zpráva 2023
20:44J&T ARCH CONVERTIBLE SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
20:42AMISTA investiční společnost, a.s.: COMES invest, invest. fond s proměn. zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
17:55Kdy se konečně dostaví napřimování výnosové křivky?
17:44Footshop a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:27Pale Fire Financing a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:25Japonsko bojuje za silnější jen, ale trhy mu to nevěří  
17:13Akciové trhy zmítané výsledkovou sezónou  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:15USA - Změna zaměstnanosti (ADP)
16:00USA - Index ISM v průmyslu
16:00USA - Nově otevřená prac. místa
20:00USA - Jednání Fedu, základní sazba