Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Co by zvedlo ceny komodit?

Co by zvedlo ceny komodit?

29.08.2014 17:45

Vzpomínky na to, jak se po přelomu tisíciletí staly komodity velkým investičním hitem s exponenciálním cenovým růstem, jsou stále velmi živé. Na současný vývoj, kdy u většiny z těchto „reálných aktiv“ nelze najít jasný cenový trend, se tak můžeme dívat jako na nějakou anomálii. Vlastně by to ale mělo být obráceně – pokud odhlédneme od spekulací a úvah o ropných a jiných vrcholech, měly by ceny komodit být bez trendu, jen občas reagující na novou (z definice náhodnou) informaci ze strany poptávky, či nabídky.

V současné době je populární hovořit o různých nových normálech, komodity se ale podle zmíněné logiky vlastně vrací ke starému – předboomovému normálu bez trendu. Následující grafy ukazují u těch hlavních cenový vývoj za posledních rok. Zlato si podle mne našlo takovou v podstatě ryze psychologickou a relativně stabilní úroveň. Ta odpovídá kompromisu mezi vyprchanými výmarskými nadějemi zlatomilců na straně jedné a nenulové (i když minimální) pravděpodobnosti toho, že se centrální bankéři nakonec přece jen zblázní a přijde hypersupermegainflace na straně druhé. Stříbro je na tom podobně a platina ne o moc lépe.

Ropa je zajímavá – hodně se diskutuje o tom, proč její cena nereaguje na zvýšenou geopolitickou tenzi. Na FT například spekulují o tom, že za to může (dosti paradoxně) Rusko. Jím vyvolané geopolitické tlaky by podle této teorie byly více než vyváženy růstem rafinančncíh kapacit v této zemi a následným růstem jejich produkce. Nevím. Možná je ropa také tím posledním padlým na poli zkázopravecké víry v to, že vše jde do monetární zkázy a zachrání nás jen ta aktiva, na které si lze šáhnout.

11

Zdroj: Bespoke

Nevím, do jaké míry trh vlastně věnuje pozornost další, do zelena korodující komoditní hvězdě. Dr. Copper, neboli „doktor Měď“ si ale pozornost zaslouží. O jakého doktora jde? Měď se prý již tisíce let využívá v medicíně. Egypťané jí používali k léčbě poranění hrudi zasažené infekcí a k čištění vody určené k pití. Zdravotnické pomůcky z mědi mají silné antibakteriální účinky. Měď prý dokonce snižuje množství a ničí bakterie E.Coli, i kliky z ní vyrobené mají antibakteriální účinek a proto se někdy používají v nemocnicích a veřejných budovách s velkým pohybem lidí. Podobně tomu je s některými mincemi.

Z tohoto krátkého výčtu by se zdálo, že jde jednoznačně o doktora věd lékařských. Ale není tomu tak. Podle tržní pověsti jde o doktora věd ekonomických, protože pohyb ceny mědi má být dobrým indikátorem vývoje globální ekonomiky. Kdysi jsem se tomu zde pověnoval a závěr byl jednoduchý: Není to pravda. Navrhuji tedy titul nechat, ale úplně změnit specializaci. Měď podle mne dnes tak maximálně říká něco o vývoji v Číně. Roční vývoj její ceny by mi pak dával smysl. V podstatě totiž odráží to, jak vnímám čínský pokrok ve snaze změnit se bez toho, aby se nemusely měnit důležité věci zralé na změnu.

22

Zdroj: Bespoke

Nejsem technikem, ale chování některých komodit je z tohoto hlediska zajímavé. Zeleně je totiž v grafech vyznačeno pásmo plus mínus dvě směrodatné odchylky od padesátidenního průměru. Většina z popsaných komodit si podle všeho jen tak nedovolí prorazit takto vytyčené hranice a to jak směrem nahoru, tak směrem dolů. Nevím, zda na to existuje nějaká studie, ale podle mne je pravděpodobné, že čím méně je fundamentu, tím více je techniky. Nenechme se zmást výrazem „technika“ – jde hlavně o psychologii. Komodity jsou aktivem nefundamentálním. Což může znít jako paradox – jde o aktivum reálné, ale o fundamentu těžko hovořit, protože žádný příjem negenerují. Jinak řečeno, cena je správná přesně tam, kde zrovna je. Což otevírá prostor právě zmíněné psychologii a kreativitě. Naopak u akcií, které jsou podle některých názorů (nesprávně) jen „papírovým“ aktivem, je paradoxně fundamentu mnohem více.

Co nakopne komodity?

Co by mohlo ceny komodit plošně nakopnout? Monetární expanze, která by globálně vedla k prudkému růstu inflace – ta se nekoná a konat pravděpodobně nebude. Prudké zrychlení globálního růstu – nekoná se a pravděpodobně se konat nebude. I kdyby Spojené státy dosáhly rychlosti vyšší než únikové, o komoditách se rozhoduje jinde. Velmi měkké přistání Číny a následný vzlet – na víru v tento scénář musíme být velkými optimisty zavírajícími oči před systematickými (necyklickými) problémy země. Problémy na straně komoditní nabídky (těžby, pěstování, zpracování) – do této oblasti bylo díky předchozímu boomu hodně zainvestováno, ale samozřejmě s během světa se tu a tam úzká hrdla objevují. Ale ne plošně. Vlastně je to tedy nyní u komodit podobné, jako u akcií – plošné žně se nekonají, je třeba vybírat.

Na závěr opět otázka, na níž musí povinně a jasně odpovědět všichni věrozvěstové bublin: Pokud centrální banky drží sazby uměle nízko a záplavou likvidity ženou ceny aktiv do nesmyslných výšin, proč se to neprojevuje (hlavně) na fundamentálně těžko uchopitelných a „povídkových“ komoditách?




Čtěte více:

NWR slaví, restrukturalizace má zelenou
29.08.2014 15:58
Klíčové hlasování o budoucnosti těžařské společnosti NWR dopadlo dobře...

Váš názor
  • Záplava likvidity je mýtus
    01.09.2014 0:24

    Fed pouze vykupuje znehodnocené dlužní úpisy, které zase časem prodá, až se vrátí na původní hodnotu. Komodity půjdou dolů, protože břidlicová revoluce v USA mění všechno. Zlato čeká volný pád. Odpověď na otázku je jednoduchá. Centrální bance je úplně jedno, za jaký úrok půjčuje, neboť se jedná o fiktivní půjčky. Úloha centrální banky je podporovat růst nebo ho tlumit, když se růst přehřívá, zvyšováním úroků. Pardoxně lze jít až do mínusové sazby, je to pouze technická záležitost. Akcie půjdou nahoru a nahoru a komodity trochu dolů.
    Dan
    • Re: Záplava likvidity je mýtus
      01.09.2014 9:26

      Ale otázka zní, komu FED ty dluhopisy časem prodá? Nebo ještě lépe - je vůbec možné, aby třeba BOJ ještě někdy prodala dluhopisy, které ted tak masivně nakupuje?
      Nero
      •  
        01.09.2014 10:04

        Pravděpodobně je nebude prodávat nikdy. Tady jde jen o bázi, a tu může centrální banka snižovat, zvyšovat, anebo udržovat. Když chce bázi snížit, tak expirující dluhopisy nechá jednoduše vyplatit a další už nenakoupí a báze se sníží, aniž by musela nějaký dluhopisy na trhu prodávat. Samozřejmě, kdyby hrozila vysoká inflace a růst by byl hodně přepálenej, tak by ty dluhopisy na trhu prodávala, ale tenhle stav určitě teďko nehrozí.
        Nyk Lísn
        •  
          01.09.2014 19:46

          Když je nechá expirovat, tak je de facto prodá, protože expirující dluhopisy stát vyplácí z nově vydaných dluhopisů, které musí někomu prodat. Např. Japonci nemají šanci na trhu komukoliv své expirující dluhopisy prodat. Alespoň ne za dnešní výnos (0,50% desetiletý dluhopis). Pokud tedy BOJ nechá dluhopisy expirovat , zvedne se minimálně dramaticky úrok , což zas neunese rozpočet Japonska, takže se žádná rozvaha centrálních bank nikdy snižovat nebude. V lepším případě se bude zvyšovat v čase pouze o úroky. Prostě a jednoduše bez inflace ty dluhy států nejde vymazat, takže dřív nebo později nás to stejně nemine. Bezinflační variantou je pouze default, ale mnohem snadnější i méně bolestné je ty peníze natisknout.
          Nero
        •  
          01.09.2014 10:16

          Jj, to sou čachry... prase aby se v tom vyznalo :-)
          Jesse
Aktuální komentáře
19.04.2024
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data