Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Čína už tolik netáhne, v hledáčku je Etiopie, čeká nás další stěhování výrobců?

Čína už tolik netáhne, v hledáčku je Etiopie, čeká nás další stěhování výrobců?

08.09.2014 10:10
Autor: Redakce, Patria.cz

Základní mzdy v Číně rostou a výrobci levného textilu proto stále častěji hledají po celém světě nová výrobní místa s nižšími náklady. Jednou ze zemí, která těží z této změny, je Etiopie. Díky velmi nízkým mzdám, zlepšení dopravní infrastruktury a stabilním dodávkám levné elektřiny se druhé nejlidnatější zemi v Africe po Nigérii daří budovat pověst místa vhodného pro výrobu oděvů, obuvi a dalšího základního zboží, uvedla agentura Reuters.

Sektor je sice stále v plenkách a byrokracie a nedostatečné dopravní spojení znamenají, že podnikatelské náklady nejsou ještě tak nízké, jak by mohly být. Investice státu do výrobních zón a příchod firem z Turecka, Indie, Perského zálivu a Číny naznačují, že industrializace v zemi, kde je stále většina obyvatel závislá na zemědělství, zapouští kořeny.

"Museli jsme se přestěhovat kvůli vývoji ve zpracovatelském průmyslu v Číně, kvůli vysokému růstu mezd a surovin," řekla mluvčí čínské firmy Huajian. Firma vyrábí blízko etiopského hlavního městě měsíčně přes 300.000 párů bot a sandálů pro maloobchodní prodejce, jako Guess. "Etiopie je stabilní, vláda má zájem o industrializaci a jsou zde také nízké náklady na práci, desetinové ve srovnání s Čínou," dodala.


Vláda očekává, že hrubý domácí produkt země poroste o 11 procent ročně.
Mezinárodní měnový fond je sice střízlivější a čeká letos růst jen o 8,5 procenta, i tak bude Etiopie jednou z nejrychleji rostoucích ekonomik Afriky i světa.

Navzdory socialistickým kořenům vlády neexistuje v zemi minimální mzda. Firmy jako Huajian tak mohou vyplácet měsíčně mzdu kolem 50 až 70 dolarů (1 100 až 1 500 Kč). I tak je to více než činí průměrný příjem na hlavu. "Předtím jsem se všichni snažili vyjít s penězi. Nyní si můžeme dovolit řádnou zdravotní péči nebo posílat dítě do školy," popsal svoji situaci agentuře Reuters jeden ze zaměstnanců textilní továrny turecké firmy nedaleko hlavního města.

O textilní investice usilují také další země ve východní Africe, jako Keňa a Uganda. Nejsou však schopné Etiopii konkurovat ve vstupních nákladech. Třeba mzdy jsou v Etiopii o 60 procent nižší, než je průměr regionu.

V Etiopii již nyní žije 90 milionů obyvatel a očekává se, že jejich počet do roku 2030 dále poroste. Vláda se proto zoufale snaží přilákat investory, kteří by vytvořili nová pracovní místa. Přišla proto s množstvím pobídek jako daňové prázdniny a dotované úvěry s nízkými úrokovými sazbami. Silně investuje do vodních elektráren a nabízí elektřinu za pět amerických centů za kilowatthodinu, v sousední Keni je cena 24 centů.

Ministr obchodu a průmyslu chce, aby hodnota vývozu textilu ze země stoupla do pěti let na 1,5 miliardy USD ročně ze současných necelých 100 milionů USD.

Jediným problémem jsou byrokracie a doprava. Vláda se proto rozhodla ročně investovat do nové infrastruktury částku odpovídající dvěma třetinám HDP. Příští rok se tak má silniční síť rozšířit na 136.000 kilometrů z 50.000 v roce 2010. Do roku 2020 chce také vystavět 5000 kilometrů železničních tratí. V současnosti jich má 800 kilometrů.

Tým patnácti specialistů společnosti IBM představil etiopským lídrům sadu projektů, které jsou kritické pro rozvoj Etiopie, růst HDP a zapadají to tzv. transformačního plánu. Pracovníci pracovali přímo v Etiopii 4 týdny s vládními úředníky na oslovení a přilákání zahraničních investorů, zlepšení základní zdravotní péče pro všechny a přípravě plánu pro podporu ekonomiky.

Zdroj: ČTK, Reuters


Čtěte více:

Gigatovárna na baterie bude v Nevadě - Musk shodil
05.09.2014 14:48
Tesla přestala hrát poker a vybrala si Nevadu jako místo pro svou giga...
Asie vstupuje do týdne na poklidné notě, Čína dnes neobchoduje...
08.09.2014 8:39
Asijské akcie vstoupily do nového týdne na smíšené notě s tím, jak inv...
EURUSD - Denní a intradenní výhled: Euro po rozhodnutí ECB konsoliduje kolem 1,2950
08.09.2014 9:53
Měnový pár se dnes pohybuje pod hladinou denního pivotu na 1,2956 EURU...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data