Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Pokud si budeme stále klást špatné otázky, další krizi nezabráníme

Pokud si budeme stále klást špatné otázky, další krizi nezabráníme

07.10.2014 6:30
Autor: Redakce, Patria.cz

Co se týče předpovědi Velké recese a boje s ní, moderní makroekonomie středního proudu bezpochyby zklamala. Naše modely nás nevarovaly, maximálně ukazovaly na to, že na trhu nemovitostí se tvoří bublina. Navíc nám nepomohly v tom, abychom implementovali efektivní monetární a fiskální politiku v reakci na pád do recese. Volání po změně se ale příliš soustřeďuje na používané nástroje a techniky. Rozhodující jsou však otázky, které si klademe.

Je racionální pochybovat o teorii racionálních očekávání, dynamické optimalizaci a dalších konceptech, se kterými naše současné modely pracují. Částečně se tyto předpoklady používají proto, že bez nich je modelování ekonomiky velmi složité, či dokonce nemožné. Je ale také pravdou, že makroekonomové se domnívali, že nemá cenu zkoumat propady finančních trhů a tudíž se zabývat nějakými teoretickými komplikacemi. Například držitel Nobelovy ceny Robert Lucas v roce 2003 tvrdil, že „klíčový problém prevence depresí je vyřešen“. Situace byla dokonce taková, že kdo se tomuto tématu věnoval, čelil riziku posměchu od svých kolegů. Lucas také tvrdil, že keynesiánskou ekonomii, která se právě tématem hlubokého propadu ekonomiky zabývá, „už nikdo nebere vážně“.

Otázky, které si makroekonomové kladou, jsou většinou dány tím, v jaké situaci se ekonomika právě nachází. Výsměch keynesiánské ekonomii během Velké recese utichl. Opět se intenzivně zabýváme tím, jak zabránit hlubokému propadu a jak se s ním případně vyrovnat. To je dobře. Během takzvaného Velkého uklidnění jsme se měli mnohem více zajímat o to, proč se tak zmenšila volatilita ekonomiky. A poslední krize by měla být lekcí pro všechny, kteří tvrdili, že „prevence depresí je už vyřešena“.

Dnes bychom se měli zajímat například o mezinárodní pohyb finančních aktiv a obchodní bilance. Tato témata ale nyní leží úplně stranou veškeré pozornosti. Problém není celkově v tom, že bychom měli špatné nástroje a modely. Problém spočívá v sociologii ekonomické profese. Ta totiž brání tomu, abychom si kladli některé otázky. Bylo to patrné před Velkou recesí, kdy sociální tlak umlčoval důležité hlasy. Musíme si vybírat lepší otázky a mít hlavu otevřenou.

Autorem je ekonom Mark Thoma.

Zdroj: The Fiscal Times


Čtěte více:

10 značek, které Berkshire Hathaway drží v portfoliu
03.10.2014 10:21
Včera přišla do světa zpráva, že Warren Buffett je zase na nákupu. Ten...

Váš názor
  • Krize
    07.10.2014 11:00

    Ano máte pravdu. Krize let 2008-9 byla vyřešena tím přesunutím do budoucna. V USA drží FED úroky na NULE od 16.12.2008, tedy 6 let. Hrubý státní dluh USA je dnes blízko 18 bilionů USD a platí se z něj úrok 2 % . Ještě r. 2000 za běžných úrokových sazeb se platilo 6 % úroku. Kdyby dnes USA měly platit oněch 6 %, tak by ročně platily přes 1 000 000 000 000 Dolarů úroků. A to chci vidět. Velmi pochybuji, že je světová ekonomika v dobré kondici. ECB začíná s dalším QE, EU28 směřuje k deflaci. Japonsko pana Abaho je dle mého před krachem , vymírá a je obaleno obřím dluhem. Čína, dosavadní tahoun, má praskající bublinu nemovitostí, pokles investic, obří nadbytečné kapacity všude, ... dost možná ji čeká tvrdé přistání.
    wagner
  • Veliké tajemství
    07.10.2014 9:04

    Musím redakci Patria Online prozradit velké tajemství: Krizi lze pouze oslabit nebo přesunout. Zabránit ji nelze. Krize je ozdravný proces. Likviduje nesmyslně velké nebo špatně orientované výrobní kapacity a optimalizuje výrobní strukturu. Bez ní nemůže tržní ekonomika dlouhodobě fungovat. Chybná rozhodnutí se musejí nějak napravit, škody musí někdo zaplatit. Prosím, abyste to prozradili i pánům, jako je Krugman, Stieglitz, Obama, Draghi a jejich kolegům po celém světě. Děkuji!
    • Re: Veliké tajemství
      07.10.2014 11:17

      bohužel dnešní krize nic neřeší, protože se vymýšlejí další a další dotace na všechny možné nesmysli. Tohle není jen o ekonomoch, ale i zabedněncích ve vládách. Příští krize už bude hodně bolet a to celý svět včetně boháčů.
      tk69
Aktuální komentáře
19.04.2024
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data