Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Krugman: S vlastní centrální bankou nemá smysl bát se krize důvěry, důležitý je růst

Krugman: S vlastní centrální bankou nemá smysl bát se krize důvěry, důležitý je růst

18.11.2014 6:30
Autor: Redakce, Patria.cz

Už brzy pojedu do Japonska a tak se snažím dát dohromady pár čísel a myšlenek týkajících se Abenomie a poučení, která si můžeme odnést z pohledu na vývoj japonské ekonomiky. V první řadě bych byl rád, aby skončily ty neustálé dotazy týkající se možnosti, že se Evropa a Spojené státy vydají směrem k japonským ztraceným dekádám. Relevantní otázka totiž je, zda se vůbec lze tomuto scénáři vyhnout. Evropa i Spojené státy se blíží sedmému výročí Velké recese, americká ekonomika má daleko do plnohodnotného oživení, Evropa si neprošla oživením žádným. Japonsko už nyní navíc není varovným příkladem, ale naopak příkladem hodným následování.

Negativní pohled na vývoj v japonské ekonomice souvisí do značné míry s demografickým vývojem. Pokusil jsem se o výpočet tamního vývoje HDP na hlavu, ovšem s tím, že počítám pouze lidi v produktivním věku. Porovnání s eurozónou a USA vypadá následovně:

k

Japonsko na tom, co se týče růstu, není o moc hůře než Spojené státy a dokonce je mírně před eurozónou. To neznamená, že vše je v pořádku, ale nejde o žádnou hrůzu. Co se týče ekonomické politiky současné japonské vlády, tedy Abenomie, řada ekonomů včetně mě varovala před zvyšováním daní. To totiž celou strategii oživení ekonomiky výrazně podkopalo. Došlo k určitému oživení, jeho setrvačnost pak ale klesla a to je v nynější situaci vážný problém. Hlavním cílem je totiž rozbít deflační očekávání a naopak nastartovat očekávání mírné inflace, které zvedne celou ekonomiku k růstu. Indikátor očekávané inflace, který je založen na amerických TIPS, úrokovém diferenciálu a návratu k dlouhodobé paritě kupní síly, ukazuje, že očekávání skutečně rostou. Stále se však obávám, že Japonsko spadne do pasti příliš rychlé spokojenosti s dosaženými výsledky.

Celý problém se zvyšováním daní ukazuje na to, jaké škody může napáchat obecně přijímaný názor týkající se fiskální stimulace. Ten totiž tvrdí, že krátkodobou stimulaci musí doprovázet kroky, které zajistí dlouhodobou fiskální udržitelnost. Zní to rozumně, v praxi ale tento postup přináší neúspěchy. V USA dochází k tomu, že každá diskuse o krátkodobé stimulaci nakonec skončí debatami o státu blahobytu a nakonec se neudělá vůbec nic. A v ekonomice, které hrozí dlouhodobá deflace a kde musí být urgentně řešeny aktuální problémy, jsou úvahy o dlouhodobém vývoji úplně kontraproduktivní. Přesně k tomu došlo v Japonsku. Když například vidím, že MMF do své poslední zprávy týkající se této země musí vložit část s názvem „Důležitost fiskální udržitelnosti“, klesám na duchu. A se mnou možná celá Abenomie. Je těžké rozporovat udržitelnost, ale v současných podmínkách přemítání o ní jde o to, že se nevěnujeme palčivým problémům, které je nutno řešit.

Jak je to s argumentem, že pokud Japonsko daně zvyšovat nebude, ztratí důvěru trhů? Já sám nechápu, jak by podobný scénář měl fungovat. Pokud si totiž nějaká země půjčuje ve vlastní měně a nečelí inflačním tlakům, je těžké si představit, jak by mohla čelit krizi řeckého typu. Krátkodobé sazby totiž ovládá centrální banka, dlouhodobé sazby odrážejí očekávaný vývoj těch krátkodobých. Investoři by se mohli pokusit stlačit dolů kurz jenu, ale to by pro zemi bylo přínosem. Mohlo by dojít k propadu akciového trhu, ale ani to nepovažuji za pravděpodobné v době, kdy sazby leží nízko a korporátní zisky by rostly kvůli slabému jenu. Skutečně bych byl rád, kdyby mi někdo vysvětlil, jak by zmíněný negativní scénář měl v praxi fungovat. Jinak řečeno, ztráta důvěry (obavy z toho, že by Japonsko nakonec monetizovalo část svého dluhu) by v případě Japonska vlastně nebyla ničím negativním.

Obavy bychom měli mít naopak ze zmíněné možnosti opětovné ztráty setrvačnosti japonské ekonomiky. Předpokládejme, že druhé zvýšení daní by vedlo k poklesu tempa růstu a očekávané inflace. Může poté centrální banka důvěryhodně tvrdit, že do dvou let zvedne inflaci na 2 %? Dojde-li nyní ke zpomalení, bude to fatální úder na celé protideflační frontě. A to by mimochodem napáchalo i obrovské fiskální škody. Mohu se samozřejmě mýlit, protože celá věc je složitá. Jde ale o to, jakou váhu dáváme jednotlivým rizikům.

Zdroj: NYTimes, blog Paula Krugmana


Čtěte více:

Krugman: Vyšší růst s menším množstvím energie
17.10.2014 17:50
Zdá se, že došlo k zajímavému spojení tří naprosto odlišných skupin li...
Krugman: Mysterióní FED a zvyšování úrokových sazeb
13.11.2014 10:10
Jako obvykle, můj inbox je plný spekulací jestli FED zvýší úrokové mír...

Váš názor
  •  
    18.11.2014 14:52

    Tento pán je šialenec disponujúci mimoriadnou energiou fundovane obhajovať riešenie čohokoľvek navyšovaním dlhu. Ani jediný argument proti nekonečnému zadlžovaniu mu nedáva zmysel. Len by ma zaujímalo, či by takto mohol postupovať aj pri riadení svojich súkromných financií.
    Peter
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university