Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozhovor s T. Vlkem: Scénáře vývoje české koruny

Rozhovor s T. Vlkem: Scénáře vývoje české koruny

13.01.2015 16:31
Autor: Redakce, Patria.cz

Prodejci letos dorazili na korunu. Alespoň tomu napovídá dosavadní vývoj na forexovém trhu. Koruna totiž od začátku roku ztrácí proti dolaru a především pak euro několik procent. Opatrní investoři tak pochopitelně zbystřili a zvažují možné ochrany svého portfolia. Je však k nervozitě skutečně důvod? Na to, i mnohé další nám odpověděl analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

Koruna v posledních dnech prudce oslabila na vlně spekulací o posunutí kurzového závazku ČNB. Můžeme očekávat, že k takovému kroku skutečně centrální banka s ohledem na deflační tlaky přistoupí?

Vše záleží na posouzení rizik spojených s inflací. Bankéři se mohou obávat deflace a útlumu domácí poptávky, na druhou stranu ale mohou spatřovat pozitivní vliv levné ropy na ekonomiku a přechodnost dopadu do inflace. Pokud bude i nadále převládat druhý z těchto pohledů, další zásah nebude nutný. Roste však pravděpodobnost, že strach z deflace získá navrch, takže spekulace na další devalvaci rozhodně nejsou nepodložené.

Domnívám se, že minimálně na únorovém zasedání ještě k další devalvaci nedojde, ale do budoucna tu takové riziko určitě je. Interpretace inflačního vývoje jako pozitivního nákladového šoku z ropy nemusí vydržet. Ostatně, už při intervencích v roce 2013 inflaci částečně tlačily dolů faktory jako levnější energie, náprava telekomunikačního trhu či větší konkurence v maloobchodu, které těžko označit jako škodlivé.

Jak to tedy může s kurzem koruny v krátkodobém horizontu vypadat?

V případě, o kterém hovořím, tedy že ČNB na nejbližším jednání ještě nebude považovat vývoj za tak nebezpečný, aby hýbala s limitem, by se mělo koruně ulevit. Tlak na oslabení by opadl a naopak bychom mohli být svědky alespoň částečné korekce.

Pokud by ČNB byla přece jen nucena reagovat na rodící se deflační tlaky, jaké kroky by se daly očekávat?

Už teď je zřejmé, že ČNB nechá korunu v současném režimu o poznání déle, než všichni, včetně ní, předpokládali. Komunikaci této skutečnosti bych viděl jako první krok. V případě nutné reakce na deflační tlaky je pak v záloze těžší kalibr právě v podobě posunu samotného limitu pro kurz.

To znamená, že by mohlo dojít k posunu závazku ze stávajících 27 CZK/EUR až třeba na úroveň 28,5 CZK/EUR, na kterou kurz sestřelil tlak posledních dnů?

ČNB by podle mne nezvyšovala limit, jen aby „dohnala“ tržní kurz. Buď ho nechá stejný (a bude spokojena, že koruna oslabuje sama), nebo přistoupí k větším změnám. V takovém scénáři bych počítal s posunem na 29, či spíše 30 CZK/EUR.

Proti euru se koruně nedaří, mohla by najít podporu proti dolaru?

Kurz koruny k dolaru tlačí vzhůru kromě slabosti domácí měny i propad eura proti dolaru, který by měl pokračovat. I když tedy překotné oslabování k euru může koruna přerušit, vůči dolaru jí moc šancí nedávám a tento trend asi ještě bude pokračovat.





Čtěte více:

Koruna na 30 CZK/EUR? Už za tři měsíce, odhaduje Goldman Sachs!
12.01.2015 15:51
Americká investiční banka Goldman Sachs dnes aktualizovala svůj výhled...

Váš názor
  • Kupovat dolary
    13.01.2015 22:59

    Souhlasím s názorem Jesse, jen bych doplnil, že vidím ještě důvod tlaku centrální banky proti deflaci z dalšího důvodu, o kterém nemluví. Dluh státu se dá financovat vydanými dluhopisy. Když bude deflace tak by dlužník v podstatě měl splácet méně než si půjčí. Kdo by však koupil dluhopisy se záporným úrokem? Nikdo. Při probíhající inflaci splácí v podstatě stát za půjčené peníze méně než jaká je jejich skutečná hodnota neboť inflace znehodnocuje peníze atd. Proto vidím rostoucí trend dolaru pro další období min. 12 měsíců.
    Ringo
  • V podstatě se to má tak:
    13.01.2015 17:41

    země se dlouho zadlužovala (přestože bylo jasné, že naše ekonomika nemá na to, aby si mohla dovolit vyšší úroveń zadlužení. měli jsme schodkové rozpočty i v době, kdy byl silný růst... včíl nastává období kdy za ten mejdan musíme zaplatit . Protože další zvyšování daní je politicky neprůchodné, tak se jde cestou relativizace dluhů - tedy znehodnocením měny a následně i dluhů. Jinými slovy - zaplatí to ti, co se chovali rozumně, mají nějaké úspory,.. a zaplatí to lidi poklesem životní úrovně. To je ale jenom první krok...následovat budou min 2-3 kroky vzad - po té, co se evropská ekonomika zhoupne důle, tak naše ekonomika při současném kursu dostane totální průjem a koupeschopnost obyvatelstva půjde při kursu 30 kč a míře nezaměstnanosti k 9% úplně do sraček... a ČNB se z toho bludného kruhu už nikdy nevymotá. V okamžiku, když by totiž nastal obrat v kursu koruny, tak posilování kursu koruny přinese sebou zlevnění ...a představa poklesu cen do budoucnosti donutí lidí odkládat opět nákupy...a jsme zase na začátku- jenom o 2 patra níž... Jinými slovy- dojde na slova těch ekonomů., kteří varovali ČNB před zhoubnými následky jejich intervence - zejména v tom, že si zatarasí cestu zpět...a dlouhodobě slabý kurs koruny bude pro nás znamenat obrovské ztráty při eventuelním přechodu na euro...
    Jesse
    •  
      13.01.2015 18:30

      :-) Napoveda: O nezamestnanosti v nejake CR, intervenci nejake CNB a zvysenych nakupech v supermarketech v Brne to fakt neni. Pokud jsi uroven 6+, tak pardon a davno to vis.
      Mezernik
  • Masochismus ČNB
    13.01.2015 16:49

    ČNB je masochistická, vypadá to, jakoby jí dělalo radost už jen pomyšlení na to, že koruna bude zase slabší. Bohatství celého národa se nezvýší ustavičnými devalvacemi koruny, právě naopak. Deflace způsobená nižšími cenami ropy a plynu je užitečná, zvýší množství peněz v ekonomice (které by jinak odplynuly do Ruska) a tím i bohatství národa. To asi ČNB vadí.
    Mira
    • Re: Masochismus ČNB
      13.01.2015 17:13

      Vidím v tom přípravu na zavedení eura deflace je jenom záminka. V zájmu politiků je aby byl v době jeho zavedení kurz co nejhorší. Stát má většinu dluhu v korunách takže si tím uměle sníží hodnotu dluhu a zároveň obere lidi o část úspor. Nemůžou ale devalvovat korunu na 35 CZK/EUR najednou to by byl moc velký šok, takže to udělají postupně v průběhu pár let.
      maciz6
Aktuální komentáře
16.04.2024
23:15Wall Street nadále pod tlakem  
17:48Inflace a sazby v letošním roce – scénář od Bank of America
17:21Stres z výnosů pokračuje a brání akciím se zvednout, banky sentiment nezlepšily  
16:06MMF: Česká ekonomika letos poroste o 0,7 %, světová více než čtyřnásobným tempem
15:45Komentář analytika k Morgan Stanley: Oživení investičního bankovnictví a rostoucí příjmy ze správy majetku  
14:20RMS Mezzanine, a.s.: Přijetí nového úvěru od společnosti JTPEG INVESTMENTSFUND I SICAV, a.s.
14:20ÚOHS povolil skupině Colt CZ nákup výrobce munice Sellier&Bellot
13:56Morgan Stanley (+3 %) posiluje obraz silných výsledků amerických bank díky tradingu i správě aktiv
13:19Obchodníci Bank of America podpořili výsledky, čistý zisk za 1Q skončil v souladu s očekáváním
12:08Důvěra investorů v německou ekonomiku se zlepšila více, než se čekalo
12:06Akcie, které jsou tento týden po výsledcích připravené na divokou jízdu  
11:23Dnešní trhy: Čína nedokáže vyvážit zklamání z amerických sazeb  
9:34Microsoft investuje do AI firmy G42 ze Spojených arabských emirátů
9:05Rozbřesk: Geopolitika opět v centru pozornosti, koruna odolává vyšším sazbám v zahraničí
8:46Avast nesouhlasí s pokutou za neanonymizované údaje, čínská data přinesla smíšený obrázek o ekonomice a evropské futures jsou temně rudé  
8:32Čínská ekonomika ve čtvrtletí meziročně stoupla o 5,3 pct, předčila očekávání
6:35Siegel: Momentum může stále nahrávat velkým technologiím, nakonec se ale projeví valuační diskonty jiných firem
15.04.2024
22:02Wall Street zahájila týden obdobně jako zakončila ten minulý  
17:10Funguje to, ale s použitelností je to horší…
17:05Investoři se začínají víc bát Fedu než Íránu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
4:00Čína - HDP, y/y
4:00Čína - Maloobchodní tržby, y/y
4:00Čína - Průmyslová výroba, y/y
11:00DE - Index očekávání ZEW
14:30USA - Počet nově zahájených staveb
15:15USA - Průmyslová výroba, m/m