Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Krugman: Švýcarská chyba a záhada měnových kurzů

Krugman: Švýcarská chyba a záhada měnových kurzů

23.01.2015 13:20
Autor: Redakce, Patria.cz

Švýcarsko je známé svými hodinami a pevnou měnou. Jiné země mohou experimentovat se svou ekonomickou politikou, ve Švýcarsku to je ale nemyslitelné. Tedy bylo. Minulý týden šokovala švýcarská centrální banka finanční svět, a to hned dvakrát. Upustila od navázání kurzu franku na euro a snížila sazby, které se vztahují k bankovním rezervám na záporných 0,75 %. Bouře na trzích tím byla zajištěna. Obavy bychom ale měli mít všichni, ať už držíme nějaká aktiva související s vývojem ve Švýcarsku, nebo ne. Postup tamní centrální banky totiž ukazuje, jak těžký je boj s deflací, která nyní pohlcuje celou světovou ekonomiku.

Obvyklá pravidla ekonomické politiky se po roce 2008 změnila. To, čeho jsme si dříve cenili, se nyní stalo hříchem. Snaha spořit nyní doléhá na investice negativně, fiskální utahování vede ke stagnaci a švýcarská pověst země s pevným bankovním systémem a měnou jim je také na obtíž. Když Řecko spadlo do krize a Evropou se šířila panika, peníze tekly směrem k bezpečným přístavům a tedy i do Švýcarska. Jeho měna posilovala a devastovala jeho konkurenceschopnost. Hrozilo nebezpečí, že se země dostane do deflační spirály. Centrální banka se tedy snažila o oslabení kurzu. V pokrizovém světě to ovšem není tak jednoduché. Švýcaři zkoušeli prodávat franky a kupovat eura a tím získali obrovskou hromadu společné evropské měny. Ale to nepomohlo.

V roce 2011 vyzkoušela centrální banka jiný trik: Prohlásila, že „masivní nadhodnocení měnového kurzu je hrozbou pro celou ekonomiku.“ A nastavila kurzu pevnou hranici s tím, že bude nakupovat zahraniční měnu, aby se jí udržela. Banka jednoznačně doufala, že takový závazek povede k tomu, že nakonec nebude muset nakupovat tolik eur. Po tři roky to fungovalo, minulý týden to ale Švýcaři najednou vzdali. Nikdo s určitostí neví proč. Nikdo, koho znám, nevěří oficiálnímu vysvětlení, že jde o reakci na oslabující euro. Zdá se spíš, že se nová vlna kapitálu snažila zaparkovat na franku a udržování pevného kurzu už bylo příliš drahé.

Podle mého názoru udělali Švýcaři velkou chybu, osud této země ale není zase tak důležitý ve srovnání s tím, jak těžký je boj s deflačními silami v celé světové ekonomice. Nejde jen o Evropu a Japonsko. Pravděpodobně hovoříme i o Číně. Spojené státy si poslední dobou vedou velmi dobře, ale bylo by naivní předpokládat, že jsou vůči deflaci imunní. Je jasné, že bychom se měli velmi intenzivně snažit o to, abychom se k deflaci ani nepřiblížili. Je to jeden z důvodů, proč je osekání vládních výdajů v depresi tak špatným krokem. Zrovna tak bychom měli být velmi opatrní, co se týče zvyšování sazeb. I pokud jsme přesvědčeni, že deflace není okamžitou hrozbou.

V USA nyní neexistují známky růstu inflace, řada lidí ale tvrdí, že Fed by měl už brzy začít zvyšovat sazby. Jsou to ti samí lidé, kteří v roce 2010 tvrdili, že hlavním problémem není nezaměstnanost, ale deficity. Trhy ukazují, že inflační očekávání se propadají. Investoři se tak obávají deflace i přesto, že Fed tyto obavy nesdílí. Já ano. Pokud americké oživení oslabí, utažení monetární politiky se ukáže jako šílenství. Poučme se od Švýcarů. Po celé generace si budovali pevnou měnu a nyní za to platí.

Všichni si pamatujeme tzv. „taper tantrum“ – prudký růst výnosů v USA poté, co Fed začal signalizovat, že skončí s nákupy aktiv. Jedním z důsledků byl prudký propad kurzů měn rozvíjejících se ekonomik. Dával smysl, protože očekávané výnosy dluhopisů v USA měly růst a investoři měli tudíž menší motivaci k nákupům dluhopisů v Brazílii či Indii. Je tu ale jedna záhada: Vše nakonec utichlo, americké výnosy zase klesly, ale měny rozvíjejících se zemí zůstaly oslabené (zeleně jsou v grafu vyznačeny výnosy amerických desetiletých dluhopisů):

krug

Co nám popsaný vývoj říká? Určitou odpověď nemám. Je možné, že jde o důkaz prasklé bubliny na rozvíjejících se trzích. Fed ji změnou své politiky propíchl a následný pokles sazeb v USA už ji znovu nenafukuje. Ale jak jsem uvedl, je to určitá záhada.

Zdroj: NYTimes, blog Paula Krugmana


Čtěte více:

Krugman: Příčiny a důsledky řecké devastace
22.12.2014 15:00
Řecká krize propukla před pěti lety a napáchala velké škody v Evropě i...
Krugman: Údolí zoufalců a rozhodující rána zlatu
14.01.2015 13:07
Pravicoví ekonomové mají podivný pohled na historii. Tvrdí například, ...

Váš názor
  • Někoho jiného
    29.01.2015 9:34

    Mohli byste citovat také někoho jiného, než tohoto populistického neokeynesiánce? Který investor se, prosím, bojí deflace? Můžete mi nějakého ukázat? Z deflace mají strach především dlužníci, mezi nimi premiant v zadlužování - stát.
Aktuální komentáře
23.04.2024
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  
11:35Akcie se zvedají z pátečního propadu, sentiment však zůstává křehký  
11:18Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů