Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Fed se definitivně osvobodil - záda si kryje možností oddálit zvýšení sazeb!

Fed se definitivně osvobodil - záda si kryje možností oddálit zvýšení sazeb!

18.02.2015 21:29
Autor: Jan Šumbera, Patria Research

Tak tohle čekal asi jenom málokdo. Americká centrální banka zveřejnila zápis ze svého lednového zasedání, který nahrál do karet těm, kdo v brzkou normalizaci měnové politiky nevěří. Vyplynulo z něj totiž, že se hned několik členů výborů s ohledem na stávající rizika přiklání spíše k udržení úrokových sazeb na rekordně nízkých úrovních po delší dobu.

Důvodů pak zpráva uvádí hned několik. Zcela klíčovou roli pak pochopitelně hraje inflace. Velká část zástupců Fedu totiž vyjádřila své obavy ze stávájícího ochlazení dynamiky růstu cen, který je patrný také už i u jádrové inflace (očištěná o ceny energií a potravin). To některé představitele Fedu znepokojuje, neboť by podle jejich vyjádření mohl posun k dvouprocentnímu inflačnímu cíli trvat déle, než se původně očekávalo. Avšak nižší cenovou dynamiku lze připsat na vrub tranzitivním vlivům spojeným s poklesem cen ropy. Mezi ně patří jak samotný pokles, který se projevuje v spotřebitelském koši (na jádrové inflaci se neprojeví), tak také nepřímý vliv v podobě snížení cen u produktů, jejichž nákladovou položku tvoří právě ropa (to už má vliv i na onu jádrovou inflaci). Tranzitivní vlivy by však postupem času měly vyprchat a příznivý vliv na hospodářství by měl rozproudit poptávkou (pravděpodobně i setrvačnou) inflaci. Za další nepříznivý faktor zápis označil nadále střídmý růstový výhled pro zahraniční hospodářství, který však dle některých členů výboru postupně odezní v reakci na přijaté kroky centrálních bank (především QE od ECB). Příliš radosti u zástupců Fedu nevzbuzuje ani pohled na stále utlumenou aktivitu v nemovitostním sektoru. V něm se projevuje jeden ze základních nešvarů stávajícího vývoje americké ekonomiky, tedy příliš pomalý růst nominálních mezd. Jsou to právě mzdy, respektive jejich akcelerační pohyb, které ovlivňují disponibilní důchod domácností, a tedy konečnou spotřebu. V situaci, kdy se nominální mzdy pohybují vzhůru pomalu, mohou domácnosti ze snahy ochránit se před budoucími nástrahami přebytek v disponibilních důchodech způsobený poklesem cen ropy absorbovat do úspor. Předpokládaný pozitivní vliv z nákladového šoku na spotřebu pak bude tlumený.

Klíčová role trhu práce

Kromě faktorů podporujících oddálení procesu zvyšování sazeb existují i příznivější body. Hrubý domácí produkt podle zprávy roste navzdory zpomalení oproti úrovni třetího čtvrtletí rychlejším tempem, než kterým se zvedá potenciální produkt (reprezentuje v podstatě posun ve výrobní kapacitě země). Vyplývá z toho tudíž, že proces uzavírání mezery výstupu zdárně pokračuje. To ostatně dokládá také příznivý vývoj na trhu práce, který generuje nová pracovní místa. Míra nezaměstnanosti (aktuálně 5,6 %) jakožto indikátor uzavírání mezery proto tenduje ke své přirozené úrovni, která se dle Fedu formuje někde v rozmezí 5,2 – 5,5 %. Nevyužití kapacit tak na trhu práce mizí. Na druhou stranu je potřeba zmínit, že se objevují pro trh práce negativní signály v ropném průmyslu. Pokles cen komodity totiž vede těžaře ke snižování svých kapitálových výdajů, což zcela zastavuje či alespoň brzdí projekty vytvářející pracovní místa. Je to pak právě trh práce, jehož vývoj hodlá výbor v plánování procesu normalizace měnové politiky reflektovat. Zlepšení na trhu práce má totiž některé členy přesvědčit o příznivých ekonomických podmínkách, které přispějí postupnému posunu dynamiky růstu cen k vytyčenému inflačnímu cíli. Posun míry nezaměstnanosti na či dokonce pod přirozenou úroveň by totiž měl přispět k postupnému zrychlení tempa růstu mezd a po odeznění nákladového šoku by se cenový vývoj navrátil k úrovním blíže inflačnímu cíli.

Celkově tak zápis ze zasedání zahrál spíše na holubičí strunu. Signál některých členů výborů, že se přiklání k prodloužení periody rekordně nízkých sazeb však není až tak šokující, jak by se mohlo zdát. Nedávná změna klíčového rétorického spojení, kdy v oblasti termínu normalizace frázi „considerable time“ nahradilo „patient“ totiž měl primárně dopomoci rozvázání rukou samotnému Fedu. Dnes zveřejněný zápis proces „osvobození“ de facto dokončil. Klíčové faktory formující rozhodnutí Fedu, tedy inflace a nezaměstnanost, nadále pokračuje ve svém protisměrném trendu. Zatímco inflace kvůli tranzitivnímu vlivu nízkých cen ropy brzdí svou dynamiku, na trhu práce převažuje příznivý vývoj, který dopomáhá uzavírání mezery výstupu. I proto je logickou snahou Fedu uvolnit si v rozhodovacím mechanismu ruce a počkat na další vývoj plynoucí z přechodných faktorů. S jejich postupným vyprcháváním se obrázek americké ekonomiky dokreslí a umožní Fedu riskantní a i nadále připravované rozhodnutí o normalizaci učinit klidněji.


Čtěte více:

Fed si svou
07.01.2015 21:27
Americká centrální banka nechala investory nakouknout pod pokličku tvo...
29.01.2015 7:26
Letošní rok na finančních trzích patří s trochou nadsázky centrálním b...

Váš názor
  • FED
    19.02.2015 9:43

    Tohle bylo prekvapeni, tohle jenom byl prvni signal i primo z FEDu, ze proste proc by sel proti proudu, kdyz nemusi. Jinak libra a klauni v Londyne taky nevedi co a jak. Tam BoE tady blbne, ze se sazby zvysi. HAHA.
    sazkar
  • Šumbero
    19.02.2015 9:21

    ... tak já to čekal a psal jsem to zde minulý týden "do zblbnutí" škoda, že sis to nepřečetl :)). Končí jedna éra nulových sazeb a začíná nová éra záporných úrokových sazeb. Vzhledem k tomu, že 99% rozumí penězům asi tak jako zdejší autoři článků, je jasné, že fetiš v podobě dluhopisů a jejich "nesmrtelných" výnosů pomalu dozná změny. Stačí nastavit výnosy státáních dluhopisů na -3% k tomu nacílovat "tiše" inflaci k 2% ( státní statistika bude plácat o deflaci ) a za 10 let máte 50% dluhu umořených a pak ten cirkus můžete rozjet od začátku tj. zadlužování. Dluhopisy jsou na odpis, jediná rozumná investice je dnes investice do akcií. Chce to čas než většina pochopí, že FED blafoval a jsme stále ve velké krizi tj. depresi, ale tohle bulvár nikdy nenapíše ! Místo toho bude papouškovat "Tohle nikdo nečekal.... tohle čekal málokdo" apod.No nic zde je ztáta cokoliv rozepisovat, dejme tomu čas, ten ukáže zdali jsem to opět správně vystihl a zisky budou nádherné :)) ... Lovu zdar !!!
    ……
    • Re: Šumbero
      19.02.2015 9:32

      Musím souhlasit a ještě bych dodal. Finanční trh (firmy) si u zvykl (zvykly) na nízké sazby a jakékoliv zvýšení sazeb by znamenalo výrazný propad růstu HDP. Je otázka, jak budou do budoucna fungovat například pojišťovny, penzijní fondy..., vše co je víceméně založeno na dluhopisech a investicích s nižším rizikem (i když co je dnes nižší riziko, že).
      tk69
Aktuální komentáře
25.04.2024
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.