Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Dopadne Španělsko jako Řecko?

Dopadne Španělsko jako Řecko?

26.03.2015 17:26
Autor: Redakce, Patria.cz

Španělsko by podobně jako Řecko mohlo vstoupit do fáze vysoké politické nejistoty, která se v zemi neobjevila od doby, kdy v ní na konci sedmdesátých let byla opět obnovena demokracie. Nelze totiž popřít, že současný vývoj se velmi podobá trendům v Řecku. Týká se to zejména poklesu životního standardu, nízké důvěry v celonárodní instituce, jako je vláda, parlament i jednotlivé politické strany, dále korupčních skandálů, osobního obohacování a korporátních skandálů.

Z prvního grafu je patrné, že medián příjmů se relativně k roku 2010 zdaleka nejvíce propadl v Řecku, kde nyní dosahuje asi 70 % výchozí hodnoty. V eurozóně jako celku medián naopak roste, ve Španělsku se dnes pohybuje nad 90 % výchozí hodnoty z roku 2010. Míra nezaměstnanosti (druhý graf) se ale ve Španělsku a Řecku nachází na poměrně podobných úrovních a drží se vysoko nad nezaměstnaností v Portugalsku či v celé eurozóně:

1v

I ve Španělsku se nyní mění pravidla politické hry. Na scéně se objevili noví hráči a končí doba, kdy politickému životu v zemi dominovaly dvě hlavní politické strany. V současné době budou o moc bojovat tři či dokonce čtyři významné strany. Přesto se však nedomníváme, že by ve Španělsku došlo k tak silným posunům jako v Řecku. Očekáváme, že nakonec vznikne koalice více stran, která bude možná lépe sloužit voličům, kteří jsou zklamáni vládou starých stran. Naopak nepředpokládáme, že by se Španělsko dostalo do série politických krizí, které by ho nakonec znatelně oslabily.

Jak ukazují další dva obrázky, odcházející vláda bude schopna poukazovat na znatelné zlepšení ekonomické situace. Od listopadu 2011 do voleb v prosinci 2015 dojde podle našich projekcí ke zvýšení tempa růstu až na 2,4 %. Nezaměstnanost (druhý graf) by měla klesnout z 24,2 % na úroveň 23 %. Měla by se zlepšit tvorba pracovních míst:

2

Pro vznik silné koaliční vlády hovoří i to, že ty nejtěžší reformy už byly ve Španělsku provedeny. Pod tlakem z Bruselu byl reformován trh práce, proběhla penzijní reforma, obecná vládní reforma, reformy na trhu se zbožím a službami a v bankovním systému. Ty nejméně populární kroky už má tedy země za sebou a nová vláda bude mít větší prostor pro manévrování a bude těžit ze zlepšujícího se ekonomického prostředí. Je pravděpodobné, že se bude více zaměřovat na politické problémy, včetně boje s korupcí, obnovy důvěry ve vládní instituce, či boje s pocitem beztrestnosti panujícím mezi vládnoucí „kastou“.

Zdroj: Natixis




Čtěte více:

Nejčastější otázka
26.03.2015 12:13
Kdybych měl říct, na kterou otázku musím odpovídat nejčastěji, bude to...
ČNB bude nadále korunu udržovat poblíž 27 EURCZK
26.03.2015 14:44
Bankovní rada České národní banky bude pokračovat v režimu devizových ...

Váš názor
  • Francie
    27.03.2015 1:53

    problem euro je Francie, ta zeme je jeden velky bordel a to nemyslim neporadek. Clanek o Francii by byl teda o hodne lepsi.
    sazkar
    • Re: Francie
      27.03.2015 7:00

      Mluvíš mi z duše. Jednoduše a srozumitelně. Výmysl jednotné Evropy byl poslední pokus barových pinglů, jak zastavit nebezpečí rozkladu rozšafné Francie, která je zvyklá na blahobyt, pohodlí, voňavky, kadeřníky, módu, umění, lásku atd..:-) Kde na to vzít? Nalákat okolní státy na ideologii "míru a přátelství" Kvůli tomu se dokonce snížili ke spojenectví s nedávným nepřítelem Německo. Bóžííínku ta ostuda... ale paničky na Montmártru to pochopily. Přece nebudou kvůli záchraně Francie oblékat montérky a makat ve výrobě, že...:-)))) Zdroje vyschly, kolonie už nevynáší, francozské kasty a několik nechutně bohatých klanů se nehodlaly podílet na rozdělení majetku a zároveň se hrozili nepokojů obyvatelstva. Takže sjednocená Evropa je doufám jejich poslední podvod, který jim už nevyjde.
      Jesse
      •  
        27.03.2015 8:01

        No nevim, ale tak skoda, ze tu se furt jenom utoci na jine a na Francii nikdo nerekne nic. Reseni fakt nevidim, rozpad eura fakt ale nechci. Takze cekam, ze nekdo chytrejsi neco vymysli, mozna by ale stacil i clanek. Ale od Natixis asi nic nepride. Ale obavam se, ze prave Francie bude znamenat konec soucasneho eura. Ale mozna jsem to jenom ja a ono se to resi a jenom ja o tom nic nevim.
        sazkar
        •  
          27.03.2015 9:00

          Problém je už střelče znám - nikdo pomazaný nepřijde a nikdo NIC nevyřeší. Nejschůdnější cesta vede zpět k normálu, tedy národním státům a jejich ekonomikám, čímž se opět ozdraví konkurenční vztahy mezi státy. Já nevím, že se tu socanská internacionála snaží o nějakou kolektivizaci a přitom už velká část světa poznala na vlastní kůži tuto zhovadilost zrůdné ideologie. Evropa si zaslouží víc než "jednu měnu, jednu říši a jednoho vůdce":-))
          Jesse
Aktuální komentáře
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly
10:15Inflace v Británii v březnu klesla na 3,2 procenta, je nejníže za dva a půl roku
9:17Výrobce čipů ASML je díky vývozu do Číny v zisku, má ale málo zakázek
9:07Rozbřesk: Globální výprodej dostal pod tlak i středoevropské trhy
8:54ČEZ jedná o větrných turbínách v lesích. Bank of England možná začne snižovat sazby dříve než Fed a futures jsou smíšené  
8:09Adidas po nečekaně úspěšném prvním čtvrtletí zvedl celoroční výhled
6:27Komerční banka, a.s.: Hlavní akcionáři KB k 31.3.2024
6:21EUC a.s.: Výroční zpráva EUC, a.s. za rok 2023
5:58Stratégové z Wall Street varují, že pokles na akciích může vyvolat širší prodeje

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m