Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ceny ropy tento týden lámaly letošní rekordy

Ceny ropy tento týden lámaly letošní rekordy

17.04.2015 17:00
Autor: Kristýna Zahradníková, Patria Online

Cena surové ropy Brent se začíná vzpamatovávat a ve čtvrtek během dne dokonce vystoupala na letošní maximum. K pozitivnímu vývoji ceny černého zlata přispěla data tohoto týdne, která naznačují, že americká produkce dosahuje vrcholu a konečně by tak mohlo začít obnovování rovnováhy na trhu, který byl více než rok pod silným tlakem přemíry nabídky.

V období během šesti měsíců do letošního ledna ceny ropy doslova kolabovaly a Brent se dostal až na úroveň 45 dolarů za barel, což znamenalo propad o 60 %. Navzdory příznivému vývoji cen ropy posledních dní analytici optimismus mírní. Na skutečné oživení si prý budeme muset ještě počkat.

Ve středu vzrostla cena ropných futures na americkém NYMEXu o 5,8 % v reakci na oznámení americké EIA o zvýšení ropných zásob, ty rostly méně než o polovinu tržních odhadů a to samozřejmě vyvolalo na trhu pozitivní ohlasy. I tak však výše zásob dosáhla nové rekordní úrovně. Jak se zdá, nižší ceny dopadly na těžaře v USA a konečně je odradili od zvyšování produkce. Poptávku po ropě žene nahoru i fakt, že americká těžba klesla již podruhé za poslední tři týdny.

Zprávy z OPECu
Ve čtvrtek ovšem dobré zprávy o zpomalení americké produkce pokazila zvyšující se nabídka ropy zemí OPEC. V reakci na tyto informace ropa Brent dnes klesla pod 64 dolarů za barel. I přesto se dnes cena Brentu pohybovala blízko letošních rekordních úrovní. Od začátku dubna si připsala dokonce 16 %. To vše kvůli konfliktu v Jemenu a naději, že americká produkce konečně zpomalí. OPEC ve své měsíční zprávě ve čtvrtek uvedl, že jeho březnová produkce vyskočila o 810000 barelů denně na 30,79 milionů barelů denně a to hlavně díky produkci v Saudské Arábii. Důvodem by mohla být snaha Saudské Arábie vystrašit producenty mimo OPEC jako kupříkladu Rusko a dohnat je tak k jednáním o výši produkce u společného stolu. Jednání hlavních producentů ropy také odstartovalo vlnu spekulací o snižování produkce a to i přesto, že většina analytiků se domnívá, že je to spíše nepravděpodobné. Trh je totiž pořád přezásoben. Je možné, že současný růst ceny ropy je více než čímkoliv jiným dílem spekulace.

Ceny ropy ve čtvrtek také „podpořil“ vývoj konfliktu v Jemenu. Skupina bývalých militantních bojovníků Al-Kajdy převzala kontrolu nad hlavním ropným terminálem na jihu země. I když Jemen nepatří mezi hlavní producenty ropy, konflikt vyvolává obavy z možného omezení dodávek ropy od významných vývozců v regionu jako je například sousední Saudská Arábie.

Brent 17.4..png

Vývoj cen ropy Brent v posledních 3 dnech.

Nezaostávala ani WTI
Americká ropa WTI právě ve středu dosáhla letošního maxima na úrovni 56,69 dolarů za barel. Včera odepisovala okolo jednoho dolaru. I americká WTI tak díky zmírnění strachu o přebytek zásob dosáhla největšího letošního vzrůstu. Koneckonců čtyřtýdenní průměr americké ropné produkce se snížil poprvé od července 2014.

Dnešní ceny
Cena ropy Brent se dnes pohybovala na úrovni téměř 63,9 USD/barel a odepisovala tak necelá 0,2 %. Cena ropy WTI se dnes v 15 hodin obchodovala těsně pod 56,2 USD/barel a odepisovala tak téměř 1 %.
Analytik Reuters Wang Tao se domnívá, že cena ropy Brent se vyhoupne v blízké budoucnosti až k 70 dolarům za barel, potom by ale podle něj mohl následovat ostrý propad.


Přebytek ropy v USA versus evropské rafinérie
Největší přebytek ropy na trhu v USA od třicátých let minulého století má jasný dopad i na evropské rafinérie. Nejvyšší marže za posledních 8 let jim tak dlouho nevydrží. Až Američané sáhnou do svých domácích zásob ve výši téměř půl miliardy barelů ropy, rostoucí americký export hlavně dieselu a leteckého paliva bude tlačit evropské ceny dolů. Evropské rafinérie si v posledním roce užívaly poklesu cen ropy a rostoucí poptávky ze Západní Afriky, Latinské Ameriky, ale i USA. Podle McKinsey & Co nebude mít tato situace dlouhého trvání. Jak poradenská firma uvádí, do roku 2020 bude kvůli vysokým nákladům muset evropské rafinérie uzavřít nebo omezit až 1,4 miliónů barelů kapacity. Americká WTI ohrožuje i evropský ropný export do západní Afriky, kam se americký vývoz v letech 2012 až 2014 zdvojnásobil, i do Latinské Ameriky, kam podle informací EIA USA vyváží o 16 % ropy více. USA má totiž nespornou výhodu co se týče nákladů na surový materiál, díky nižším cenám WTI oproti zbytku světa a další výhodu z hlediska provozních nákladů, které jsou menší díky nízkým cenám přírodního plynu.

Podle pařížské mezinárodní agentury pro energetiku mají stárnoucí evropské rafinérie co dělat, aby udržely krok nejen s rostoucími dodávkami z USA, ale i modernější konkurencí z Blízkého východu a Indie. Od roku 2008 tak v Evropě 16 % rafinérií omezilo nebo uzavřelo kapacity.

Zdroj: Reuters, BBG, MarketWatch


Čtěte více:

GE: provozní EPS 1Q 2015 očekávání lehce překonal, výnosy nesplnily
17.04.2015 12:44
Společnost General Electric zveřejnila výsledky za první čtvrtletí toh...
Další signál blížícího se Grexitu?!
17.04.2015 12:48
Vyjednávání řecké vlády s mezinárodními věřiteli o splátkách dluhu jso...
Honeywell v 1Q15 - zisk nad očekáváním; firma snižuje odhad tržeb v FY15
17.04.2015 13:10
Honeywell Inc. oznámil svoje výsledky za první kvartál roku 2015. Zisk...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data