Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Britský speciál: Až překvapivě nadšená libra – díl 4.

Britský speciál: Až překvapivě nadšená libra – díl 4.

14.05.2015 17:15
Autor: Tomáš Vlk, Patria Finance

Podle očekávání libra ocenila vítězství konzervativců v britských parlamentních volbách. Když přitom vezmeme do úvahy, že nečekaně silná pozice vítězné strany otevírá cestu k referendu o EU, byla reakce trhu až překvapivě výrazná...

Od staronové vládní strany se dá čekat tlak na snižování rozpočtového deficitu a to hlavně skrze výdajovou stranu. Tato cesta bývá obvykle trhy preferovanou před zvyšováním daní. Navíc je důležité, že konzervativci jsou daleko méně nakloněni zvyšování regulace a přejímání regulatorních opatření z Bruselu, než je tomu u labouristů. Zejména pro bankovní sektor je tato skutečnost pozitivní.

Referendum o setrvání v EU zůstává rizikem. Mělo by se uskutečnit do dvou let a premiér Cameron už sdělil, že tento slib hodlá splnit. Konzervativci skrze slib referenda bezpochyby sbírali množství hlasů ve volbách, to ale podle nás neznamená, že tato strana by chtěla vyvést zemi z Unie ven, neboť ani vnitrostranicky nejsou názory jednotné. Veřejnost je podle průzkumů nakloněna spíše setrvání v EU a vládní konzervativci by celkově neměli být silou, která by se veřejné mínění snažila obracet na druhou stranu. Negativní ekonomické dopady, odpor firem včetně klíčového bankovního sektoru, ale i politická rizika (ještě větší tlak na odtržení proevropského Skotska) jsou motivací k setrvání v Unii. Při troše štěstí by se Cameronově vládě podařilo hrozby referendem využít k tlaku na EU a vyjednání některých ústupků (imigrace), kterými by částečně umlčela "separatisty" a občany motivovala k setrvání v Unii.

Výše zmíněné může být důvodem, proč většinová vláda konzervativců libru netrápí. Samozřejmě se to může změnit, pokud se věci začnou vyvíjet jiným směrem. Navíc, v období kolem referenda se dá čekat tlak na britskou libru, který jsme ostatně viděli nedávno jak v případě referenda o Skotsku, tak nyní před parlamentními volbami.

Když odhlédneme od tohoto politického rizika, fundamentálně spatřujeme hlavní oporu pro libru v hospodářském oživení a výhledu měnové politiky. Nyní to vypadá, že růst ekonomiky by měl být víceméně stejný jako v USA. Spojeným státům totiž bilanci za letošek znatelně pokazí první kvartál a podle nás mají celkem malou šanci tento výpadek ve zbytku roku úplně nahradit. Růst by tak měl být jen lehce nad 2,5 procenta. V případě Británie jsou odhady nastavené na 2,6 procenta, přičemž podporou jsou lepší výkony eurozóny. Samotná eurozóna přitom bude růstově za USA i UK dál zaostávat. Inflace v Británii zůstává nízko, ale tak jako jinde se začne zvedat s vyprcháváním vlivem propadu ropy. Centrální banka dokonce mluví o riziku rychlejšího vzestupu inflace. Na druhou stranu je rizikem nízký růst mezd a negativní trend u jádrové složky inflace. Inflaci může tlačit dolů i kurz libry, která efektivně značně posílila (hlavně díky kurzu vůči euru).

Příští změna úrokových sazeb BoE bude nahoru a otázkou je její načasování. Okamžik odlepení sazeb ze současného dna se odsunul zhruba na polovinu příštího roku. Měl by tedy přijít až poté, co takový krok učiní americký Fed. Svými výkony mají obě ekonomiky mnoho společného, fázově ta britská následuje americkou, což se odráží i v měnové politice. Sazby BoE by obecně měly stoupat zhruba 6-9 měsíců po těch amerických. Očekávání o trajektorii sazeb se v obou případech snížila a nyní může být důležitý právě odstup BoE od politiky Fedu. Domníváme se, že termín předpokládaného růstu sazeb Fedu (září 2015) se může ještě odsouvat, zatímco u BoE se očekávání už posunula dostatečně. To je faktor, který už nyní hraje ve prospěch libry, respektive proti dolaru, a krátkodobě ještě může přetrvat.

Potenciál posílení britské měny spatřujeme spíše krátko- a střednědobý než dlouhodobý. Vzhledem k poslednímu pohybu trhů by libra měla mít už relativně malý prostor ke zpevňování vůči dolaru, zatímco svůj růst na páru s eurem by ještě mohla obnovit. Tento předpoklad opíráme o očekávání, že eurodolar své současné pozice neudrží a posune se níž, jakkoli propad na paritu vypadá už méně pravděpodobně. Rizikem pro růst páru libra-dolar budou nejbližší měsíce a předpokládané zlepšení amerických dat.


Čtěte více:

Britský speciál: Obrovský nádech před dalším ponorem – díl 1.
11.05.2015 16:50
V pátek jsme se dozvěděli výsledek britských voleb. Ve velmi sledované...
Britský speciál: Volby za námi, riziko Brexitu před námi – díl 2.
12.05.2015 14:00
Po překvapivém výsledku voleb, kdy navzdory předvolebním průzkumům vít...
Britský speciál: Cameronovo vášnivé spoření - díl 3.
13.05.2015 13:00
Výsledky britských parlamentních voleb z konce minulého týdnu položily...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university