Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jen vlastní měna zachránila Británii od „řecké“ krize

Jen vlastní měna zachránila Británii od „řecké“ krize

22.06.2015 13:13
Autor: Redakce, Patria.cz

Britové se mohou plácat po zádech za to, jakého nakonec dosáhli oživení. Pravda je ale taková, že jejich země unikla jen o vlásek mnohem horšímu ekonomickému vývoji. Pokud by totiž vstoupila do eurozóny, dopadla by podobně jako Řecko. Je pravda, že její pracovní trh je flexibilnější než v Řecku. V Británii také nenajdeme polosocialismus řeckého typu. To by ji ale nezachránilo. Její ekonomika byla na počátku krize ve velmi špatném stavu podobně, jako tomu bylo u řady jiných zemí. Pouze to, že si ponechala vlastní měnu a mohla ji nechat oslabit, Británii zachránilo a umožnilo dostat se z problémů.

Dnes je těžké si vzpomenout, jak těžké bylo v devadesátých letech rozhodnutí ponechat si libru. Británie byla do eura tlačena mnoha domácími i zahraničními institucemi a zájmovými skupinami. Neprošel snad ani jeden den, aby někdo z firemního sektoru či průmyslové lobby nevaroval před tím, že pokud země euro nepřijme, zahraniční investice se začnou Británii vyhýbat. Ekonomové byli zase přesvědčeni, že země, které vstoupí do eurozóny, projdou neuvěřitelným boomem. Euroskeptici byli vykreslováni jako nacionalističtí prosťáčci, kteří nerozumí tomu, kam se svět ubírá. Řekové podobné rady poslechli, Britové ne.

Dnes je jasné, že kdyby se Británie libry skutečně vzdala, bylo by to pro ni ještě ničivější, než si euroskeptici představovali. Její dluhová bublina by byla ještě větší, protože sazby v eurozóně se nacházely nízko. Ceny realit by rostly ještě více, a to samé platí o velikosti finančního sektoru. Následný propad by byl horší, nezaměstnanost by prudce stoupla. Nemožnost použít kvantitativní uvolňování by vedla ke kolapsu v řeckém stylu a k defaultu. Británie by se musela obrátit na MMF s prosbou o pomoc, ale na rozdíl od Irska by byla na pomoc příliš veliká. Nakonec by tak musela euro opustit a přišla by další recese.

Evropské instituce, západní vlády, MMF, OECD, Světová banka, akademici i velké investiční banky jako Goldman Sachs vítali vytvoření eura. Věřili tomu, že pokud ho přijmou i země jako Itálie či Řecko, bude to pro tyto země prospěšné. Stejně uvažovali i o Velké Británii a démonizovali všechny, kteří uvažovali jinak. Zavedení eura bylo doprovázeno propagandou, společná měna se stala náboženstvím a jeho zastánce nezajímaly teorie monetárních unií, vztahy mezi fiskální a monetární politikou či jiné praktické otázky. Nechápali, že společná měna kombinovaná se sociálně demokratickou a protitržní politikou vyvolá vyšší nezaměstnanost a sníží tempo růstu.

Autorem je Allister Heath.

Zdroj: The Telegraph


Čtěte více:

Řecko:
22.06.2015 8:57
Řecký premiér Alexis Tsipras předložil během včerejšího telefonátu s l...
Grexit stále visí ve vzduchu, EU mezitím plánuje prohloubení měnové unie
22.06.2015 13:06
Pět vrcholných představitelů institucí EU dnes nabídlo plán na další p...
T. Vlk: Řecké téma ovládne tento týden, finální rozhodnutí se blíží (video)
22.06.2015 12:26
Řecko do nového týdne vstupuje bez kapitálových kontrol. Navíc předlož...

Váš názor
  • GS
    23.06.2015 11:28

    Nepochybuji o tom, že tato instituce by nejraději vymazala z kurzovních lístků jak CHF tak GBP a měla jen kolonky na EUR a USD. Jelikož plné hlavinky rozkmitaných kalkulací s CNY je zaměstnávají nad rámec jejich pracovní doby.
    AMN
    • Re: GS
      23.06.2015 11:32

      http://www.bloomberg.com/news/articles/2012-03-06/goldman-secret-greece-loan-shows-two-sinners-as-client-unravels
      el mrcoch
  •  
    22.06.2015 16:05

    Autor zřejmě nikdy tyto dvě země nenavštívil! Už od pohledu je tam diametrální rozdíl ve fungování čehokoli, když jsem poprvé za hranicemi najel na řeckou dálnici, říkal jsem si kde to jsem, časem jsem pochopil. Jsou to pohodáři a podle mě na úroveň EU nemají. Je tam krásné moře, příroda, památky, ale průmysl žádný, to v Anglii je jiné kafe, vyspělost je tam znát jak průmyslová, tak společenská. Měnou to není, je to v lidech a Řeci dělat nebudou.
    erko1
  •  
    22.06.2015 15:51

    To je převzato z Trnek brnek?
    Velkamedvědice
  • Allister Heath
    22.06.2015 15:49

    Přečetl jsem si tento protieurovský blábol a skoro jsem se pochcal smíchy. Takhle kreténsky ubohou propagandu neměli snad ani komové. Ti lidé si snad myslí, že jsme úplní idioti, že nás krmí tímto hnojem.
    oradapoisson
  • ????
    22.06.2015 13:58

    O jakém kvalitním průmyslu to autor mluví? Co je na tom zázračného, když země musí uměle zvyšovat svou konkurenceschopnost devalvací vlastní měny? UK může být vděčné své tranzitní poloze, světové řeči a tradičnímu finančnímu sektoru za impulsy k hospodářskému růstu. Keynesiánství nejhoršího ražení!!!
    • Britský průmysl
      22.06.2015 15:39

      Británie má špičkový letecký, farmaceutický nebo i automobilový průmysl, dále těží ropu a zemní plyn, Roční tržby dosahují přibližně 300 mld €, což na hlavu představuje víc než v Řecku. Navíc je Londýn finanční centrum světa (přestože Británie není zdaleka největší světová ekonomika). Jakékoli srovnávání britské a řecké ekonomiky je absolutně mimo mísu.
      Vlado
  •  
    22.06.2015 13:42

    Každý má právo na svůj vlastní názor a já bych snad i respektoval, že autor článku neuznává euro a domnívá se, že nemělo vzniknout, pokud správně rozumím podtextu jeho tvrzení. Ale ve chvíli, kdy někdo srovnává špičkovou britskou ekonomiku s kvalitním průmyslem, světovými službami, vynikajícím právním rámcem, vymožitelným právem, vzdělanou pracovní sílou s Řeckem, tak mám pro takový názor jediné slovo - bláboly. Snad větší hloupost jsem dávno nečetl.
    Vlado
  • Tendenční článek, pravda je zcela jinde
    22.06.2015 13:35

    Podle mého názoru si autor článku idealizuje výhody libry a zcela odtrženě vnímá její pozitivní úlohu. Srovnávat Řecko a Velkou Británii v 90. letech je také naivní, zvláště populistická dedukce, že kdyby Velká Británie vstoupila do eurozóny, dopadla by jako Řecko. Tedy ono by to snad mohlo platit, ale jen tehdy, pokud by vstoupila podvodem jako to onehdy udělalo Řecko. Pokud by nastavená kritéria plnila poctivě, pak by žádné smutné konce neměla a ani Řecko nemuselo mít. Manipulovat s měnou sice mohou Britové jako i Česko provádět, ve skutečnosti to dané ekonomice škodí ještě více než respektované kroky Centrální evropské banky. Ta nepodléhá národním lobbystickým strukturám ani populistickým krokům líbývým té či oné vládnoucí partaje. Závěry plynoucí z článku jsou zavádějící, nepřesné až iluzorně naivně lživé.
    Ing. Lucian PAPAZIAN
Aktuální komentáře
25.04.2024
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.