Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Petr Kotal: Investiční příležitosti vyhledáváme scountingem

Petr Kotal: Investiční příležitosti vyhledáváme scountingem

28.06.2015 15:00
Autor: Pavel Daniel

Vyhledávání nápadů a jejich komercializace v oblasti life science a health care je hlavní náplní společnosti INNOCRYSTAL, kterou v tuzemsku zastupuje Petr Kotal. „Investoři rádi investují do praktických a hmatatelných věcí, je to pro ně prostě více uchopitelné než nějaká další internetová aplikace,“ vysvětluje Petr Kotal, jak oslovuje investory k realizaci svých nápadů.

Patria Online: Jste soukromé business centrum, co si pod tím představit?

Trošku bych to poopravil, jsme inovační centrum vlastněné čtyřmi fyzickými osobami. To je u nás stále tak trochu unikát, drtivá většina ostatních center je vlastněna státem, který jejich provoz také dotuje. My se musíme uživit sami. Je to „usnadněno“ tím, že někteří spoluvlastníci jsou zároveň manažery centra, což zajišťuje jejich přímou zainteresovanost na výsledcích.

Patria Online: Na jaké investory cílíte?

Myslíme si, že naše projekty mohou oslovit široké spektrum investorů, od těch andělských až po venture kapitálové fondy. Jsme ovšem první centrum, které se chce specializovat primárně na podporu life science a health care projektů, což je v Čechách celkem unikátní záměr. Pro většinu investorů je to stále neprobádaná a tak trochu exotická oblast spojená s vysokým rizikem. My si myslíme, že v oblasti life science (resp. biotechnologií pokud chcete) u nás dojde k podobnému rozmachu, jako tomu bylo a je v oblasti softwaru či IT. Předpoklady v podobě kvalitních škol či ústavů, šikovných vědců a týmů k tomu máme, naší snahou je celý proces akcelerovat a ukázat první pozitivní příklady.

Patria Online: Čeho chcete svými projekty dosáhnout?

Hlavním cílem je komercializace nápadů v oblasti life science a health care. To znamená vyprodukovat několik startupů, které by měly přesah přes naše hranice a ukázaly, že i tady se dá v tomto oboru uspět. Jde nám o vývoj technologií s přidanou zdravotní hodnotou či technologií zlepšujících kvalitu života cílových spotřebitelů.
Sekundárně bychom určitě rádi vytvořili podobný inovační ekosystém v oblasti life science, jaký už existuje v oblasti internetových startupů. To znamená najít šikovné lidi a týmy s nápadem, propojit je s investory a potencionálními kupci, nastartovat komunikaci v podobě pravidelného setkávání a sdílení zkušeností.
V neposlední řadě je naším cílem se těmito aktivitami uživit. Jsme přece jen soukromý byznys a nikoli charita.

Patria Online: Jakými úspěchy se můžete pochlubit?

Možná se to zdá jako samozřejmost, ale my jsme rádi, že jsme centrum během minulého roku postavili a to v rámci hodně napjatého rozpočtu. Kdo zná dotační management, dovede si představit náročnost administrativy, kontrol a stavby samotné. V současnosti můžeme říct, že tato etapa je zdárně u konce a nám zbývá „jen“ pár kontrol.
I během stavby jsme se snažili pracovat na naší inovační pipeline – zásobníků nápadů a projektů, které se snažíme posouvat dopředu. Příkladem může být například vývoj dámských probiotických hygienických prostředků pro prevenci urogenitálních infekcí a syndromu toxického šoku, reaplikace probiotického konceptu na hojení ran, vývoj nového potentního fysiologického antioxidantu pro prevenci civilizačních chorob, atd.

Patria Online: V čem se podle vás nejvíce lišíte od svých konkurentů?

Asi ten základní rozdíl spočívá v typu vlastnictví. V České republice je mnoho inovačních center, která jsou však v drtivé většině vlastněna státem resp. místní samosprávou. Nemusí to být nutně špatně, existují skvělé příklady, kdy to funguje, jako je např. JIC v Brně. Ve většině případů jde ale o státní či polostátní instituce a tomu odpovídá i jejich efektivita.

Druhou je koncept. Nesnažíme se centrum plně pronajmout startupům, ty ve většině případů žádné peníze nemají. 3 centra se snažíme naplnit společnostmi s inovačním potenciálem, které však platí komerční nájem. Z těchto prostředků chceme dotovat fungování zbylé 1/4 , která bude fungovat na principu podnikatelského akcelerátoru – za projektové vedení a pomoc s komercializací nápadů budeme chtít podíl na výsledném produktu – patentu, licenci či firmě.

Třetí jsou lidé resp. management centra a jeho spolupracovníci. Když se podíváte na úspěšné projekty, z větší části jsou založeny na kvalitních týmech, nikoli pouze produktech. Kvalitní tým dovede rozhýbat i průměrný nápad, naopak to bohužel neplatí. Začínajícím podnikatelům jsme schopni nabídnout odborné i manažerské zkušenosti, přístup k financování, přístup k našemu networku.

Patria Online: Jakými zkušenostmi oslovujete potenciální partnery

Vzhledem k našim předchozím kariérám má náš tým bohaté zkušenosti jak z akademického výzkumu, tak z předních mezinárodních firem a v neposlední řadě s podnikáním. Dohromady nabízíme přes 100 let zkušeností převážně z mezinárodního prostředí.

Patria Online: Na jaké segmenty investic se soustřeďujete?

Primárně bychom se chtěli zaměřit na investice v oblasti life science a health care. Je to už trochu vysvětleno výše, myslíme si, že v této oblasti máme jako země co nabídnout. Z hlediska investic se primárně zaměřujeme na vývoj technologií s přidanou zdravotní hodnotou či technologií zlepšujících kvalitu života cílových spotřebitelů. Naše technologie převážně využívají přirozené biologické procesy a jejich vývoj vyžaduje cca 3 až 5 let. Technologie, kterým se věnujeme, jsou patentově chráněné a mají vždy potenciál uplatnění na mezinárodním trhu. Při vývoji preferujeme brzkou spolupráci s předními mezinárodními marketingovými společnostmi.

Patria Online: U koho nacházíte největší podporu svých nápadů a projektů?

Řekl bych u netradičních investorů, kteří mají odvahu investovat část prostředků do perspektivních oblasti, nebojí se zvýšeného rizika a často jsou ochotni přímo či nepřímo napomoci realizaci jednotlivých projektů. V podstatě se jedná o podobně smýšlející lidí. Tyto investoři také rádi investují do praktických a hmatatelných věcí. Je to pro ně prostě více uchopitelné než nějaká další internetová aplikace.

korporátní_rozhovor 

Patria Online: Kde se podle vás nejlépe hledají příležitosti k zajímavým investicím?

Musíte jít přímo ke „zdroji“, tedy na univerzity a ústavy, v angličtině pro to mají hezký název scouting. Občas si opravdu připadáte jako skaut na stezce odvahy – jdete do neznáma na cestě za poznáním. Naši vědci, zejm. v oblasti life science mají určitý ostych, špatnou zkušenost nebo spíše neznalost s privátním financováním výzkumu. Je to celkem pochopitelné, protože provázanost akademického s privátním sektoru chybí a je často znemožněna různými regulacemi ale i způsobem uvažování klíčových jednotlivců a nedostatkem inspirujících příkladů a leadrů.

Patria Online: Co považujete za největší rizika v realizaci vašich záměrů a nápadů?

Obecně je oblast life science náročná časově i kapitálově. U internetových startupů jsou investice na rozjezd relativně malé a odezva trhu téměř okamžitá. U biotech startupů je celý proces delší a kapitálově náročnější, bavíme se o investičním horizintu 3-5 let. O to pečlivěji musíte na začátku zvažovat do čeho se pustit a do čeho nikoli.

Patria Online: Co svým partnerům nabízíte a jak je oslovujete?

Primárně se jedná o naše zkušenosti s inovačním businessem, managementem inovací a inovačních týmů a vytvářením ad hoc týmů nezbytných pro různé fáze vývoje projektů. V neposlední řadě vlastní komercializaci projektu a napojení na potencionální kupce s rozvinutou mezinárodní prodejní sítí.

Patria Online: Kdo a jak hodnotí či vybírá investiční příležitosti a jak je posuzujete?

Máme připraveny základní vyhodnocovací kritéria, která jsou podobná těm, které používají mezinárodní firmy, tedy potenciální uživatelé. Zároveň se snažíme jednotlivé projekty co nejdříve konzultovat s cílovými uživateli tak, abychom vyvíjeli produkt, o který bude zájem na mezinárodním trhu.


Čtěte více:

Robert Špott: O stavební segment začínají mít stále větší zájem i privátní investoři
27.06.2015 15:00
Stavební segment v tuzemsku začíná po letech strádání ožívat. Robert Š...
Radek Němeček (NWR): Do roku 2017 chceme být největším producentem a prodejcem koksovatelného uhlí v Evropě
26.06.2015 11:47
Těžařská společnost New World Resources nezažívá právě nejlepší chvíle...
Věřitelé navrhují Řecku odklad splátek, výměnou za reformy
26.06.2015 15:02
Věřitelé (ECB, EK, IMF) dnes navrhli Řecku prodloužení záchranného pro...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.03.2024
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m