Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kód GR0133004177 a skuteční viníci řecké krize

Kód GR0133004177 a skuteční viníci řecké krize

06.08.2015 11:25
Autor: Redakce, Patria.cz

Pokud nezavíráme své oči před důkazy, je jasné, že Řecko není hlavním viníkem jeho finanční krize. Hlavní důkaz není nijak exotický: Je jím jeden dluhopis, který nese kód GR0133004177. Ten by měl sám o sobě ukončit veškeré diskuse o řeckém morálním selhání jako o hlavní příčině krize. GR0133004177 je technický název řeckého vládního dluhopisu vydaného v listopadu 2009. Byl předmětem aukce, která probíhá elektronicky. Čím rizikovější nějaký dluhopis je, tím větší návratnost investoři v takové aukci požadují. I v následujícím obchodování je neustále jasné, jak investoři hodnotí riziko dané emise, a platí od dluhopisů Kazachstánu až po obligace Citibank.

A až budou historici jednou psát o naší době, nebude hlavním tématem internet či globalizace. Budou jím právě dluhopisy. Doba dluhopisová začala v roce 1944, kdy se v Bretton Woods rodil plán, jak zabránit dalším válkám. Byl vytvořen základ globálního finančního systému, který stál na racionálním ekonomickém uvažování a ne na politické moci či předsudcích. Po desetiletí tento systém fungoval, dluhopisy financovaly růst Spojených států, v Evropě hrály ještě významnější roli. Tam přes mezinárodní tok financí spojovaly země, které spolu válčily po celá staletí.

Když byl nabízen dluhopis GR0133004177, byl považován za mimořádně rizikovou emisi. Řecká vláda chtěla získat 7 miliard eur a splatit je v roce 2026. Byl jsem ale šokován, když výnos nového dluhopisu dosáhl na aukci velmi nízkých 5,3 %. Německé dluhopisy v té době vynášely jen o málo méně a takový výnos znamenal pevnou víru v to, že Řecko bude své závazky splácet. Ze zpětného pohledu samozřejmě víme, že investoři neměli Řecku půjčit nic, nebo měli požadovat asi tak 100% výnos. I tehdy ale měli všechny dostupné informace, i tehdy šlo o malou chudou zemi, která se z velké části spoléhá na zemědělství a její historie je plná problémů se splácením dluhů. Navíc jen tři týdny před aukcí tato země oznámila, že předchozí vlády před světem schovávaly miliardy dolarů dluhu. Šest měsíců po aukci už Řecko vyjednávalo o podmínkách finanční pomoci od MMF.

Prvotní hřích řecké krize nenajdeme v Aténách. Došlo k němu na počítačových terminálech ve Frankfurtu, Londýně, Šanghaji a New Yorku. Ano, Řekové si peníze vzali, ale byly jim nabízeny za 5,3 % a vy byste si je v takové situaci pravděpodobně vzali také. Dluhopisové trhy dnes svou hodnotou dvakrát převyšují kapitalizaci trhů akciových. Jejich ceny se sice nehýbají tolik jako ceny akcií, jejich změny jsou ale mnohem důležitější. Mohou fungovat jako varování ohledně důvěryhodnosti firem či vlád. Celé to ale funguje pouze v případě, že dluhopisoví investoři jsou nervózní a opatrní. Samotná podstata akciového trhu znamená, že na něm dojde každých zhruba deset let ke kolapsu. Takový kolaps ale není katastrofou. Opak ovšem platí v případě, že dojde ke kolapsu trhu dluhopisového.

V září roku 2008 ale k takovému propadu málem došlo. Vážní ekonomové a odborníci, kteří nikdy neřekli nic šokujícího, hovořili o možném konci Spojených států, problémech s dodávkami elektrické energie, zániku průmyslu či dokonce demokracie. Když banky dostaly finanční pomoc, šlo jen o nejrychlejší způsob, jak dosáhnout skutečného cíle: Zachránit dluhopisový trh. V tu chvíli se ale změnila podstata tohoto trhu. Dříve jeho stabilitu zajišťovali velmi opatrní investoři. Pomoc poskytnutá bankám ale tento mechanismus poškodila, protože ukazovala, že dluhopisový trh bude bezpečný i v případě, že se investoři budou chovat nezodpovědně.

Při veškerém moralizování o splátkách řeckého dluhu je jasně patrné, že držitelé dluhopisů předpokládají, že jejich pohledávky budou plně splaceny. Přitom se dopustili hrubé chyby, když hodnotili rizika této země. Veškerá pomoc poskytnutá Řecku je v podstatě převáděním bohatství od chudých Řeků k bohatým německým institucím, které drží řecké obligace. Ty se dopustily hrubé chyby, která může být vysvětlena pouze jedním způsobem: Věřili, že pokud přijdou problémy, Německo Řecku pomůže. Když německé instituce sázely na splácení řeckých dluhů, byla to sázka na ochotu německé vlády pomoci Řecku a tudíž německým bankám.

Trhy by se měly řídit jednoduchou logikou. Když uděláte špatné rozhodnutí, zaplatíte za to. Jestliže tento mechanismus nefunguje, budou lidé činit špatná rozhodnutí dál a dál. Má-li se dluhopisový trh vrátit ke své původní funkci, musí investoři cítit opravdový strach z toho, že prodělají, pokud udělají chybu. Trh musí odměňovat pouze ty sázky, které jsou v souladu s ekonomickým fundamentem a ne s politickým kalkulem.

Autorem je Adam Davidson.

Zdroj: NYTimes


Čtěte více:

ČR - Přebytek zahraničního obchodu narůstá
06.08.2015 9:49
Auta a levnější ropa ovlivnily červnové výsledky českého zahraničníh...
Evropa bez jasného směru, Rheinmetall díky výsledkům +9 %
06.08.2015 10:32
Evropské akciové trhy vstoupily do dnešního obchodování bez výraznější...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.