Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Aktuální hrozby krize a jak se proti nim zajistit

Aktuální hrozby krize a jak se proti nim zajistit

21.08.2015 12:13
Autor: Redakce, Patria.cz

Býčí trh na akciích a dluhopisech trvá už šestým rokem a důvodů, proč by se nyní měly objevit problémy, najdeme celou řadu. Valuace amerických akcií leží na nejvyšších úrovních od roku 2004, čínská ekonomika a její finanční trhy jsou nestabilní, Brazílie se nachází pod velkým tlakem, záchranný program poskytnutý Řecku může být neúčinný. Americký technologický boom může skončit dalším propadem a někteří známí investoři se připravují na krizi ve světě ETF.

Určitě není čas všechno prodat a prásknout do bot. Známý investor Jeremy Grantham tvrdí, že akcie před vstupem do bublinové oblasti posílí ještě asi o dalších 10 %. Zároveň s tím ale říká, že už nyní jsou jejich valuace příliš vysoko. Kde hledat ochranu? Na výběr toho moc není. Ceny zlata klesají, bezpečná aktiva nabízejí jen minimální návratnost. Obligace, které nepatří mezi ty vyloženě bezrizikové, se stále více pohybují stejným směrem jako akcie a tím se snižuje jejich potenciál pro diverzifikaci.

První defenzivní krok související s možnými problémy na trhu s technologickými akciemi je jednoduchý: Je třeba vyhnout se tomu, aby příliš velká část investičního portfolia byla vychýlena směrem k tomuto segmentu trhu. Otevírání krátkých pozic a sázky proti technologiím ale mohou být příliš rizikové, protože tyto akcie mohou i nadále pokračovat v růstu.

Někteří investiční poradci namísto toho navrhují nákup put opcí, které dávají jejich majiteli možnost prodat populární ETF PowerShares QQQ Trust Series 1 za předem stanovenou cenu. Jack Rivkin ze společnosti Altegris Advisors ovšem upozorňuje na to, že tyto opce jsou drahé a Gregory Curtis ze společnosti Greycourt & Co. dává přednost nastavení automatických prodejních příkazů v případě, že hodnota technologických akcií klesne o více než 15 %. Pokud takový příkaz bude skutečně spuštěn, investoři by podle něho měli peníze z prodeje akcií reinvestovat do hodnotových titulů.

Ohledně rizik spojených s vývojem v Číně je možné zaměřit se na ETF, které nakupují akcie s nízkou volatilitou. Zisky by pak mohly generovat investice, jejichž hodnota roste s tím, jak se zvyšuje volatilita na trhu. Taková strategie ale není pro nováčky a zahrnuje například nákup call opcí, které majiteli dávají právo nakoupit akcii za předem danou cenu. Existují ale i ETF, které kopírují indexy volatility (například iPath S&P 500 VIX Short-Term Futures ETN).

Dalším rizikem je zvyšování sazeb v USA. Například Jeffrey Gundlach z DoubleLine Capital ale tvrdí, že růst klíčových sazeb by měl investory motivovat k nákupu dlouhodobých vládních dluhopisů a ne k odchodu z tohoto trhu. Tyto obligace totiž reagují zejména na vývoj inflace. A brzké zvyšování sazeb podle něho zvyšuje pravděpodobnost, že sazby a inflace se budou v budoucnu držet na nižších úrovních.

Správce hedge fondu Bob Wiedemer se domnívá, že pokud trhy ztratí víru ve schopnost centrálních bank, pomůže to nakonec i zlatu. Do něj by však investoři neměli alokovat více než jen několik procent hodnoty jejich portfolií. Investoři jako Carl Icahn také začínají varovat před krizí v oblasti ETF, která se zaměřují na dluhopisy. Jeho názor sdílí i Bill Gross, který hovoří o „iluzi likvidity“. Podle něj mohou u zmíněných ETF nastat panické výprodeje a ukáže se, že „všichni najednou se do úzkého hrdla nevejdou“.

Autorem je Gregory Zuckerman.


Zdroj: WSJ


Čtěte více:

Atény čekají další předčasné volby, světové trhy však řecká otázka nepálí
21.08.2015 10:19
Řecká sága nekončí. Ani po mimořádně obtížném ratifikačním procesu tře...
Rodí se konkurence pro Tesla Motors?
21.08.2015 12:05
Tesla Motors září jako hvězda přestože stále nevydělává. Zanedlouho by...
Návrat ropy do roku 1986? Nejdelší propad WTI za posledních 29 let
21.08.2015 11:49
Přebytek na trhu, který již poslal ropu na šestiletá minima pravděpodo...

Váš názor
  • chyba mi komentar pani Zahradnikovej
    22.08.2015 18:45

    Ako som minule pisal, prave ked pani Zahradnikova predpovedala dalsi pokles ceny zlata, kupil som certifikaty na rast ceny zlata. Vcera som ich predal, 25% zisku mi staci. Trhy sa nachadzaju v bubline sposobenej centralnymi bankami. Ako priklad jasnej bubliny uvediem tri spolocnosti. Twitter, jeho cenu pokladam za premrstenu. Tato spolocnost nema skratka obchodny model, ktory by pritiahol a zaujal. Kratke spravy mozno posielat roznymi sposobmi a nemusim to robit cez Twitter. Kazdy, kto ma trochu rozumu a dba aspon minimalne o svoje sukromie, da ruky od Facebooku prec. Najväcsia bublina je vsak APPLE: Predpokladam pad jeho akcii aspon o dalsich 40%. Nie je mozne, aby firma prudukujuca hracku znacky Smartphone mala vyssiu trznu kapitalizaciu ako vsetky ropne spolocnosti dokopy. Bez ropy sa nezaobideme ani v case krizy. Bez Apple som sa zaobisiel aj doteraz. Najväcsie riziko vsak predstavuju vladne dlhopisy. Je to riziko, ktore visi nad nami vsetkymi ako damoklov mec. Nit, na ktorej visi sa moze kedykolvek utrhnut. Cenu zlata vidim nasledovne: ak dojde ozaj ku panickemu vypredaju na akciovych trhoch a myslim tym korekciu aspon 40%, tak pojdu nadol vsetky aktiva, aj zlato. Kazdy bude chciet uchmatnut kus hotovosti. Potom vsak zacne stupat najprv iba zlato: Myslim si, ze cena zlata sa do 1,5-2 rokov vysplha najmenej na 2500 USD za uncu. Aky nazor mate Vy, pani Zahradnikova? s pozdravom Eurofisher
    eurofisher
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university