Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Diamanty jsou věčné: De Beers sníží ceny až o 9 procent a investuje do největších  trhů

Diamanty jsou věčné: De Beers sníží ceny až o 9 procent a investuje do největších trhů

26.08.2015 12:21
Autor: Kristýna Zahradníková, Patria Online

Diamantový průmysl se v současné době nachází podle analytiků ve velmi nejisté situaci. Největší světový producent diamantů De Beers se tak snažil oživit poptávku po diamantech snižováním produkce. Poté, co tento pokus podpořit poptávku po drahých kamenech selhal, přistoupil ke snižování cen.

De Beers, která je z 85 procent vlastněna Anglo American a z 15 procent kontrolována Botswanou, snížila ceny až o 9 procent a plánuje nabídnout k prodeji diamanty v hodnotě až 250 milionů dolarů. Očekává, že by zákazníci mohli v reakci na nižší ceny nakupovat více. Úvěrová krize v hlavních centrech obchodování s diamanty společně se slabou maloobchodní poptávkou poslala ceny diamantů dolů.

diamond price index.png
Vývoj indexu ceny surových diamantů od roku 2012.


De Beers již svým zákazníkům umožnil odkládání předem dohodnutých nákupů ze srpnového prodeje tento týden v Botswaně, která je zemí s největší diamantovou produkcí na světě. Nejen De Beers ale i další producenti drahých kamenů jsou pod značným tlakem na omezování nabídky a snižování cen. Členky diamantového obchodního řetězce od obchodníků po řezače a leštiče diamantů mají co dělat, aby dosáhly zisku poté, co se zhoršil jejich přístup k úvěrům a prodeje šperků navíc umdlévají. De Beers se tak v první řadě snažila podpořit diamantový trh raději než snižováním cen omezováním produkce. Nakonec se však ani nepopulárnímu poklesu cen v reakci na velmi složitý momentální stav na trhu nevyhnula.

Situace v diamantovém průmyslu zůstává napjatá právě kvůli nedostatku úvěrů po loňském rozhodnutí KBC Groep ukončit působení Antwerp Diamond Bank, která byla po 80 let zdrojem financování pro leštiče a řezače diamantů v přístavních Antverpách. Navíc maloobchodní poptávka po diamantech stejně tak jako i v jiných odvětvích utrpěla zpomalováním čínské ekonomiky, která je pro diamanty druhým největším trhem hned po USA.

De Beers již minulý měsíc snížila výhled produkce na tento rok z původních 30 až 32 milionů karátů na 29 až 31 milionů karátů. Na počátku tohoto roku plánovala přitom vytěžit dokonce 34 milionů karátů. Problémy v 80miliardovém diamantovém průmyslu nepřidaly ani majoritnímu vlastníkovi Anglo American, který trpí propadem cen komodit obecně. Diamanty přitom v loňském roce tvořily asi čtvrtinu tržeb Anglo American a její akcie se za poslední rok propadly o zhruba 56 procent.

Marketingové investice
V rámci snahy o vypořádání se se současnou situací na trhu a upadající poptávkou po diamantech plánuje De Beers zásadní investice do podpory klíčových trhů jako jsou USA a Čína. De Beers se na dva největší diamantové trhy zaměří hlavně v souvislosti s obdobím svátků ke konci roku. Společnost se soustředí na marketing celého diamantového odvětví a bude tak propagovat diamantové šperky obecně namísto výhradně klenotů vlastní značky.

I diamanty soupeří o pozornost s jinými luxusními produkty, jako jsou kabelky či dokonce iPady a diamantový průmysl se tak snaží zajistit si přízeň zákazníků, zvláště pak z řad generace přelomu tisíciletí. Konec monopolu De Beers na diamantovém trhu zhruba před deseti lety vedl ke snížení marketingových nákladů společnosti, které předtím ovšem prospívaly celému diamantovému průmyslu. Sváteční kampaň De Beers poběží současně s kampaní „Diamaty jsou věčné“ na podporu diamantů Forevermark.

Zdroj: BBG


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    Nebyla nalezena žádná data