Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Hays – zapomenutá hodnota na zapomenutém trhu?

Hays – zapomenutá hodnota na zapomenutém trhu?

16.09.2015 17:45

Společnost Hays se dostala na seznam britských výjimek od Morgan Stanley. Tato banka se totiž domnívá, že britským akciím obecně ani nadále pšenka nepokvete, mezi potenciální výjimky patří právě „světová vedoucí společnost v oboru lidských zdrojů a získávání specialistů“.

Akcie této specialistky na specialisty si za posledních pět let vedla znatelně lépe než celý FTSE. Pokud bychom vzali za základ vývoj od roku 2012, bavíme se o výjimečné návratnosti (která vyniká ještě více kvůli zmíněné unylosti britského trhu jako celku). Nadšení trochu zkroťme tím, že beta společnosti dosahuje hodnoty 1,6, což je v souladu s intuicí (jde o cyklické podnikání), ale také v souladu s vyšší požadovanou návratností. Dividendový výnos nyní dosahuje asi 1,7 %.

Hays 1.png

Zdroj: FT

Na rozdíl od ceny akcie jsou tržby společnosti hodně stabilní, pomalu a jistě se sunou k metě ve výši 4 miliard liber. Zisky už jsou rozkolísanější, ve fiskálním roce 2015 generovaly návratnost investic ve výši 25 % a návratnost vlastního jmění ve výši 41 %. Požadovaná návratnost zde sice bude výše než u celého trhu (viz níže), ale je jasné, že ROI i ROE se pohybuje vysoko nad ní. Což znamená jediné: Firma má svůj relativně prémiový tržní segment, do něj se jen tak někdo nevtlačí a to jí zajišťuje marže a návratnosti, které by jinde konkurence rychle stlačila dolů.


Hays 2.png


Zdroj: FT

Jedním z důvodů, proč jsem pro dnešní příspěvek vybral Hays, je, že na rozdíl od celého britského trhu se na této akcii často „něco děje“ (viz výše). Ještě důležitější ale je, že má podobně jako u pozice na trhu poměrně exkluzivní tok hotovosti. Její provozní cash flow soustavně roste, v roce 2015 se dostalo na 132 milionů liber. A její investice, respektive CapEx, se drží na stabilních a (relativně k provoznímu cash flow) nízkých úrovních (což vyplývá ze samotné povahy byznysu). Tok hotovosti po investicích tak poměrně prudce roste:


Hays 3.png
Zdroj: FT

Z výkazu CF je tak patrné, že dividendy se zde pohybují hluboko pod tokem hotovosti po CapEx: Pokud dám stranou ostatní investice, zbylo firmě v roce 2015 pro akcionáře a věřitele 120 milionů liber (132 – 12 milionů liber), v roce 2014 to bylo 90 milionů liber a v roce 2013 2013 67 milionů liber. Dividendy jsou přitom pod 40 miliony liber, takže zbytek volného toku hotovosti jde na smazání dluhů a na syslení hotovosti v rozvaze. Ke konci fiskálního roku 2015 přitom měla Hays 100 milionů liber dluhu a 70 milionů liber hotovosti, EBITDA dosahovala asi 184 milionů liber. Takže tu hledíme na společnost s velice silnou rozvahou.

Celé to zatím z fundamentálního pohledu zní až moc dobře a v takových případech bývá příběh obvykle nakonec investorsky zkažen tím, jak vysoko se cena akcie dostala. Požadovaná návratnost se zde bude pohybovat nad 10 %. Pokud za měřítko krátkodobého standardu volného CF vezmeme CF po CapEx z roku 2015, je jeho současná hodnota při nulovém očekávaném dlouhodobém růstu na 1,16 miliardách liber.

Trh je ale optimističtější, protože kapitalizace je cca na dvojnásobku - na 2,26 miliardách liber. Na tuto částku se dostaneme ve chvíli, kdy ono volné CF necháme dlouhodobě růst o 5 %. Pokud vezmeme za bernou minci růst posledních let, je tato laťka velmi nízko. O 5 % vzrostly dividendy, ale jak bylo detailně popsáno, firma má ohledně dividend na mnohem více, než nyní předvádí (přes koupený Veredus by navíc měla probíhat expanze v USA).

Firma sama o sobě uvádí, že v roce 2015 dokázala každý pracovní den v průměru zprostředkovat zaplnění více jak 1 000 pracovních míst a celkem přijala asi 10 milionu životopisů. To jsou úctyhodná čísla a i výše uvedené mi připadá zajímavé minimálně jako výstup prvního investičního filtru. V mnoha ohledech jde o stejný typ investice jako Accenture, o které jsem zde hovořil před několika měsíci a která si minimálně ve srovnání se zbytkem trhu v dnešní volatilní době nevede vůbec zle. V případě britských investic je pak namístě ještě zvážit předpokládané chování libry – viz „Neprávem zapomenutý trh?“.


Čtěte více:

4 důvody proč je nový koncept Porsche Mission E “Tesla-killer”
16.09.2015 11:30
Porsche, tradiční výrobce supersportů s tradicí 911, představil včera ...
Pivo nad zlato! SABMiller raketově roste o 20 %!
16.09.2015 12:16
Příznivá zpráva dnes dorazila z pivovarnického sektoru. Největší světo...
Luxus: Tržby Richemontu překonaly díky poptávce v Evropě a Japonsku očekávání, akcie +6 %
16.09.2015 12:38
Luxusní holding Richemont, který je zároveň největším výrobcem šperků ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.03.2024
11:43Perly týdne: Snižovat váhu technologií? Síla americké ekonomiky a sazby. Japonský trh mimořádný?
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m