Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk - Fed čekají tento týden klíčová čísla z trhu práce…

Rozbřesk - Fed čekají tento týden klíčová čísla z trhu práce…

02.11.2015 9:10
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

V posledních týdnech centrální bankéři motali trhům hlavy. Zatímco Fed v uplynulém týdnu vrátil do hry růst sazeb v tomto roce, na řadě jiných míst světa si dávají centrální bankéři záležet, aby trhům jasně řekli, že míří stále zcela opačným směrem. Mario Draghi před čtrnácti dny přeladil na silně holubičí strunu a v prosinci čeká eurozónu pravděpodobně další uvolnění měnové politiky. Švédská centrální banka rozšířila přímý tisk peněz již v uplynulém týdnu a na jeho konci si nechala prostor pro měnovou expanzi otevřený i Bank of Japan. Fed tak ve svém tažení za dražšími penězi zatím zůstává osamocen a jeho prosincové rozhodnutí bude nakonec ještě hodně podmíněno příchozími daty.

V tomto týdnu to budou především páteční data z trhu práce. Pokud se payrolls (přírůstek pracovních míst mimo zemědělství) vrátí do blízkosti 200 tisíc (jak očekáváme) a kdyby trhy jako bonus dostaly ještě lehké zrychlení mezd, může tento týden ve finále ještě více otevřít dveře prosincovému růstu sazeb v USA. Svoji roli ale může ještě dnes sehrát i podnikatelská nálada v průmyslu - Fed potřebuje, aby přes slabší zahraniční poptávku a krizi těžařů index nespadl hlouběji pod klíčovou hranicí 50 bodů. Kromě makro-čísel se v tomto týdnu na veřejnosti objeví znovu guvernérka Janet Yellenová i její pravá ruka viceguvernér Stanley Fischer. Trhy jim budou viset na rtech.

V Česku bude tou dobou o pozornost s novou prognózou soupeřit i Česká národní banka. Guvernér Singer pravděpodobně představí nižší inflační výhled pro příští rok a do hry se může dostat otázka dalšího natažení závazku intervenovat proti koruně. Bude také zajímavé sledovat, jak se ČNB popasuje s vidinou silnější měnové expanze v eurozóně a zda se do úvah centrálních bankéřů nevrací i možnost zavedení záporných sazeb.

Region - forex
Zlotý i v pátek poměrně výrazně posiloval a vůči euru se tak dostal na prakticky předvolební úrovně pod EUR/PLN 4,25. Koruna i forint zůstaly spíše v klidu a trhy mohlo zaujmout jen nečekané přeložení termínu zveřejnění prvního odhadu polské inflace za říjen na dnešek. Připomeňme, že očekáváme nepatrně vyšší číslo než trh (-0,6 % y/y), které by však nemělo mít výraznější dopad ani na trhy, ani na centrální banku.

Co se týče širšího regionu, tak pozitivní zprávou z hlediska trhů je volební vítězství politické strany prezidenta Erdogana (AKP), která získala absolutní většinu v parlamentu. Turecká lira proto vůči dolaru výrazně posiluje.

Kromě polské inflace dnes budou zveřejněny i regionální indexy podnikatelských nálad. Hlavními událostmi týdne však budou zasedání polské (NBP) a české (ČNB) centrální banky, které budou mít k dispozici nové prognózy. V případě NBP (středa) žádné změny v politice nečekáme. V případě ČNB je hlavní otázkou, zda tentokrát neoznámí prodloužení kurzového závazku do roku 2017. Prozatím stále platí, že centrální banka opustí režim nejdříve ve druhé polovině roku 2016.

Dluhopisy
Německé dluhopisy po výrazných čtvrtečních ztrátách našly půdu pod nohama a desetiletý výnos spadl o necelé 2 bps. Bylo to do značné míry díky o něco slabší inflaci - ta po vyšším německém čísle lehce zklamala očekávání trhů. Současně lehce za očekáváním zůstal německý maloobchod a pod lehkým tlakem zůstaly také akciové trhy na obou březích Atlantiku.

Komodity
Cena ropy Brent sice v pátek poskočila vzhůru asi o 1,6 %, k čemuž dopomohl i pokles aktivity amerických těžařů v devátém týdnu v řadě. Měsíční kontrakt na Brent se však udržel pod 50 USD/barel, kde se pohybuje i dnes ráno. Index čínské podnikatelské nálady (Caixin PMI) sice nakonec v říjnu dopadl lépe, než se čekalo, ale i tak zůstává hluboko pod hranicí 50 bodů (na 48,3 bodech). Například i ceny základních kovů zůstávají dnes ráno oproti pátku víceméně beze změny.

 


 

Čtěte více:

Ztráty akcií průmyslových firem startují nový týden v Asii
02.11.2015 8:07
Listopad 2015 nezačal pro většinu asijských akciových trhů příliš dobř...
ECB: Řecké banky potřebují méně nového kapitálu, než se čekalo
02.11.2015 8:12
Čtyři hlavní řecké soukromé banky budou pro své přežití potřebovat mén...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.